Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Zelf een tuinpoort bouwen

Thierry, één van onze kijkers, bouwde zelf een tuinpoort en legde het volledige proces vast op camera.

Transciptie 

Thierry stuurde ons een filmpje op waarin hij toont hoe hij een poort maakt voor de paardenweide. Hij legt ons uit hoe hij te werk ging.
Je ziet, hier heb ik al het één en ander op een bord uitgetekend zodat ik het zelf nog kan volgen. In eerste instantie wilde ik er twee diagonale steunen in maken, maar dan heb ik beslist om er toch telkens maar één in te doen. Dat zie je wat later in de aflevering. In mijn geval zijn de afmetingen heel simpel : het is 1,15 meter op 1,15 meter dat ik de onderdelen moet maken, dus ik zaag tien lengtes van 1,15 meter. Daar begin ik dus mee, en de rest pas ik gaandeweg aan.


Dan starten we eerst met het afkorten van de tien balken op 1,15 meter. Ik gebruik hier rechthoekige balken van ongeveer 4 op 7 centimeter, als ik me niet vergis. Achteraf vijs ik daar nog een halfronde balk op vast. Dat is puur ethetisch ; stevigheid zal dat niet echt geven. Ik heb geprobeerd om die halfronde mooi in elkaar te doen passen, maar dat is helaas niet gelukt, en toen had ik niet genoeg hout meer over om het te proberen, dus dan heb ik maar besloten om ze gewoon recht af te zagen. Dat oogt niet echt schitterend, maar ik denk dat – zelfs als ik ze wel mooi op elkaar had kunnen doen aansluiten – het hout door het vocht open zou komen te staan. En dan zou het tenslotte ook op niets getrokken hebben. Vandaar dus.


De verbinding die ik zal gebruiken is een halfhoutverbinding. Ik zaag dus de ene helft van de balk weg, en bij de andere balk zaag ik ook een helft weg, zodat die mooi één geheel vormen. Ik doe dat allemaal met de lintzaag, want dat gaat snel en gemakkelijk. Het hoeft voor mij ook niet per se zo accuraat te zijn. Voor een interieurprojectje of zo zou ik dat preciezer doen, maar dat is hier toch niet het geval, dus ik zal er niet van wakker liggen.


In het midden hebben we uiteraard ook een inkeping nodig. Hier ben ik die aan het aftekenen. Om die straks met de lintzaag uit te zagen is iets moeilijker, aangezien het een lange balk is en ik die niet onder de lintzaag door kan brengen. Daarom moet ik eerst een stukje van links zagen en dan een stukje van rechts. Een beetje prutsen dus.


Hier zie je hoe ik een opening aan het zagen ben, waar ik mijn zaagblad in kan draaien. Daarna kan ik het stuk verder uitzagen.


Dat wil wel zeggen dat ik achteraf weer terug moet gaan om datzelfde stuk mooi uit te zagen.


Als dat allemaal gedaan is, kunnen we de onderdelen al eens in elkaar zetten. Ik zal speciale montagekit gebruiken, die dient voor hout buitenshuis. Ik lijm de verbindingen in en sla er een nageltje in, eentje maar. Omdat er maar eentje in zit, kan ik straks mijn hele kader nog naar links of rechts bewegen om het haaks te plaatsen.


Je kunt op verschillende manieren de haaksheid meten. Ik doe dat door overhoeks te meten, zoals ze zeggen. Dan meet je van hoekpunt tot hoekpunt. Ik meet eerst de buitenhoeken en dan de binnenhoeken. Als die allemaal dezelfde afstand hebben, dan weet ik dat mijn kader haaks is. Dan kan ik het, zoals je hier ziet, vastvijzen.


Hier ben ik nog aan het nadenken over hoe ik het zal aanpakken : ga ik twee kleine diagonalen plaatsen, of één grote ? Uiteindelijk heb ik voor één grote gekozen, omdat dat toch iets mooier oogt. Dat betekent ook wel dat ik de balk in het midden nog moet doorzagen, en dat had ik niet echt voorzien. Ik heb dat dus ter plaatse op het hout afgetekend en uitgebeiteld. Ik zaag eerst langs de kanten juist naast de zaaglijn, en daarna kap ik daarin. Na het inkappen kan ik de stukjes verwijderen en dan heb ik ook een halfhoutse inkeping.


Nu dat stuk uitgekapt is, kunnen we de middelste balk er al eens inpassen. Zoals het hier is, is het eigenlijk al goed. Het is een goede ‘passing’, zoals ze zeggen : hij gaat er vlot in, maar ook niet té gemakkelijk. Dat is eigenlijk ideaal. Op de hoekpunten vijs ik die balk gewoon vast met een aantal lange vijzen. In het midden zet ik er ook nog een vijsje of twee in. Uiteraard heb ik dat stuk ook met dezelfde montagelijm bevestigd. Voilà – dat is het dan eigenlijk, dan is het eerste deel van de poort klaar. Nu ga ik er halfhouten balken op vijzen, en dat doe ik met van die slotbouten, ‘wagenbouten’ met zo’n halfronde kop. Dus ja… Ik boor gewoon door de twee balkjes heen, en dan… euh… Dan neem ik per balk drie bouten, en zorg ik ervoor dat ik de bout erin kan steken met een rondelletje. En euh… Een moer erop. Ik gebruik bolmoeren zodat niemand zich eraan pijn kan doen, mocht bijvoorbeeld één van de kinderen of de dieren ertegen lopen. En het geheel monteer ik ook weer met dezelfde montagekit.


Ik boor eerst nog een klein beetje in met een vlinderboor, wat er straks voor zal zorgen dat de kop van de bout een beetje mee verzinkt. Dat maakt het net iets mooier.


Zoals je hier ziet is mijn werktafel eigenlijk ook te klein voor dit project. Dat heb ik eenvoudig opgelost door er een aantal lange planken op te leggen. Ook wanneer ik bijvoorbeeld lange planken moet zagen, leg ik drie à vier lange planken op de werktafel. Daardoor kan een lange plaat van 2,44 meter op 1,22 meter verzaagd worden.

Ik heb ook altijd graag dat één van mijn kinderen eens komt kijken. Maar ik sta er dan ook wel op dat ze hun gehoorbescherming aandoen. Dat is het minimale om hen te beschermen.

Hier heb ik puur op gevoel bekeken of het allemaal recht is. Zoals ze weleens zeggen : ‘als het recht lijkt, is het recht’. En meestal is dat ook wel zo. Daar hoef je niet aan te twijfelen.

Hier heb ik nog even de laatste bolmoeren vastgevezen, en dan is alles klaar. Dan kan ik de scharnieren inkappen in de palen. Het begon al lichtjes te regenen, dus zoals je ziet is mijn camera ook nat. Tja... Ik heb het zoveel mogelijk proberen te filmen, op dit punt viel het nog mee, maar bij het monteren van de poort is het veel te hard beginnen regenen. Dus ben ik gestopt met filmen. Ik heb ze zodanig tegen elkaar gezet dat ze op gelijke hoogte stonden, dan heb ik ze met blokjes omhooggebracht zodat ze de juiste hoogte hadden. Daarna heb ik de scharnieren bevestigd. Dit hier is uiteindelijk het resultaat. Er komt nog een ijzeren beugel op om de poort dicht te doen, maar dat zal ik in een volgend filmpje doen. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.