Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe de juiste bouwstofzuiger kiezen

Deel deze video op Facebook

Transciptie 

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een alleszuiger? We zoeken het voor je uit!

Blijf zeker ook kijken want straks maak je misschien kans om één van onze bouwstofzuigers te winnen.

Bouwstof- of werkstofzuiger, alleszuiger en multizuiger. Welke benaming je ook gebruikt, dit type machine gaat verder waar een gewone stofzuiger het niet meer kan halen: stof, puin, gemorste vloeistoffen … De werkstofzuiger komt van pas bij het ruimen van vuiligheid tijdens de ruwbouwfase of je renovatiewerken, maar evengoed in het atelier of bij alledaagse klussen.

Ben je van plan er één aan te schaffen? Dan is je eerste vraag allicht: zal het toestel krachtig genoeg zijn? Je wilt dus in eerste instantie voldoende vermogen. Er zijn verschillende klassen, startende van 800/1200 watt, maar 1200 tot 1300 watt zijn doorgaans de gebruikelijke types. Staar je nu ook niet blind op ‘het vermogen’. Het maximale vermogen van een toestel vertelt uiteindelijk alleen hoeveel stroom de machine verbruikt.

Naast het vermogen is ook de zuigkracht van tel. Dat verkrijg je door het specifieke ontwerp van het toestel en efficiëntie van het afzuigsysteem, de mate waarin de hulpstukken en stofzuigerslang het vuiligheid snel afvoeren, enzovoort … Op accu of stroom maakt het verschil dat de aanvoer met een elektrische kabel constant is, terwijl je de accu zal moeten vervangen zodra de batterijcapaciteit leeg is.

Je ziet dat vermogen in principe weinig verschil uitmaakt. Je kiest dus het best een toestel met een zo laag mogelijk energieverbruik en dus een laag vermogen maar met een zo hoog mogelijke zuigkracht. Die zuigkracht wordt bepaald door het design van je stofzuiger.

Hoe verloopt het opvangen van vuil bij zo’n werkstofzuiger? En welke verschillen zijn er op het vlak van filtering?

Om droog stof te zuigen, sluit je een stofzak aan die alle vuiligheid verzameld. Aansluiten doe je doorgaans door de opening van de zak over de aansluiting van de stofzuigerslang te schuiven, of door middel van een kliksysteem. Wat niet wegneemt dat je ook zonder stofzak in de opvangbak het vuil kan vergaren, maar zorg dan wel dat de tank droog is, want anders gaat alles aankoeken. Een extra schuimfilter zorgt ervoor dat rondvliegend stof niet tot in de de interne behuizing raakt. De stofzuiger bevat ook een voorfilter, meestal in zogeheten harmonicavorm. De structuur is geribbeld, zodat er meer oppervlakte is om te filteren, en toch is de filter vrij compact. Je leegt ze meestal via een uit te halen opvangbakje, daarnaast kan de harmonicafilter rond van vorm zijn.

De mate waarin het type stofzuiger filtert, is opgevat als ‘laag’, ‘midden’ en ‘hoog’. Deze onderverdeling duidt aan in welke mate fijn tot zeer fijn stof wordt opgenomen. Aan werkstofzuigers is ook een zogeheten MAC-waarde gekoppeld; wat wijst op de maximaal aanvaarde stofconcentratie op de werkplek.

1. LAAG (L) = 1 mg/m³ = basisklussen en afzuiging meeste elektrische gereedschappen

2. MIDDEN (M) = 0,1 mg/m³ = tot fijn bouwstof en afzuiging alle elektrisch gereeedschap

3. HOOG (H) = minder dan 0,1 mg/m³ = schadelijke stoffen

Een filter met keuring L gebruik je voor eenvoudige, onschadelijke stoffen en is al geschikt voor afzuiging bij de meeste elektrische gereedschappen. Klasse M is minimaal vereist voor het opzuigen van bouwstof en is toepasbaar voor afzuiging bij alle elektrische gereedschappen, zoals een tafelcirkelzaag. H of de hoogste klasse van filtering is van toepassing bij schadelijke stoffen zoals asbest.Het hangt er natuurlijk van af hoeveel je wil spenderen, maar eigenlijk is filtertype L al voldoende voor gebruik als DHZ-er. Ga je echt voor specifiekere taken met veel fijn stof? Dan valt het te overwegen om te kiezen voor filtertype M.

