Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Maak zelf een strobaalwoning (deel 2)

Zelf Gedaan, Goed Gedaan? - Ep. 4 - In een vorige aflevering van ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan?’ zagen we hoe Eddy Mockers met de opbouw van zijn strobaalwoning begon, die een bijna energieneutrale woonst moest worden. Een houtskeletbouw vormde de basis en werd nadien opgevuld met strobalen. In combinatie met isolatieplaten en een leemafwerking zouden die voor een aangenaam binnenklimaat zorgen. Aangezien Eddy aannemer is en al verschillende strobaalwoonsten bouwde voor klanten, ging hij voor zijn eigen woning zoveel mogelijk alleen aan de slag.Ondertussen zijn we een aantal maanden verder en ziet de woning er vanbuiten al helemaal anders uit. Ook binnen zijn de werken ferm opgeschoten.

Transciptie 

VO: In een vorige aflevering van ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan?’ zagen we hoe Eddy Mockers met de opbouw van zijn strobaalwoning begon, die een Bijna EnergieNeutrale woonst moest worden. Een houtskeletbouw vormde de basis en werd nadien opgevuld met strobalen. In combinatie met isolatieplaten en een leemafwerking zouden die voor een aangenaam binnenklimaat zorgen. Aangezien Eddy aannemer is en al verschillende strobaalwoonsten bouwde voor klanten, ging hij voor zijn eigen woning zoveel mogelijk alleen aan de slag.

Ondertussen zijn we een aantal maanden verder en ziet de woning er vanbuiten al helemaal anders uit. Ook binnen zijn de werken ferm opgeschoten.

Man 1: Na het opvullen met stro hebben we de binnenwanden gemonteerd. Daarvoor gebruikten we SLS-hout, zoals je hier ziet staan. Daar hebben we dan OSB tegen gezet. Dan de technieken, elektriciteit en zo dus, erin gedaan. Dan hebben we alles afgewerkt met riet… Dat is voor het bevestigen van het leem. Zo krijgt het een goede hechting, en blijft het zeker hangen tegen de wanden. Hier zien jullie de opbouw: de SLS waarmee we de wanden voorgemonteerd hebben... De OSB die we daarop geschroefd hebben… Het riet dat hiertegen gemonteerd is… En dan: een eerste laag leem. Dat zie je aan die kant. Daar zit al een eerste laag leem op, met een wapening. Om barsten te voorkomen, natuurlijk. Die laag is nu helemaal droog, dus kan er binnenkort een tweede laag op.

Dan hebben we aan deze kant, op de OSB – aangezien het een tweewoonst is met houtskelet – ook nog leemplaten gemonteerd. Die branden niet, dus creëren we een goede brandveiligheid. Ze moeten normaliter een brandwerendheid hebben van 120 minuten, maar nu hebben we in feite nog veel langer. Dit brandt gewoon niet. We hebben ook de tussenwanden tussen deze en de andere woonst volgeblazen met cellulosevlokken, zowel voor de brandwerendheid als voor de geluidsdemping.

VO: De lemen afwerking komt er dus niet enkel omwille van de uitstraling, maar ook omwille van het brandvertragende effect. Daarnaast is leem ook nog eens vochtregulerend. Concreet wil dat zeggen dat dit materiaal altijd dezelfde vochtigheidsgraad in huis behoudt door het teveel aan vocht uit de lucht op te nemen en weer af te geven wanneer nodig. Dat zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Man 1: Samen met de opbouw van de binnenwanden hebben we ook de technieken verzorgd… Elektriciteit, water, afvoeren, het gas… De rieten wanden heb ik ook hier met OSB bedekt, zodat ik de keuken er later goed tegen kan bevestigen.

VO: Na de binnenwanden werden de ramen en deuren voorzien. Die moeten nog verder afgewerkt worden. Ook de ventilatie werd geplaatst. Voor de verwarming werd hier en daar vloerverwarming voorzien, en Eddy maakte beneden ook een knuffelmuur, dus een muur waarin verwarmingsbuizen zitten.

Man 1: Hier hebben we ook voor wandverwarming gezorgd, onder het leem dus. We hebben, rechtstreeks op de houten constructie, clips gemonteerd. Eigenlijk gaat het net zoals bij vloerverwarming, maar dan tegen de wand natuurlijk. Hier hebben we daar dan nog een laag leem over gedaan. Er moet nog één laag op. Dan krijgen we een dikke wand van 3 à 4 centimeter. Leem is een perfecte warmtegeleider, en werkt ook akoestisch isolerend én vochtregulerend. Dus die muur daar zal lekker warm blijven.

Wandverwarming is toch nog iets anders dan vloerverwarming. Je moet de grafieken daarvan maar eens vergelijken: bij vloerverwarming krijg je pieken en dalen. Wandverwarming daarentegen voelt aan alsof je voor het raam staat en de zon op je voelt schijnen. Dat is hetzelfde effect. Die warmte gaat naar hier toe uitstralen.

