Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Maak je tuin lenteklaar

Mijn Tuin - Ep.4 - Tuin lenteklaar maken

Transciptie 

De lente is in het land, de narcissen bloeien maar mijn tuin heeft wel een opknapbeurt nodig. Vandaag beginnen we met de grote lenteschoonmaak. Ik ga beginnen met het schoonmaken van de onderkant van de muur van de garage, en het zal u verwonderen maar deze hogedrukreiniger heeft geen elektrisch snoer en geen watertoevoer, jah, dat is nieuw, en dat komt omdat er een waterreservoir op zit en dat hij werkt op een batterij. Een batterij die je overigens op alle andere toestellen van dit merk ook kunt gebruiken. Aan de slag maar.

Een lenteschoonmaak is eigenlijk veel beter dan een herfstschoonmaak. Waarom? Wel, als de planten gaan afsterven, dan gaan die allerlei materiaal op de grond laten liggen, zoals deze bloeistengels van vorig jaar, maar die zijn een prima schuilplaats voor allerlei nuttige diertjes, denk maar aan spinnen die andere diertjes dan weer gaan opeten en heel nuttig zijn in de tuin. Dus, dat helemaal proper zetten dat moet je niet in de winter doen, net op dezelfde manier als je doet met grote grassen, die ga je ook pas nu terugsnoeien.

En wat zie ik hier? Dat is ook nog een hardnekkig onkruid; dat is een kruipende boterbloem, jah, die gaan we ook een keer onder handen nemen, die gaan we zo…

Hupla, kijk, als je dat nu niet doet, dan zit je binnenkort met grote problemen want hij maakt uitlopers en hij zet zich razendsnel voort. Een paar weken niet kijken, en je hebt problemen.

En je weet het al, hé, een uurtje voorjaarswerk, bespaart je vier uur zomerwerk, want in de zomer is het tijd om te genieten.

Jah, het is nu ook tijd om een beetje de borders op te schonen, want jah, beginnend onkruid, als je dat wegdoet, dat bespaart je heel veel uren werk in de loop van het voorjaar.

Een uurtje nu in de tuin werken, bespaart je minstens vier uur werk voor de zomer, dus waarom zouden we het niet doen, hé!

Ook voor planten is het nu de ideale tijd. De grond begint stilaan op te warmen, en als je nu dingen gaat verplanten, zoals bijvoorbeeld hier deze daglelie, deze hemerocalis, jah, die komt hier al veel in de schaduw van die struik, en die gaat minder mooi bloeien, dus hier ga ik de laatste plant van deze drie, die ga ik verplanten, trouwens, daglelies of hemerocalis, die kan je heel het jaar door verplanten, omdat ze van die dikke, vlezige wortels hebben, een beetje een onderschatte plant is dat.

Wie z’n gazon goed verzorgt, heeft nooit problemen, maar als je geen tijd hebt, zoals hier blijkbaar, dan schiet het er wel eens over, en dan rijzen er allerlei problemen. In de eerste plaats mos, gaan we het later nog over hebben, maar ook van die hardnekkige onkruiden, van die rozetvormende onkruiden, en om je rug te sparen bestaan ook daar weer voor heel handige toestellen, zoals deze onkruidsteker.

Kijk, hier staat zo het rozet van een paardebloem, die gaat zo de grond in, recht erboven, draaien, en daar is ‘ie, en dan kan je hem er zo uitduwen…

Het probleem met deze onkruiden is dat ze allemaal een penwortel hebben, en je moet rond de penwortel blijven, aan weerszijden, dan draaien, dan heb je heel de plant mee.

Ik ga beginnen met het schoonmaken van de onderkant van de muur van de garage, en het zal u verwonderen maar deze hogedrukreiniger heeft geen elektrisch snoer en geen watertoevoer, jah, dat is nieuw, en dat komt omdat er een waterreservoir op zit en dat hij werkt op een batterij.