Hoe werkt de stofafzuiging op andere elektrische apparaten dan?
Eerst sluit je de stofzuiger aan op een stopcontact. Daarna sluit je de werkmachine aan op het geïntegreerd stopcontact van de stofzuiger, en schakel je de bedieningsknop in op de afzuigingsfunctie voor elektrische apparaten, te herkennen aan een andere schakelstand of specifiek symbool. Zodra je de machine bedient, gaat de stofzuiger ook werken. Stop je het elektrisch apparaat, gaat de stofzuiger nog een paar tellen door, om uiteindelijk te stoppen.

Van belang is dat je een verloopstuk hebt om de stofzuigerslang te kunnen aansluiten op de machine. Zo’n verloopstuk overbrugt de mogelijks verschillende diameter tussen stofzuigerslang en de stofafzuigingsopening van de machine.

Met de werkstofzuiger wil je natuurlijk ook water kunnen opzuigen. Daarvoor gebruik je alvast geen stoffen zak. Een meegeleverde plastic opvangzak laat toe om natte smurrie makkelijk te verwijderen, of je laat alles rechtstreeks verzamelen in de opvangbak.

Heb ook geen schrik dat je ‘te veel’ water zou opzuigen. Een vlotter schermt de interne delen af zodra het waterniveau te hoog is geworden. De machine stopt dan automatisch waardoor je weet dat je de stofzuiger moet leeg maken.

Water of gemorste vloeistoffen opkuisen. Met de alleszuiger gaat dat gewoonweg heel vlot. Je dient enkel het mondstuk aan te passen, meestal een uitvoering met rubbers zodat het water kan wegduwen zoals met een gewone trekker, en meer houdt dat niet in. De snelheid valt wel op. Je ziet, een bakje met water is zo geleegd. Voor een goeie werking zorg je wel dat je tijdens het klussen de slang deels water, deels lucht, laat opzuigen. Het is nog altijd een stofzuiger en geen dompelpomp!

Om het opgezogen water te legen, kieper je de bak uit, ofwel is de machine voorzien van een tapkraan. Je hoeft die maar te openen nabij een afvoergoot waardoor alles kan wegvloeien.

Om een optimale zuigkracht te behouden, moeten de interne filters regelmatig gereinigd worden. Er zijn enkele methodes, zoals de filter handmatig afkloppen, of er eens doorgaan met je gewone stofzuiger, zodat alle stofresten zich verwijderen.

Sommige filters mag je ook afspoelen. Doe dit onder de kraan of in een waterbassin. Laat de filter altijd opnieuw goed drogen vooraleer je ze opnieuw gebruikt!

De filter laat zich eventueel ook automatisch reinigen via een bedieningsknop. Het toestel genereert dan trillingen of blaast intern om het vuil van de filter te krijgen. Of je schakelt het apparaat in om te stofzuigen en tegelijkertijd intern de filters tegelijkertijd te reinigen.

Ook de filter is een bepalende factor bij de aankoop van een degelijke werkstofzuiger. Enerzijds moet die aangepast zijn voor de toepassing waarvoor jij de stofzuiger wil gebruiken maar anderzijds is ook het gebruiksgemak belangrijk. Hoe gemakkelijk kan je de filter reinigen en de stofzak vervangen? Hoe groot is je opvangbak en hoe vaak zal je deze moeten legen?

Naast een geschikt krachtig toestel zijn het ook de extra opties en ergonomische uitvoering die het verschil gaan uitmaken of je het toestel handig zal vinden of niet. Maak op voorhand een overweging van wat de alleszuiger voor jou moet kunnen presteren.

