Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe een serre plaatsen

Publireportage - Wie zuiderse groenten wil kweken in het Belgische klimaat of wie een warme plek wil in de winter, die laat natuurlijk een serre plaatsen. In deze reportage zien we hoe dit moet en bekijken we ook waar je moet op letten bij de aankoop van een serre.

Transciptie 

Serre plaatsen

Wie zuiderse groenten wil kweken in het Belgische klimaat of wie gewoon een warme plek wil in de winter, die laat natuurlijk een serre plaatsen. Maar hoe ga je je serre nu kiezen en hoe wordt die precies geplaatst? Wij vroegen het aan de expert.

Man 1
Euroserre is een fabrikant van hobbyserres. Wij zijn eigenlijk gespecialiseerd in de tuinkas voor de particuliere klanten thuis. Wij maken ook de grotere serres en wij doen ook de tropische varianten van de serres.

Man 1
Een serre is altijd een aluminium constructie. Die bestaat uit glas en/of 8mm polycarbonaat plaat of dubbele beglazing en 6mm polycarbonaatplaat. Met inoxen bouten en rubberen afdichting om het glas vast te houden.

Man 1
Waarom je voor aluminium profielen kiest bij een kast, is eigenlijk altijd omdat het zeer sterk is. Het tweede is dat het heel makkelijk bewerkbaar is. Dus als fabrikant is dat heel makkelijk te maken zoals je wilt. Er is geen onderhoud aan. Je kan hem coaten in verschillende kleuren. Je kan hem in het groen krijgen, in blauw krijgen, in roos krijgen, in geel krijgen, dat maakt niet uit. En het is heel duurzaam.

De opbouw van de serre gebeurd dus altijd met een aluminium kader maar toch bestaan er verschillende varianten.

Man 1
Waarop moet je letten als je een serre wil kiezen? Dat is eigenlijk kijken waarvoor je het wil gebruiken. We hebben twee hoofdgroepen van serres. We hebben de serres met enkele beglazing en/of 8mm polycarbonaatplaat. Die gebruiken we eigenlijk als tuinkamer ofwel als serre om groentjes te kweken. Wil je meer tropische planten houden en een hogere isolatiewaarde in je tuinkas hebben, dan moet je naar de tropische variant gaan, dan kan je kiezen uit 16 mm polycarbonaat en/of 14 mm terapon ruiten.

Naast de keuze van het model zal je ook nog verder moeten kiezen welk glas je in je serre wil.

Man 1
Je kan dus kijken afhankelijk van de soort variant die je kiest, kan je kiezen tussen enkel glas, 4mm floatglas. Dat is altijd helder glas. Je kan dat ook eventueel krijgen in 4 mm gehamerd glas, dat is zo’n glas met een relief op. En je kan ook veiligheidsglas krijgen eigenlijk van het 4mm floatglas. Dat is in principe ook floatglas maar extra lang uitgehard. Waarom wordt dat veiligheidsglas genoemd? Dat is eigenlijk de breukwijze. Als gewoon floatglas breekt, dan breekt het altijd in grote stukken. Breekt veiligheidsglas dan is dat altijd in 1000 kleine stukjes. Ga je naar de tropic varianten toe, dan ga je eigenlijk altijd 16 mm polycarbonaatplaat in het dak hebben. Daar kan je kiezen tussen de heldere of opale variant. Opaal is een beetje witkleurig. Aan de zijkanten kan je dan kiezen ofwel weer de polycarbonaatplaten van 16 mm dik of de 14 mm terapon ruiten. Waaruit bestaat een terrapon ruit, dat is 4mm floatglas, 6mm glas en 4mm floatglas.?Natuurlijk heb je nog allerhande varianten van glas. Die zijn in principe ook allemaal mogelijk maar dan wel prijs op aanvraag.

Ook in de afmeting van de serre is er een ruime keuze, vanaf 2m36 tot wel 12 meter, waardoor je dus op maat van je tuin kan kiezen.

Man 1
Een serre kiezen, dat is eigenlijk grotendeels afhankelijk van wat je behoeften zijn. Wat wil je zelf esthetisch, wat wil je qua grootte hebben, wat vind je zelf mooi? Want een serre is in feite aanpasbaar aan jouw wensen.

Niet alleen de serre zelf kan je volledig aanpassen. Er bestaan ook een heleboel bijkomende opties. Zo kan je kiezen om accessoires zoals een zaaibak of een bewateringsysteem te plaatsen. Of kan je zelfs panelen aan de wand bevestigen waarop je dan een stopcontact of kraan kan plaatsen. Een laatste aspect waarmee je uiteraard rekening moet houden is de kostprijs.

Man 1
De gemiddelde kostprijs voor een basismodel, dan begin je eigenlijk met een startprijs van ongeveer 1200 euro tot 1500 euro. Wil je al een basismodel eventueel met alle accessoires en opties dan zit je al tussen de 2200 euro en de 3500 euro.

Het enige wat nog rest is de serre te kopen.

