Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Maak zelf een vliegenraam

Met de warmere seizoenen zijn er ook meer insecten in aantocht. Houd je die liever buiten? Dan komt een vliegenraam van pas. We tonen hoe je die gemakkelijk zelf kan maken.

Transciptie 

Een horraam komt goed van pas om het huis te verluchten of af te koelen zonder dat vervelende insecten naar binnen kunnen. In deze aflevering maken we een houten versie die vast gemonteerd zit in het kozijnwerk, en kijken we ook even hoe je er eentje maakt met aluminium profielen zoals je die in de DHZ-zaak vindt.

Alles begint met het juist opmeten van het kozijnwerk. Complex is het alvast niet: gewoon de lengte en breedte opzoeken. Hou ook rekening met de ‘slag’ van het kozijnwerk en de speling die de rolluik nog moet hebben om vlot te kunnen zakken.

Terug in het atelier! Eerst aan de slag met het aluminium versie. Je hebt nodig: aluminium profielen, hoekelementen, een rubberen afdichtingsdraad met het bijgeleverde hulpstuk om ze in de profielen te duwen, en uiteraard het vliegengaas. Qua gereedschap kom je er vanaf met meet- en aftekenmateriaal, een ijzerzaag en schroefboormachine.

De maten goed genoteerd? Zet ze nauwkeurig over op de profielen. Je plooimeter inleggen? Gebruik alvast een fijn stiftje om zo precies mogelijk te werken.

Wie geen getrainde vaste hand heeft, legt z’n plooimeter beter in zoals de gewoonte is in het schrijnwerkatelier: inschuiven vanaf de rand op de nodige maat, en aftekenen tegen de plooimeter zelf. Je markeert zo ook véél preciezer de nodige afmeting.

Hier valt de stiftmarkering nog duidelijk te zien. Valt dat tegen door de kleur van de stift tegen de achtergrond van het gelakte metaal? Gebruik dan een kraspen. Je zet er alvast een fijne kras mee die het mogelijk maakt de markering beter te zien.

Terug naar ons kader. Momenteel valt het werk goed mee. Alleen nog het aluminium op maat uitzagen. Een afkortzaag? Dat lukt best, maar met een simpele ijzerzaag heb je evengoed alles in een mum van tijd gedaan. Doe dat telkens tegen een stootblok; je uit te zagen profiel gaat zo niet verschuiven waardoor je met een vaste hand recht kan zagen. Trek eerst voorzichtig een groef, en ga dan met steeds langere halen aan het werk.

Het tweede profiel op dezelfde maat brengen? Gebruik de eerste als mal, en teken af. Je kan dan opnieuw gaan zagen. Eens beide lengtes van het kader op maat zijn, herhaal je nog eens voor de twee profielen die de breedte van het kader zullen uitmaken.

Het rechthoekig kader vraagt nog om extra steun in de vorm van een dwarsligger. Zorg dat deze tussen de twee breedtelatten past, en kort opnieuw af met de ijzeraag.

Tijd om er de vijl bij te pakken. Metaal zagen betekent namelijk bramen creëren. Die moeten zeker weg. Niet alleen omdat je je er vlug aan kan kwetsen! De bramen zullen ook in de weg zitten om de profielen mooi haaks op elkaar te doen aansluiten. Vijl ze dus netjes weg.

De montage kan bijna beginnen. Wie dat heeft, monteert makkelijk tegen een haakse hoek. Dat werkt makkelijker om het kader in de hoeken telkens in negentig graden te fixeren.

Kijk eerst nog of de dwarsligger mooi in het midden uitkomt: teken de positie dus af op de lat, en herhaal voor de tegenoverstaande zijde. Voor je het kader sluit, breng je nog de montagebouten van de dwarsligger in het profiel. Gewoon door ze in de groef te schuiven. De positie kan je later nog aanpassen. Daarna kan je het kader gaan opbouwen met de resterende hoekelementen.

Er komt nog één iets bij kijken: clips die zorgen dat je het horraam in het raamkozijn kan vastklikken. Je stelt zo’n clip gewoon samen met een bout, en de bijhorende moer. Er zijn twee vaste clips nodig, en dan nog eens twee met een veer. Deze twee laatste zorgen ervoor dat je het horraam makkelijk in en uit het raam kan klikken.