De actieradius van het toestel. Hoe langer de elektrische kabel, hoe mobieler je bent. Uiteraard kan je de elektrische kabel te allen tijde verlengen met een verlengkabel. Ook de lengte van de stofzuigerslang kan soms net dat extra beetje uitmaken om makkelijker ergens te geraken. Een stofzuiger op accu maakt je extra mobiel. Je hoeft geen kabel mee te sleuren en je kan er zo de trap mee op.

Op het vlak van hulpstukken is er meestal een mondstuk met borstelharen om droog vuil op te zuigen, en een andere kop met rubbers voor natte smurrie of vloeistoffen. Of je hebt andere kopstukken om net makkelijker bij randen en hoeken te kunnen. Niet onbelangrijk is dat je ook eens nagaat hoe ‘duurzaam’ het materiaal is. Ziet het materiaal af na veel gebruik? Gaat de stofzuigerslang niet knikken of kapot als je er op staat?

De wielen maken het toestel mobiel. Ze moeten vlot kunnen draaien en rollen. Indien je een of meerdere wielen vast kan zetten met een rem, blijft de stofzuiger netjes geparkeerd. Zo gaat de stofzuiger niet ongewenst van je weg beginnen rollen.

Een toestel die een oplossing biedt om je hulpstukken en stofzuigerslang netjes op te bergen is onmisbaar. Vasthaken van de steel en andere accessoires, oprollen van de kabel langs haken … Het zijn kleine details aan het design die wel een wereld van verschil maken.

Bij sommige types heb je ook een blaasfunctie. Door middel van de instelling aan te passen, of door de stofzuigerslang op de daarvoor voorziene aansluiting te fixeren, kan de zuigfunctie worden omgekeerd in het blazen van de luchtstroom. Denk nu niet dat je hierdoor ook een nieuwe bladblazer in huis hebt gehaald, maar de blaasfunctie is wél een ideale meevaller als je ergens in het atelier iets vlug wilt ontstoffen.

Een bouwstofzuiger kiezen, dat doe je op basis van wat je nodig hebt. Een krachtige en duurzame stofzuiger met een grote opvangcapaciteit is wat je nodig hebt bij grote werken. Een kleiner, vaak goedkoper model is dan weer ideaal voor de lichte, dagdagelijkse klussen. Modellen op accu zijn dan weer perfect voor klussen op afgelegen plaatsen. Bepaal dus je keuze aan de hand van je gebruik.

Wil je meer informatie over bouwstofzuigers en de modellen die aan bod kwamen? Bezoek dan onze website of schrijf je in voor ons online magazine.

Naar aanleiding van de Dobbit Best Choice willen we ook jouw mening weten over bouwstofzuigers. Op dobbit.be kan je een vragenlijst vinden. Deelnemers maken meteen kans om één van onze bouwstofzuigers te winnen.

Hoe kies jij een bouwstofzuiger? Vertel het ons via de vragenlijst op onze website en maak kans op één van deze stofzuigers.

Met Dobbit best choice gaan we op zoek naar de producten die jullie het beste vinden. Welk type bouwstofzuiger heeft jouw voorkeur ? Laat het ons weten op dobbit.be en maak kans op één van onze stofzuigers.

Dobbit best choice laat de kijkers aan het woord. Wat is jouw ideale bouwstofzuiger ? Laat het ons weten op dobbit.be en maak kans op één van deze werkstofzuigers.

Dobbit Best Choice is een kwaliteitslabel die de Dobbit kijkers geven aan hun favoriete producten. Welke van de voorgestelde bouwstofzuigers heeft deze keer jullie voorkeur? ga nu naar Dobbit.be en win één van deze toestellen!

Wil je nog meer te weten komen over gereedschap en ateliertips? Rep je dan naar onze website voor meer tips en advies. Alvast bedankt voor het kijken, en tot de volgende!

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.