Man 1
Waarom kies je voor Euroserre? Een kas van euroserre is een kas aan een betaalbare prijs van een hoge kwaliteit. Maar je kiest ook voor het bedrijf. Je kiest voor een familiebedrijf die al 41 jaar bestaat en die kwaliteit altijd boven kwantiteit stelt en die ook altijd de service en naservice perfect oplevert.

Eens je een serre volledig op maat hebt gekozen, kan deze geplaatst worden.

Man 1
Als je je serre besteld hebt, dan wordt er contact opgenomen door mijn collega van de planning om een datum met jou af te spreken. Zij gaat deze vastleggen, naargelang de planning van de serres. Onze jongens komen bij jou aan, jij moet in principe wel de grondvoorbereiding of de muurvoorbereiding klaargemaakt hebben. Zij gaan beginnen. Ze beginnen altijd eerst met de basis van de serre. Dan gaan ze de zijkanten opbouwen, dan gaan ze het dak opbouwen. Eventueel de bevestiging naar de muur toe. Een keer de constructie staat, dan beginnen ze de beglazing erin te zetten. De rubberen afdichting, de afvoerbuizen. Dan doen ze eigenlijk de fijne afwerking. In principe een standaardserre, als ze bij jou aankomt dan is ze op een drie, vier uurtjes geplaatst.

Je kan er ook voor kiezen om de serre zelf te plaatsen. In elk geval zal een plaatsing steeds starten met een voorbereiding. Je voorziet zelf een goede fundering voor de serre door een stevige, effen ondergrond te voorzien.

Op die ondergrond komen dan de basisprofielen van de serre. Die worden mooi vlak geplaatst, eventueel lichtjes afhellend zodat het water richting de te voorziene afvoer kan lopen. Ze steunen volledig op de ondergrond. Nadat de basisprofielen geplaatst zijn wordt eerst gecontroleerd of alles mooi haaks is door de diagonalen te meten. Die maat moet identiek zijn.

Op de basisprofielen komen hoekprofielen, die worden bevestigd met behulp van bouten. Op de hoekprofielen worden er liggers geplaatst. Het is belangrijk dat deze telkens correct liggen. Zo moeten de voorziene gaten overeenkomen met deze van het basisprofiel om straks de steunprofielen te kunnen plaatsen.

Op elke hoek komt er een diagonaal verstevigingsprofiel die je serre zal beschermen tegen felle rukwinden. Deze stukken worden samen met een eerste tussenprofiel aan de serre bevestigd. Ook de deurprofielen kunnen nu op hun plaats.

De dakgoten worden van een afdekplaatje voorzien, dat waterdicht wordt afgekit. Daarna kunnen deze op de hoekprofielen.

Eens de dakgoten zijn geplaatst, worden ook aan deze zijde de verstevigingsprofielen bevestigd. Alle tussenprofielen worden vervolgens in het kader geplaatst.

Nu de basis van de serre staat, kan ook het dak bevestigd worden. Op de zijwanden komen twee steunprofielen die vervolgens het nokprofiel zullen dragen. Ook het dak wordt voorzien van vier diagonale verstevigingsprofielen die stevig worden vastgemaakt aan een tussenprofiel, die speciaal hiervoor een extra uitsparing hebben. Als alles goed vast zit, worden de rest van de dakprofielen geplaatst. Tussen de dakprofielen komt dan nog een verstevigend profiel.

Ook aan de zijwanden komen extra verstevigende profielen. Daarna worden ook de resterende tussenprofielen geplaatst.

Nu de constructie af is, wordt op elke hoek een grondanker voorzien. De putten waarin het grondanker wordt geplaatst blijven open. Na enkele dagen zullen die gevuld worden met beton om de serre van een stevige fundering te voorzien.

Voor het glas kan worden geplaatst, wordt er eerst nog even gecontroleerd of de serre even breed is onder als boven om zeker te zijn dat het glas zal passen.

Het glas wordt voorzichtig geplaatst door deze eerst links in de hoek te schuiven en vervolgens het glas in de profielen te klikken. Daarna worden ze voorzien van een rubberen afdichting die op zijn plaats wordt gerold. De rubber wordt op maat geknipt maar met een drietal centimeter marge omdat hij nog wat zal krimpen.

Eens het glas er volledig inzit, kunnen ook de ramen op hun plaats. Die worden samengesteld waarna ze in de voorziene uitsparing kunnen worden geklikt. Onderaan komt dan een profiel waar het raam zal sluiten.

Ook de deuren kunnen op hun plaats. Ook hier is een profiel voor voorzien die op de zijwand wordt bevestigd. Hierin kan de deur geschoven worden. Onderaan komt dan nog een geleider. Het glas van de deur wordt op dezelfde manier als bij de serre op zijn plaats geschoven.

Nu resten nog de laatste details zoals de dakgoot, eventuele accessoires en de nodige afdekplaatjes waarna je kan genieten van je nieuwe aanwinst. 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.