Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zelf je tuinhout behandelen

Zowel nieuw tuinhout als hout dat er al jaren staat, kan je behandelen. Is je hout geïmpregneerd? Dan wacht je wel het best een jaar na plaatsing. Wij behandelen hier een oude schutting én een nieuwe poort. De nieuwe poort is gemaakt uit thermowood, een houtsoort die je niet moet behandelen. Maar je kan het natuurlijk wel doen om esthetische redenen.

Transciptie 

Zowel nieuw tuinhout als hout dat er al jaren staat, kan je behandelen. Is je hout geïmpregneerd? Dan wacht je wel het best een jaar na plaatsing. Wij behandelen hier een oude schutting én een nieuwe poort. De nieuwe poort is gemaakt uit thermowood, een houtsoort die je niet moet behandelen. Maar je kan het natuurlijk wel doen om esthetische redenen.
Om het jezelf gemakkelijk te maken, verwijder je alles wat los zit. Dat zijn elementen die je niet moet afplakken.
Oud hout schuur je het best eens af. Als je er een blanke kleur op zet, doe je dat het best zo grondig mogelijk. Maar wij zetten hier een donkere kleur op het hout, dus is het niet nodig om het hout helemaal blank te schuren.


Het schuren mag gerust met een grove korrel. Een korrel 80 is ideaal. Het gaat hier niet om een binnenafwerking, dus het hout hoeft niet glad te zijn. Het mag gerust nog wat ruw staan.
Om hardnekkigere groenaanslag te verwijderen neem je het best een groenverwijderaar. Hierbij zitten al borstels, wat straks handig van pas zal komen. Je roert de groenverwijderaar eerst om, zodat de chemische elementen zich mengen.
Met een borstel smeer je dan het hout in wat aangetast is door de groenaanslag. Breng voldoende aan en zorg dat je overal bent geweest. Laat het goedje dan vijftien minuten tot een half uur inwerken.
Met de grote borstel die in de set zit, kan je daarna de groenaanslag verwijderen. Omdat het product heeft kunnen inwerken, kan je het nu gemakkelijk verwijderen. Na het verwijderen van de groenaanslag spoel je dan alles nog eens goed af met de tuinslang of wat water. Wacht tot het hout terug gedroogd is om het te schuren of te beitsen. Als alle groenaanslag nog niet verwijderd is, kan je het goedje nog eens aanbrengen.
Ook de poort, die nieuw gemaakt is, schuur je het best eens af voor je de beits aanbrengt.


Door het schuren komen de houtvezels wat open te staan. Hierdoor dringt het product dieper in het hout, wat een betere bescherming geeft.
Na het schuren moet je alle stof verwijderen. Wil je meteen na het schuren de beits aanbrengen? Dan zorg je er voor dat je hout droog blijft en verwijder je het stof het best met een handborstel.
Voor we kunnen beginnen met beitsen, brengen we schilderstape aan op de delen die we niet willen willen bedekken met beits, zoals de scharnieren van de poort.
Zijn de voorbereidingen klaar? Dan kan je eindelijk beginnen met het leuke werk, het aanbrengen van de beits. Roer deze vooraf goed door. Zeker deze beits, die een metallic-effect gaat creëren op onze poort, moet goed geroerd worden. Ook de pigmenten in de lazuur worden het best goed verdeeld. Anders krijg je een kleurverschil op je poort.
Met een gewone kwast kan je de lazuur dan aanbrengen op de poort. Blijf ook tijdens het aanbrengen de beits af en toe doorroeren. Zo blijven de pigmenten goed verdeeld in de pot en uiteindelijk ook op de poort.
Breng de lazuur altijd aan in de richting van de houtnerf. Dit verdeelt niet alleen een pak gemakkelijker én beter, je resultaat zal ook mooier zijn. Er is na drogen immers minder kans op streepvorming door de borstel.


Deze beits zorgt er dus voor dat je de bescherming tegen schimmels en houtrot en het impregneren samen doet met het kleuren. Zo moet je maar één product kopen en ben je sneller klaar.
Is de poort volledig behandeld? Dan laat je hem drogen. De beits is in normale omstandigheden droog na 12u en klaar voor een tweede laag.
Ondertussen kunnen we de schutting nog aanpakken. Deze behandelen we met een product op waterbasis. De iets dikkere beits moet je niet doorroeren, maar kan je gewoon rechtstreeks uit de pot aanbrengen.
De lazuur die we hier gebruiken is op waterbasis, in tegenstelling tot de vergrijzende beits van op de poort. Je kan ze wel met precies hetzelfde materiaal aanbrengen. Hij is wel wat minder lopend. En dat is bij dit tuinhekken een voordeel.


Zorg weer dat je de beits aanbrengt in de richting van de houtnerf. Dit geeft het mooiste resultaat. Met de kwast kan je de beits goed verdelen, ook op de moeilijker bereikbare plaatsen.
Ben je klaar met de eerste laag, dan pak je je borstels in in vershoudfolie. Enkele uren later kan je immers de tweede laag al aanbrengen, en op deze manier drogen de borstels niet uit. Zo kan je ze nog eens gebruiken.
Niet lang nadat de eerste laag is aangebracht, kan je dan een tweede aanbrengen.


Hiervoor gebruiken we dus een lazuur op waterbasis, maar de poort wordt beschermd met een solventgedragen beits. Ze beschermen het hout beide even goed. Maar wat is nu het verschil?


Bij grote oppervlakken en warm weer gebruik je dus beter een solventgedragen beits. Ook is over het algemeen solventgedragen beits gemakkelijker om egaal aan te brengen.
Het tuinhek kan je in één dag afwerken met twee lagen. Maar de poort moet eerst minstens twaalf uur drogen voor je een tweede laag kan aanbrengen.
Een tweede laag dient niet enkel om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden. De tweede laag zal de poort ook een egalere kleur geven.


Werk weer in de richting van de houtnerf. Verdeel de lazuur mooi over de poort met je borstel. Let ook altijd op voor druipers. Deze kan je nog wegwerken als je het aanbrengt, maar eens de beits aan het drogen is, is het te laat. Een tweede laag is voldoende om te beschermen en een mooi eindresultaat te krijgen.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.