Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Maak zelf een houten hondenmand

Dobbit-kijker Thibault maakte zelf een houten mand voor zijn hond. In deze ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan?’ zien we hoe hij te werk ging.

Transciptie 

VO: Dobbit-kijker Thibault maakte zelf een houten mand voor zijn hond. In deze uitzending van ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan?’ zien we hoe hij te werk ging.

Thibault vertrekt vanuit planken die hij dubbel gelijmd en vastgeklemd had om te laten drogen. Na de droogtijd haalt hij de lijmklemmen weg en schaaft hij de planken langs beide zijdes vlak. Ze moeten ook op de juiste dikte geschaafd worden. Dat gebeurt met de vandiktebank van de combiné. Wil je meer te weten komen over hoe een vandiktebank werkt, surf dan naar onze website en bekijk de aflevering van onze tooldokter.

Daarna schaaft hij de planken nog eens haaks bij op de vlakbank. Dat doet hij meerdere keren, totdat ze de correcte breedte hebben.

Als dat gebeurd is, zaagt Thibault de planken zo breed mogelijk af langs de niet-geschaafde zijde. Voor dit alles maakt hij gebruik van zijn combinémachine.

In een volgende stap maakt Thibault openingen met een lamellenfrees. Door er lamellen in vast te lijmen, zet hij telkens twee panelen tegen elkaar om ze breder te maken. Die moeten nu opnieuw drogen om één stevig geheel te worden.

Die verbrede panelen schaaft Thibault daarna weer vlak en brengt hij ook op de juiste dikte.

Nu moeten de panelen op maat gezaagd worden, zodat Thibault ze kan samenstellen. Waar de ingang van de mand is, heeft hij een gebogen vorm voorzien. Hij zet de onderdelen tegen elkaar, brengt houtlijm aan en klemt ze vast om te drogen. Zodat de mand zelf niet beschadigd zou worden, gebruikt hij houtblokken voor het klemmen.

Omdat de randen van de panelen niet te scherp zouden zijn, rondt hij ze daarna nog af met een handbovenfreesmachine.

Nadat hij opgeschuurd is, is deze houten hondenmand klaar; nog een kussen erin, en Thibaults viervoeter heeft een nieuw slaapplaatsje.

Wil je jouw doe-het-zelfproject ook op Dobbit tv zien verschijnen, neem er dan voor je volgende klus een cameraatje bij en stuur ons je video door via zelfgedaan@dobbit.be!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.