Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Zo werkt een ratelband

Een lading vastmaken? Dat doe je met een ratelband. Niet iedereen kan ermee overweg. In deze nieuwe tip leggen we uit hoe het systeem werkt.

Transciptie 

Een lading vastmaken? Of een werkstuk fixeren? Dat kan je doen met een ratelband. Niet iedereen kan ermee overweg. In deze nieuwe tip leggen we uit hoe het systeem werkt.

Eerst even de theorie. Aan het ratelmechanisme zie je twee pinnen zitten rondom een centraal tandwiel. Bij het opendraaien klikt de ene pin telkens vast in het tandwiel. Met één korte draai wordt het spanlint telkens opgedraaid en dus verder opgespannen.
Om het lint te ontspannen, moet je eerst het spansysteem volledig openzetten. Je klikt daarvoor het tandwiel los met het handvat, waarna je tegelijkertijd het mechanisme volledig openvouwt. Op die manier kan de pin zich niet langer vasthaken in het tandwiel en hem blokkeren, waardoor het tandwiel vrij rond zijn as kan bewegen. Zo komt het spanlint los te zitten en kan je er hem terug uithalen.


Zorg er eerst voor dat het spanmechanisme volledig is dichtgevouwen. Op die manier kan je het spanlint door de as trekken: er is daar een gleuf voorzien waarheen het lint moet passeren. Trek het lint er zo ver mogelijk doorheen. Daarna kan je beginnen ratelen; dus bij elke toer dat je ratelt, spant het lint zich automatisch verder op.
Ook bij het tweede lint ga je uiteraard op dezelfde manier te werk: vouw het ratelsysteem volledig dicht, daarna trek je het lint doorheen de gleuf en trek het meteen zo ver mogelijk door. Hou het lint dan mooi strak en evenwijdig, waarna je aan het ratelen kan slaan.


Zodra het lint voldoende is opgespannen, kan je het zijn werk laten doen, dan rest nu nog de vraag hoe je het spanlint opnieuw los maakt. Even demonstreren.
Duw de klem los, en draai het ratelsysteem volledig open. Doe dat terwijl je nog altijd de klem tegelijkertijd ingedrukt houdt. Nu kan je heel eenvoudig het lint uit de gleuf van de spil trekken. Nog even tonen bij het tweede lint.
Draai het ratelsysteem altijd open terwijl je het heft ingedrukt houdt. Het tandwiel zal zich volledig ontspannen zodra de pin zó ver is gedraaid dat hij zich niet meer kan klemmen in het tandwiel. Met een harde klik hoor je dat het tandwiel is gelost. Het lint is vrijgekomen, en kan je er nu weer uithalen.

Je ziet, eigenlijk valt dat best mee, zo’n ratel- of spanband om te gebruiken. Wil je nog meer klustips? Ga dan zeker naar onze website en schrijf je in op ons online magazine boordevol tips voor de DHZ-er.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.