U vraagt zich nu waarschijnlijk af, hoe lang kan dat nu duren op een batterij, wel, tussen een half uur en drie kwartier kan je makkelijk bezig blijven met deze hogedrukreiniger. Het reservoir vullen dat zal misschien iets sneller moeten maar dat is ook een klein klusje en je bent helemaal snoervrij aan het werk.
Het reservoir eraf nemen is kinderspel, en kijk, onder dit reservoir zit nog een koppeling, een heel gewone universele koppeling waar je, mocht het nodig zijn, een tuinslang op kunt aansluiten, maar eerst ga ik het reservoir bijvullen.

Kijk, accu erin, en die zit vast… aanknopje, zo, en we zijn bezig.

Ja, en voor de minder zware klussen is er zelfs nog een ecostand, dan geeft hij geen 90 bar maar geeft hij tweederde ervan, 60 bar, maar dat is vaak meer dan genoeg voor een matige vervuiling. Als het niet te vast zit, dan kan je de ecostand inschakelen: hij geeft voldoende power, maar kijk, dat is toch voldoende om het wintervuil van het terras te halen.

En uiteraard brengt die ecostand ook met zich mee dat de accu een stuk langer zal meegaan en misschien kan je dan wel heel je terras in één stuk doen.

Ja, je kunt deze kop ook wisselen want het toestel is multifunctioneel; stel je voor dat je weer zo’n droge zomer zult meemaken, zoals die van vorig jaar, en dat het heel moeilijk is om sommige planten die wat verder in de border staan of zo, dan is dit hier een heel handig hulpstukje, dit kan er namelijk heel gewoon af… hup… en dan kan ik er deze sproeikop op zetten…

Ziezo, en ik demonstreer het even …

en zo ben je zeker dat je planten in de zomer niet zullen verdrogen. Eraf doen is ook weer heel gemakkelijk, klik…

opnieuw het sterke sproeistuk erop, en je kunt weer aan de slag, kijk hoe gemakkelijk!
Jah, moeder de vrouw had het al zo vaak gevraagd, maak dat muurtje een keertje proper en kijk eens, zo is het in een wip gebeurd, jah, je gaat zeker scoren, ten minste, als ze je zelf nog niet is voorgeweest.
Jah, het is wel een beetje van een rotklusje, zo tussen de voegen van de bestrating die mossen vandaan halen, maar ik ben nu eenmaal niet voor het gebruik van allerlei sproeistoffen in de tuin, dus ik doe het maar lekker manueel, en als het me te veel wordt, op mijn knieën, dan is er nog een heel handige oplossing want deze stelen zijn verwisselbaar en je kan dit kort steeltje gemakkelijk losmaken, kijk, hup, ik haal het mes eruit, en dan heb ik hier een langere steel, die ik naar behoefte kan uittrekken, goed vastzetten, hier zit ook zo’n schroefje op, klik erin, vastdraaien, jah, en dan kan ik mijn rug sparen en kan ik lekker zo aan het werk.
Na de klus is er het opruimen, maar dat wordt ook erg gemakkelijk met deze tuinstofzuiger. Jah, je kunt hem trouwens ook voor andere klussen gebruiken, maar voor dit doel gaat het echt wel heel goed, kijk …
Ja kijk, met dit wisselstuk is het ook heel gemakkelijk om even tussendoor, tussen de tuinklussen door, even je auto proper te maken, en bij de mijne is het echt wel nodig, kijk maar!

Het voorjaar is ook de tijd om de rozen te snoeien, niet alleen de rozen maar ook een heleboel andere planten kunnen nu gesnoeid worden, maar van het snoeien van rozen, jah, veel mensen hebben daar zo’n beetje schrik van, maar dat is echt niet nodig, maar als ik deze roos hier zie, dat is een roosje op stam, daar hebben mensen vaak problemen mee, en ik merk dat deze rozen vorig jaar een beetje te hoog zijn afgesnoeid. Kijk, ze hebben hier vorig jaar ongeveer veertig centimeter laten staan, en dat is te veel want dan krijg je achteraf van die scheuten die dan tot één meter vijftig hoog gaan, deze zelfs meer dan twee meter, en dat is veel te veel. Dus je mag echt niet te bang zijn om flink terug te snoeien, zeker bij rozen.