Schroef de clips vast in de groef van de aluminium latten. Gebruik de bovenste zijde van het kader om er de verende clips in te brengen; in de onderste monteer je de vaste clips zonder speling.
Controleer of de bout waarop je de dwarsligger monteert voldoende is aangedraaid. Bevestig dan ook nog eens de dwarsligger zelf. Aan de overstaande zijde volgt de andere bout, en dan hoef je ook hier de dwarsligger er nog over te schuiven. Samen met de hoekelementen kan je dan het ganse kader sluiten.
De basis van het kader is af. Nu volgt de montage van het vliegengaas. Plooi het gaas wat achter het kaderstuk zodat het niet gaat opkrullen en tegenwerken.
Het is nu de bedoeling om het gaas te fixeren in de groef van het kader met behulp van een rubberen draad. Vóór je eraan begint, neem je een aantal kleine stukjes rubber. Duw ze voorlopig in het kader. Op die manier zet je al wat lichte spanning op het gaas en zal het niet meer verschuiven tijdens de montage. Je haalt ze er dan uit als je er met het rubber moet passeren. Het eerste stukje rubber induwen is misschien wat zoeken, maar daarna gaat het echt vlot. Langs de hoeken hoef je het rubber niet te snijden. Manipuleer het gewoon mee langs de hoek. Je vormt dus één lange draad. Eventueel snij je het overtollige gaas weg; gewoon opdat het niet in de weg zou zitten. Eenmaal je het kader rond bent, snij je nog de uitstekende stukken gaas af met een cutter. Daarmee is de aluminium versie al af!


De benodigdheden voor het houten horraam? Kies vooral voor hardhout, zoals meranti, wat duurzaam is voor gebruik buiten.
Wat niet wegneemt dat een behandeling met een beits de levensduur van eender welke soort hout uiteraard zal verlengen.
Naast het vliegengaas, voorzie je ook houtlijm, deuvels en een accuboormachine, en nog een bankhamer met wat nagels zonder kop.
Eerst het hout op maat zagen: zaag de latten van het kader haaks uit met een rugzaag in een verstekbak om een zo rechts mogelijke zaagsnede te bekomen. De latten zullen niet in verstek op elkaar aansluiten, dit louter om makkelijker de deuvelverbindingen te kunnen maken. Eens je één maat hebt uitgezaagd, leg je die boven een andere lat als mal om dezelfde afmeting te bekomen. Zaag zo beide breedte- en lengtelatten uit om het kaderstuk te vormen, én daarbovenop nog eens twee dwarsliggers die het kaderstuk extra steun zullen geven.
Om het kader onzichtbaar te verbinden, komen deuvelverbindingen van pas. Duid de posities aan. Dat wil zeggen, voor de ene lat aan de zijkant, de aansluitende lat op zijn kopse kant. Vergeet ook niet de posities aan te duiden voor de dwarsliggers.
We maken gebruik van een boorhulpstuk om haaks te kunnen boren. Als je wilt weten hoe je dit hulpstuk maakt, kan je terecht op onze website. Hoe diep moet je boren? Telkens de helft van de deuvel. Controleer hoe diep je houtboor langs het boorhulpstuk gaat, en reken daarbij nog de helft van je deuvel. Duid aan met tape op je houtboor zodat je weet tot hoever de houtboor mag boren.
Dan is het gewoon zaak om alle posities uit te boren. Ondersteun indien nodig met een hulpblokje, zodat je voldoende steun hebt.
Alles uitgeboord? Breng houtlijm aan en timmer voorzichtig de deuvels vast. Vergeet ook de dwarsliggers niet. Op de kopse kant komt slechts één boorgat. Breng ook hier opnieuw houtlijm aan om de verbinding te maken. Ga zo door tot je het ganse kaderstuk hebt gevormd.
Gebruik eventueel een bankhamer om de latten voorzichtig in elkaar te tikken.
De klus zit er nu al eigenlijk bijna op. Nog enkel het vliegengaas uitrollen en vastmaken. Rol het gaas al eens open. Je zou het kunnen bevestigen daar er een extra lattenwerk op te nagelen. Alleen, het zal het horraam er dan wel logger doen uitzien én veel breder maken om in het kozijnwerk te passen. Hier gaan we het gaas gewoon vastnieten. Span het gaas daarom al wat voorlopig op met wat latten en lijmklemmen, zo blijft het mooi liggen tijdens het nieten. Niet een aantal keer over de ganse structuur zodat het gaas is vastgemaakt. Maak dan de latten los en werk dan de resterende nietjes in serie in.
Het gaas steekt nu nog uit langs de randen. Leg er een regel of houten lat langs en snij af met een breekmes. Nu hoef je nog alleen de montageclips te bevestigen : het zijn haaks geplooide metalen plaatjes, die je met een nagel zonder kop fixeert. Monteer er zowel aan de linker- als rechterkant van het kaderstuk twee. In de resterende gaten kan je dan het ganse kaderstuk monteren in het houten kozijn van het raam. Klaar om te gaan installeren dus! Schroef alleszins vast met roestvrijstalen schroeven die minder gevoelig zijn voor roest. Nog even controleren of de rolluik vlot naar beneden kan, en daarmee is de klus geklaard!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.