VO: Het water voor het sanitair en de verwarming wordt opgewarmd via een warmtepomp en zonnepanelen. Ook wil Eddy een grote lemen kachel plaatsen, centraal in de woning. Zo zullen er in totaal 3 opties zijn voor het opwarmen van het water. Tegen het plafond werden geen gipskartonplaten gezet, maar een gipscelluloseplaat. Dit is veel harder dan gipskarton.

Man 1: Op één punt kan dat 50 à 55 kilogram dragen. Met gipskartonplaat is dat zeker niet mogelijk. Ik moet enkel de naden nog uitpleisteren. Die naden moeten op een speciale manier met elkaar verbonden worden. In feite worden ze gelijmd.

VO: Ook op de bovenverdiepingen blijkt al heel wat werk verzet te zijn.

Man 1: Het is de bedoeling dat er hier een stalen leuning komt. Aan die kant en aan die kant. En dan hier komt er ook nog een stalen leuning, aan de open kant van de trap. Er komt dus ook een leemkachel, die ik ga doorbouwen tot hogerop. Hier boven zal ik dan een bank voorzien, waarop ik ‘s morgens dan mijn krant kan lezen terwijl ik lekker warm zit. [lacht]

Euh… Nu kunnen we naar boven. Dit hier is de logeerkamer, de vaste trap zal in de andere kamer komen, maar nu moeten we voorlopig nog langs de ladder naar boven. Daar hebben we het klimaatplafond gemonteerd. En hier doe ik dan soms ook een powernap. [lacht]

Vóór we de gipscelluloseplaten plaatsten, hebben we hier tegen de constructie een dampscherm vastgeniet. Dan hebben we dat volgeblazen met cellulose. Net zoals de scheidingsmuur. Hier zie je dan de gipscelluloseplaten, met de buizen voor de verwarming – of de koeling - erin geslepen. Hier zijn 6 kringen… Die worden hier onderaan aan elkaar gemonteerd, aanvoer en afvoer… Die lopen zo naar onderen door in de kelder. Ik heb achteraf van de firma vernomen dat ik ze hier verkeerd geplaatst heb, maar ik dacht logischerwijze dat de buizen naar buiten toe mochten. Aan de andere kant heb ik de platen met de buizen dan door iemand van de firma laten installeren, zodat het meteen goed was. Mij leek dit in feite ook goed, achteraf zul je toch niet meer zien aan welke kant ze zitten.

Hier zie je nu zo’n plaat van dichtbij. Zoals ze daar staan, staan ze volgens de firma goed. Maar aan deze kant staan ze dus andersom. Zie je, de buisjes worden hier dan uitgehaald en zo aan de volgende en vorige plaat gekoppeld. Dan gaat de koeling of de verwarming erdoor.

VO: De badkamer zal, als aanvulling op het gebruik van leem, een natuurlijke uitstraling krijgen door een combinatie van verschillende materialen.

Man 1: Hier is ook een klein beetje vloerverwarming. De douchebak hebben we al gemonteerd… En daar verderop ben ik dan bezig aan de voorbereiding voor de tadelakt.

De douchebak bestaat uit natuursteen, een Portugese hardsteen. Branco Do Mos, denk ik.

VO: Eddy is een grote fan van tadelakt, een zuiders ogende pleister. Hij wil dit materiaal dan ook gebruiken voor de wastafels in de badkamer.

Man 1: Dit heb ik gemaakt van een gewone tuinschaal. Dus een gewone tuinschaal gekocht, waar ik een gat in geboord heb. Dan de hechtkalk erop gesmeerd. En dan de tadelakt erop aangebracht, in twee lagen, nat in nat. Dan polijsten met een steen. Als hij dan goed aan het blinken is, dan doe ik daar een zeep op, op basis van olijfolie. Die smeer ik daarop met de hand. Dan wordt er opnieuw met de steen gepoleist, en dan wordt dit in de kalk gemasseerd, terwijl die nog niet helemaal droog is. ‘Tadelakt’ komt van een Marokkaans woord, ‘Delek’, wat ‘kneden’ betekent. Dus je kneedt de zeep in feite in de kalk. Zo maak je die waterdicht. De eerste keer is hij nog niet 100% waterdicht, dus de dag nadien doen we dat nog een tweede keer. Niet met de steen deze keer, want dan zou je krassen maken. Na die tweede keer is hij helemaal waterdicht.

VO: Het is duidelijk dat Eddy de afgelopen maanden niet stilgezeten heeft. En de werken zitten er natuurlijk nog niet op. Bij ons volgende bezoek zou de strobaalwoning helemaal bewoonbaar moeten zijn. Wil je dus graag het resultaat zien, houd dan zeker onze zender in de gaten. Wil je niets van onze programma’s missen, vergeet je dan zeker ook niet in te schrijven voor de online nieuwsbrief.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.