En hoe doe je dat? Wel, ik tel hier de ogen, en wat zijn de ogen? Kijk, dit is een oog…

Je ziet het, het zijn niet altijd de knoppen die naar buiten steken, maar zo’n beetje anders van kleur, een beetje roodachtig, en je laat twee of drie ogen staan. En dan ga je snoeien, liefst net boven een naar buiten gericht oog.

Kijk, dit oog hier is naar buiten gericht. Een oog is eigenlijk een nieuwe tak in aanleg, een scheut. En we gaan een centimeter boven dat oog gaan we schuin afknippen. En waarom schuin? Wel, omdat er dan geen water op blijft staan, hup, zodat er geen schimmelvorming ontstaat.

Zo, we gaan dat met alle takken doen. Eén, twee, drie; … jah, die is niet naar buiten gericht, deze hier wel, altijd schuin afknippen…

Eén, twee, drie; deze is ook naar buiten gericht.

Ook als er al blaadjes aan staan, dit zijn nieuwe blaadjes van dit jaar, moet je echt geen schrik hebben om terug te knippen. Dit is zo een klein takje dat kruist met een andere tak, die is overbodig, dus haal die er maar ineens uit, hup.

Ja je merkt dat je wel aangepaste handschoenen moet aandoen want dit is een zeer stekelige variëteit; [fluisterend] één, twee, drie, hup.

Voilà, je merkt dus dat ik altijd schuin heb afgesneden en dat is alleen maar mogelijk als je goed, scherp snoeigereedschap hebt, dus let erop dat je snoeischaar scherp staat en ook dat je werkt met proper gerief natuurlijk, je wil geen ziekten gaan verspreiden.

En vergeet zeker niet om na het snoeien de rozen alvast wat goeie rozenmest mee te geven wat ze kunnen het wel gebruiken.

Je mag veelgestelde tuinvragen in twee groepen onderverdelen, enerzijds zijn er een massa vragen over het gazon, maar bijna alle andere vragen, die gaan over snoeien: ‘Hoe moet ik die struik snoeien?’, ‘Wat doe ik met die boom?’, ‘Wanneer moet dat gebeuren?’, en ‘Welk gerief kan ik daar voor gebruiken?’ … Er is één algemene regel; je moet goed, scherp, proper snoeigerief gebruiken, hou dat in gedachten, dat er zeker geen takken gaan afscheuren, dat ze net worden gesnoeid, dat voorkomt een boel ziekten.

Dit is een catalpa, die wordt eigenlijk jaarlijkst gesnoeid, en je ziet dat, dat zijn jaartwijgen deze, maar deze zou best wat groter mogen worden, en een beetje een schaduwboom worden, daarom kunnen we hem ook om de twee of om de drie jaar snoeien, hij blijft mooi zijn bolvorm behouden, maar dan gaan deze takken wat in de weg hangen. Ik ga hier de onderste krans er een keer eraf halen, en de rest mag dit jaar gewoon blijven staan en dan kunnen we bij een volgende hete zomer, die er ongetwijfeld weer zal komen, toch lekker in de schaduw gaan zitten.

Jah, ik ben bijna rond met de lenteklussen en ik zie dat er hier ook al madeliefjes staan, kijk eens, goh, dat zijn de langst bloeiende bloempjes uit onze flora, dat bloeit van februari tot eind november, zolang het niet vriest. Madeliefjes zou je kunnen gedogen in het gazon, maar wat doe je met mos? Wat doe je met die hardnekkige onkruiden? Er zijn natuurlijk andere maatregelen. Eén van de voornaamste maatregelen is om je gazon sterk te maken. Het niet te laten verzwakken om te zorgen dat het voldoende voedingstoffen heeft, en dat het die voedingstoffen ook kan opnemen. En hoe doe je dat? Wel, voldoende voedingstoffen, daar moet je al mee beginnen in de herfst van het jaar daarvoor, dan geef je een wintermeststof die ervoor zorgt dat de plant extra sterk de winter doorkomt, daarna ga je in het voorjaar een voorjaarsmeststof geven en tegelijkertijd goed bekalken want als er iets is wat mos niet kan verdragen, dan is het kalk en liefst nog kalk waar wat magnesium in verwerkt zit, zodat je een mooi, donkergroen gazon krijgt.

