Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Klikbekleding als oplossing voor je terras of gevel

Deel deze video op Facebook

Transciptie 

Naast terassen, kan je het systeem ook gebruiken als gevelbekleding. Daarvoor heb je rails nodig, latten én de bekleding zelf.
Eerst maak je tegen je gevel een kader met de latten. Deze latten zijn breder dan panlatten geïmpregneerd én zwart gecoat, zodat ze niet opvallen achter de bekleding. Zaag de latten waar nodig op maat en bevestig ze aan je gevel.
Laat de latten niet op de grond rusten, dan zullen ze water op zuigen. Zet ze iets van de grond. De eerste lat kan je al waterpas zetten. De latten komen op maximum vijftig centimeter van elkaar, gemeten van het midden van beide latten.
Hier werken we in een houten onderconstructie, dus kunnen we de latten meteen vast schroeven. We gebruiken daarvoor schroeven met een snijkop, zodat we niet moeten voorboren.
Als de eerste en de laatste lat vast hagen én waterpas staan, kan je de rest van de latten ook in één lijn zetten. Daarvoor span je een metsertouw tussen de eerste en de laatste lat. Probeer achter het touw wat kaleerblokjes te steken. Ze moeten er achter kunnen, maar mogen het touw niet wegduwen. Is dit zo? Schroef ze dan vast achter de lat, zodat alle latten in één lijn komen te liggen.
Heb je heel de gevel uitgelat en uitgevlakt? Dan kan je de rails beginnen plaatsen. Zorg er voor dat de clips altijd op dezelfde hoogte zitten, ook bij een hoek. Schroef ze dan vast, de schroeven zitten bij in de verpakking, dus je moet er niet speciaal kopen. Je kan de rails, zoals bij het terras, op maat maken met een ijzerzaag of een haakse slijper.
Over de lengte kan je de rails op gelijke hoogte brengen met de hulp van een lat van de bekleding en een waterpas. Klik de lat nog niet helemaal in, maar laat de groef op de clip rusten. Neem je waterpas en breng dan de rail op de juiste hoogte. Eens die op zijn plaats staat, schroef je ze vast.
De schroeven die in de verpakking zitten, hebben een boorkop, zodat je niet moet voorboren in de aluminium rails.
Dan kan je de bekleding zelf aanbrengen. Werk je vanuit een buitenhoek? Zaag altijd eerst het verstek. Meet dan pas hoe lang de lat moet zijn. Je moet met je lat altijd eindigen op een rail, dus duidt even aan tot waar je lat moet komen. Zaag recht af.
Wil je meer latten op dezelfde rail laten eindigen? Dan kan je in serie werken. Zaag telkens eerst het verstek en erna de rechte kant. Je kan je eerste lat als mal gebruiken, maar dan moet je wel de verstekkant precies gelijk leggen.
Pas als je de lat op hun plaats hebt geklikt, meet je het reststuk af. Hou hierbij rekening met een uitzetvoeg langs elke kant. Zaag het op maat en hang het op zijn plaats.
Tijdens het plaatsen hou je tussen de latten een uitzetvoeg van drie millimeter. Die uitzetvoeg hou je niet alleen aan tussen twee latten, maar ook aan de binnenhoeken en buitenhoeken. De dikte van een meterblad is om en bij de drie millimeter, dus dat kan je gebruiken om de juiste tussenafstand aan te houden.
Als het zaagwerk achter de rug is, gaat de plaatsing vlot.
De onzichtbare verbinding van de latten wordt gemaakt door de clips. Door de latten in te duwen, gaan de clips in de groef en zetten ze de lat vast. Omdat je enkel maar moet aanduwen en de latten niet vastschroeven, bespaar je tijdens deze stap heel wat tijd.
[...]
Ook de gevelbekleding kan je op dezelfde manier verwijderen en terug plaatsen indien nodig.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.