Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe een brievenbus plaatsen

Plaats je een brievenbus, dan moet die vlot bereikbaar zijn voor je postbode. Daarom zet je ze langs de straat. Maar hoe zorg je ervoor dat ze niet verzakt na verloop van tijd? Dat vroeg een kijkster zich ook af.

Transciptie 

We hebben natuurlijk een brievenbus nodig, maar we besluiten meteen ook een nieuw huisnummer te kleven. Dat nemen we mee uit de doe-het-zelf als we de brievenbus gaan kopen.
Breng de brievenbus al naar de plek dicht bij waar hij moet komen te staan. Zo moet je hem maar één keer versleuren. Pak hem al eens uit om te controleren of er geen beschadigingen zijn.
Meet dan even de bus op. Zo weet je hoe groot je fundering moet worden, en dus ook welke oppervlakte je moet uitgraven. Tel er wel langs elke kant een tiental centimeter bij, zodat je een stevige basis krijgt en de brievenbus niet van de rand valt.
De plaats van je brievenbus is ook belangrijk. Die moet aan de straatgrens staan.
Met een schop en een spade graaf je dan een holte uit. Een fundering van een vijftien à twintigtal centimeter vanaf het maaiveld is meer dan genoeg.
Is de put uitgegraven? Dan kan je de fundering maken. Hier maken we die uit stabilisé.
Voor je die legt, dam je het best de bodem nog even aan. Dat kan met een aandammer. Zo maak je hem compacter en voorkom je verzakkingen.
Plaats eventueel een antiworteldoek om de stabilisé op zijn plaats te houden en onkruid te vermijden.


De correcte hoeveelheid staat op de verpakking vermeld. Doe eerst het water er bij en dan pas het stabilisémengsel. Door eerst het water in de kuip te doen krijg je minder stof als je de stabilisé er in stort.
Meng alles goed door. Dat kan je doen in een metserskuip met een simpele schop. Zeker voor zo’n kleine hoeveelheid heeft het weinig nut om een betonmolen te gebruiken.
Stabilisé is een mengsel van zand en cement. Door het water dat je er bij voegt, wordt de specie verwerkbaar. Bovendien zorgt het water ook voor de uitharding van het cement. Als de cement is uitgehard, dan krijg je een vast stabilisébed en een stabiele fundering. Stabilisé blijft ook waterdoorlatend.
Stort het stabilisé gewoon in de put en verdeel het mooi. Is de put voor het grootste deel gevuld? Dan dam je de fundering aan. Zo maak je hem compacter en steviger.
Na het aandammen breng je er een straatlaag op aan. Die straatlaag strijk je vlak. Voor een kleine oppervlakte zoals hier, mag je dat gerust met je waterpas doen. Dan je meteen ook zien of de fundering waterpas ligt. Zo heb je al een goed begin om straks je brievenbus ook waterpas te zetten.


Het is namelijk verplicht dat je huisnummer leesbaar is vanaf de straat. Ook in het donker. Kan je zelf ook geen verlicht huisnummer voorzien? Dan kan dit een oplossing zijn.
De huisnummers lijnen we uit zodat ze mooi op hetzelfde niveau staan en zo goed mogelijk in het midden. We hebben gekozen voor zelfklevende letters, zo is er minder kans dat we met lijm morsen.
Probeer tussen de cijfers ook overal dezelfde tussenafstand te gebruiken. Een meterblad of een potlood kunnen je daarbij helpen.
Zet de brievenbus dan op de fundering. Dat doe je met twee. De brievenbus weegt te zwaar en is te onhandig om dit alleen te doen. Je kan de bus dan meteen goed op het vlakke stabilisébed zetten.
Omdat de straatlaag nog niet is aangetrild, kan je de bus nu nog een beetje van positie aanpassen zodat hij waterpas komt te staan. Wees voorzichtig en gebruik enkel een rubberen hamer om de bus juist te plaatsen.
De bus staat nu op zijn plaats. We brengen enkel nog een sticker aan dat we liever geen reclamebladen ontvangen.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.