Ook dit vind je allemaal op je internet en jah, vertroetel je gazon en het zal je belonen met een heel mooi, groen tapijt. Ieder jaar opnieuw, veel succes met de lenteschoonmaak.
Het meest handige vind ik wel dat je hem in een hoekje kunt zetten, en denkt, ik ga m’n terras een keertje proper maken dat je binnen de vijftien seconden bezig bent.
Ja, en voor de minder zware klussen is er zelfs nog een ecostand, dan geeft hij geen 90 bar maar geeft hij tweederde ervan, 60 bar, maar dat is vaak meer dan genoeg voor een matige vervuiling. Als het niet te vast zit, dan kan je de ecostand inschakelen: hij geeft voldoende power, maar kijk, dat is toch voldoende om het wintervuil van het terras te halen. En uiteraard brengt die ecostand ook met zich mee dat de accu een stuk langer zal meegaan en misschien kan je dan wel heel je terras in één stuk doen.
Kijk, accu erin, en die zit vast, aanknopje, zo, en we zijn bezig.
Ja, je kunt deze kop ook wisselen want het toestel is multifunctioneel; stel je voor dat je weer zo’n droge zomer zult meemaken, zoals die van vorig jaar, en dat het heel moeilijk is om sommige planten die wat verder in de border staan of zo, dan is dit hier een heel handig hulpstukje, dit kan er namelijk heel gewoon af, hup, en dan kan ik er deze sproeikop op zetten, ziezo, en ik demonstreer het even ... en zo ben je zeker dat je planten in de zomer niet zullen verdrogen. Eraf doen is ook weer heel gemakkelijk, klik, opnieuw het sterke sproeistuk erop, en je kunt weer aan de slag, kijk hoe gemakkelijk!
Jah, moeder de vrouw had het al zo vaak gevraagd, maak dat muurtje een keertje proper en kijk eens, zo is het in een wip gebeurd, jah, je gaat zeker scoren, ten minste, als ze je zelf nog niet is voorgeweest.
Jah, het is wel een beetje van een rotklusje, zo tussen de voegen van de bestrating die mossen vandaan halen, maar ik ben nu eenmaal niet voor het gebruik van allerlei sproeistoffen in de tuin, dus ik doe het maar lekker manueel, en als het me te veel wordt, op mijn knieën, dan is er nog een heel handige oplossing want deze stelen zijn verwisselbaar en je kan dit kort steeltje gemakkelijk losmaken, kijk, hup, ik haal het mes eruit, en dan heb ik hier een langere steel, die ik naar behoefte kan uittrekken, goed vastzetten, hier zit ook zo’n schroefje op, klik erin, vastdraaien, jah, en dan kan ik mijn rug sparen en kan ik lekker zo aan het werk.
Na de klus is er het opruimen, maar dat wordt ook erg gemakkelijk met deze tuinstofzuiger. Jah, je kunt hem trouwens ook voor andere klussen gebruiken, maar voor dit doel gaat het echt wel heel goed, kijk … ja kijk, met dit wisselstuk is het ook heel gemakkelijk om even tussendoor, tussen de tuinklussen door, even je auto proper te maken, en bij de mijne is het echt wel nodig, kijk maar!
Jah, het is nu ook tijd om een beetje de borders op te schonen, want jah, beginnend onkruid, als je dat wegdoet, dat bespaart je heel veel uren werk in de loop van het voorjaar. Een uurtje nu in de tuin werken, bespaart je minstens vier uur werk voor de zomer, dus waarom zouden we het niet doen, hé! Ook voor planten is het nu de ideale tijd. De grond begint stilaan op te warmen, en als je nu dingen gaat verplanten, zoals bijvoorbeeld hier deze daglelie, deze hemerocalis, jah, die komt hier al veel in de schaduw van die struik, en die gaat minder mooi bloeien, dus hier ga ik de laatste plant van deze drie, die ga ik verplanten, trouwens, daglelies of hemerocalis, die kan je heel het jaar door verplanten, omdat ze van die dikke, vlezige wortels hebben, een beetje een onderschatte plant is dat.

Het voorjaar is ook de tijd om de rozen te snoeien, niet alleen de rozen maar ook een heleboel andere planten kunnen nu gesnoeid worden, maar van het snoeien van rozen, jah, veel mensen hebben daar zo’n beetje schrik van, maar dat is echt niet nodig, maar als ik deze roos hier zie, dat is een roosje op stam, daar hebben mensen vaak problemen mee, en ik merk dat deze rozen vorig jaar een beetje te hoog zijn afgesnoeid. Kijk, ze hebben hier vorig jaar ongeveer veertig centimeter laten staan, en dat is te veel want dan krijg je achteraf van die scheuten die dan tot één meter vijftig hoog gaan, deze zelfs meer dan twee meter, en dat is veel te veel. Dus je mag echt niet te bang zijn om flink terug te snoeien, zeker bij rozen. En hoe doe je dat? Wel, ik tel hier de ogen, en wat zijn de ogen? Kijk, dit is een oog. Je ziet het, het zijn niet altijd de knoppen die naar buiten steken, maar zo’n beetje anders van kleur, een beetje roodachtig, en je laat twee of drie ogen staan. En dan ga je snoeien, liefst net boven een naar buiten gericht oog.

Kijk, dit oog hier is naar buiten gericht. Een oog is eigenlijk een nieuwe tak in aanleg, een scheut. En we gaan een centimeter boven dat oog gaan we schuin afknippen. En waarom schuin? Wel, omdat er dan geen water op blijft staan, hup, zodat er geen schimmelvorming ontstaat. Zo, we gaan dat met alle takken doen. Eén, twee, drie; … jah, die is niet naar buiten gericht, deze hier wel, altijd schuin afknippen, één, twee, drie; deze is ook naar buiten gericht, ook als er al blaadjes aan staan, dit zijn nieuwe blaadjes van dit jaar, moet je echt geen schrik hebben om terug te knippen. Dit is zo een klein takje dat kruist met een andere tak, die is overbodig, dus haal die er maar ineens uit, hup, ja je merkt dat je wel aangepaste handschoenen moet aandoen want dit is een zeer stekelige variëteit; [fluisterend] één, twee, drie, hup.
Voilà, je merkt dus dat ik altijd schuin heb afgesneden en dat is alleen maar mogelijk als je goed, scherp snoeigereedschap hebt, dus let erop dat je snoeischaar scherp staat en ook dat je werkt met proper gerief natuurlijk, je wil geen ziekten gaan verspreiden. En vergeet zeker niet om na het snoeien de rozen alvast wat goeie rozenmest mee te geven wat ze kunnen het wel gebruiken.
Wie z’n gazon goed verzorgt, heeft nooit problemen, maar als je geen tijd hebt, zoals hier blijkbaar, dan schiet het er wel eens over, en dan rijzen er allerlei problemen. In de eerste plaats mos, gaan we het later nog over hebben, maar ook van die hardnekkige onkruiden, van die rozetvormende onkruiden, en om je rug te sparen bestaan ook daar weer voor heel handige toestellen, zoals deze onkruidsteker. Kijk, hier staat zo het rozet van een paardebloem, die gaat zo de grond in, recht erboven, draaien, en daar is ‘ie, en dan kan je hem er zo uitduwen. Het probleem met deze onkruiden is dat ze allemaal een penwortel hebben, en je moet rond de penwortel blijven, aan weerszijden, dan draaien, dan heb je heel de plant mee.
Je mag veelgestelde tuinvragen in twee groepen onderverdelen, enerzijds zijn er een massa vragen over het gazon, maar bijna alle andere vragen, die gaan over snoeien: ‘Hoe moet ik die struik snoeien?’, ‘Wat doe ik met die boom?’, ‘Wanneer moet dat gebeuren?’, en ‘Welk gerief kan ik daar voor gebruiken?’ … Er is één algemene regel; je moet goed, scherp, proper snoeigerief gebruiken, hou dat in gedachten, dat er zeker geen takken gaan afscheuren, dat ze net worden gesnoeid, dat voorkomt een boel ziekten. Dit is een catalpa, die wordt eigenlijk jaarlijkst gesnoeid, en je ziet dat, dat zijn jaartwijgen deze, maar deze zou best wat groter mogen worden, en een beetje een schaduwboom worden, daarom kunnen we hem ook om de twee of om de drie jaar snoeien, hij blijft mooi zijn bolvorm behouden, maar dan gaan deze takken wat in de weg hangen. Ik ga hier de onderste krans er een keer eraf halen, en de rest mag dit jaar gewoon blijven staan en dan kunnen we bij een volgende hete zomer, die er ongetwijfeld weer zal komen, toch lekker in de schaduw gaan zitten.
Een lenteschoonmaak is eigenlijk veel beter dan een herfstschoonmaak. Waarom? Wel, als de planten gaan afsterven, dan gaan die allerlei materiaal op de grond laten liggen, zoals deze bloeistengels van vorig jaar, maar die zijn een prima schuilplaats voor allerlei nuttige diertjes, denk maar aan spinnen die andere diertjes dan weer gaan opeten en heel nuttig zijn in de tuin. Dus, dat helemaal proper zetten dat moet je niet in de winter doen, net op dezelfde manier als je doet met grote grassen, die ga je ook pas nu terugsnoeien. En wat zie ik hier? Dat is ook nog een hardnekkig onkruid; dat is een kruipende boterbloem, jah, die gaan we ook een keer onder handen nemen, die gaan we zo, hupla, kijk, als je dat nu niet doet, dan zit je binnenkort met grote problemen want hij maakt uitlopers en hij zet zich razendsnel voort. Een paar weken niet kijken, en je hebt problemen.
En je weet het al, hé, een uurtje voorjaarswerk, bespaart je vier uur zomerwerk, want in de zomer is het tijd om te genieten.
Jah, ik ben bijna rond met de lenteklussen en ik zie dat er hier ook al madeliefjes staan, kijk eens, goh, dat zijn de langst bloeiende bloempjes uit onze flora, dat bloeit van februari tot eind november, zolang het niet vriest. Madeliefjes zou je kunnen gedogen in het gazon, maar wat doe je met mos? Wat doe je met die hardnekkige onkruiden ? Er zijn natuurlijk andere maatregelen. Eén van de voornaamste maatregelen is om je gazon sterk te maken. Het niet te laten verzwakken om te zorgen dat het voldoende voedingstoffen heeft, en dat het die voedingstoffen ook kan opnemen. En hoe doe je dat? Wel, voldoende voedingstoffen, daar moet je al mee beginnen in de herfst van het jaar daarvoor, dan geef je een wintermeststof die ervoor zorgt dat de plant extra sterk de winter doorkomt, daarna ga je in het voorjaar een voorjaarsmeststof geven en tegelijkertijd goed bekalken want als er iets is wat mos niet kan verdragen, dan is het kalk en liefst nog kalk waar wat magnesium in verwerkt zit, zodat je een mooi, donkergroen gazon krijgt. Ook dit vind je allemaal op je internet en jah, vertroetel je gazon en het zal je belonen met een heel mooi, groen tapijt. Ieder jaar opnieuw, veel succes met de lenteschoonmaak.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.