Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Bandschuurmachine

Meer weten over

ATELIER & WERKPLAATS

Transciptie 

In deze Tooldokter passen we onze schuurmachine aan tot een bandschuurmachine. In deel 1 maken we de basis, in deel 2 volgt de afwerking.


Voor deze klus heb je voornamelijk hout nodig: multiplex, enkele balken en rondhout.
Deze klus klaar je met schroefboormachine, houtboor, potboren, houtlijm, schroeven, en een decoupeerzaag.
Alle afmetingen, alsook het zaagplan, vind je terug in ons Dobbitbouwplan. En met ons plan bij ons houden we het overzicht, aan de slag dus!
Multiplex vormt de basis van ons werkstuk. Eerst even de maat overzetten. Voor een mooie zaagsnede komt de cirkelzaag van pas. Om dan op de juiste afstand te zagen, hou je rekening met de breedte van de bodemplaat. Om dat niet telkens te moeten toepassen, maak je een regel waarbij de afstand tot de bodemplaat op overgezet is. Teken af, en boor enkele gaten voor. Draai alles om, en zorg dat de regel opnieuw op de juiste afstand zit. Met enkele schroeven fixeer je de lat aan de plaat. Zorg dat de schroefkoppen voldoende in het hout trekken, zodat je nooit hapert. Ga voor de zekerheid nog eens langs je hulpstuk zodat je zaagsnede accuraat uitkomt. En uiteraard moet je houten lat recht zijn.
Ons hulpstuk leg je wel telkens óp het gedeelte dat je wil uitzagen. Mocht je het omgekeerd doen, dan zou je een zaagdikte minder uitkomen. Klem goed vast voor je gaat uitzagen. En bescherm je op voorhand. Eens je alles correct hebt uitgezet, hoef je alleen nog maar te zagen.
Rest nog de tweede bodemplaat uit te zagen, en daarna de rechtopstaande wand. Zet de maten over, en werk opnieuw met je hulpstuk. Vergeet niet dat het stuk dat je op maat wil, onder het hulpstuk komt te liggen.
Een opstaande lat maakt dat opstaande wand en bodemplaat makkelijker aan elkaar te schroeven valt. Even de balk op maat zagen. Schroeven zal mogelijk zijn in het midden van de balk, teken af. Daarna kan je enkele gaten voorboren. En zoals steeds bij een geschroefde houtverbinding, zorgt houtlijm voor een extra stevige verbinding. Klemmen tijdens het uitharden is niet nodig, de schroeven trekken de houten delen al tegen elkaar. Waarom komt hier dan toch nog een lijmklem te pas? De houten lat trekt een beetje krom, dankzij de lijmklem kan je lat wat recht trekken, en kan je alles mooi tegen elkaar aanleunend fixeren.
Eenmaal geschroefd, verwijder je nog vlug de overtollige lijmresten. Nu komt er nog een tussenlat die later dient om de schuurmachine tegen te klemmen. Aftekenen op maat, en daarna uitzagen.
Boor de schroefgaten in de plaat voor. De schroef trekt zich dan vlugger in het hout, en trekt de houten onderdelen makkelijker tegen elkaar. Gebruik uiteraard schroeven die niet te lang zijn. Uiteraard is je reflex ook nu weer om houtlijm te gebruiken. En aan het schroeven heb je alvast niet te veel werk hier, een aantal schroeven voldoen.
Onderaan het schuurvlak van de machine is er een kleine spatie. Je werkstuk zou dus niet volledig opgeschuurd worden, om dit te vermijden laten we de schuurmachine verzinken zodat we een gelijkmatig schuurwerkvlak krijgen.
En daarom moet het silhouet van de schuurmachine nog uitgezaagd worden. Even alles positioneren om af te tekenen. Hou hierbij ook rekening waar de klembeugels later komen te zitten.
De markering bevat ronde bochten, uitzagen doe je dan beter met de decoupeerzaag, daarmee kan je vlot vrije lijnen uitzagen.
Teken de bovenste plaat nog eens af op de onderste. Dit enkel om straks te weten waar je kan schroeven. Haal er nogmaals de houtlijm bij. Fixeer de platen op elkaar, en schroef vast.
De schuurmachine mag al eens op de horizontale positie gezet worden, en vastgeklemd met z’n klembeugels. Zo kan je de positie bepalen waar je uitsparingen voor de beugels kan maken in de opstaande wand. De uitsparingen maak je met een gatzaag, die je vastklemt op je boormachine. Teken eerst af waar je kan boren. Leg zeker nog een stuk resthout onder je werkstuk. Als de gatzaag dan doorheen het hout is gekomen, zal er geen rafelig, versplinterd uiteinde zijn aan de achterzijde van het multiplex. Het uitgeboorde hout kan je uit de gatzaag duwen met een scherp voorwerp.
Breng de opstaande wand in positie. Zorg dat de hoeken netjes aanéénsluiten. En pas de klembeugels in de voorziene gaten. Nu blijkt dat de uitsparing nog te klein is om de beugel vlot te verwijderen, om wat meer speling te hebben, mag de opening hier nog wat groter worden gemaakt.
De wand mag nu nog geschroefd worden, zorg dat je ongeveer in het midden van de balk uitkomt. Zet de maat over op de wandplaat, dan heb je een richtlijn om te schroeven straks. Boor wel even voor. En vooraleer je gaat boren, mag er opnieuw wat houtlijm worden aangebracht.
Om de basisconstructie nog verder af te werken, is er nog een statief nodig om de schuurmachine te kunnen klemmen in verticale positie. Het statief maken is de volgende klus. Eerst mogen de houten latten op maat worden gezaagd.
Teken de breedte van de latten af, opnieuw als richtlijn om te boren. Let er nog steeds op dat je niet door je werktafel boort, maak dus wat plaats vrij. Eens de ene plank is geboord, leg je hem bovenop de andere als mal, dan zijn alle gaten op precies dezelfe plaats geboord. Straks schroeven we vast, dus je raadt het al, pak er opnieuw de houtlijm bij. Schroef vervolgens beide opstaande wanden vast. Verwijder ook nog de overtollige houtlijm.
Positioneer de schuurmachine. Onderaan zit de uitsparing waar je de machine moet klemmen. Laat dus wat ruimte over. Teken het statief over op de opstaande wand, dan heb je meteen zicht waar je straks kan boren. Een paar gaten voorboren volstaat, en dan is alles gereed om het ene paneel van het statief te fixeren. Herhaal nogmaals voor het andere deel. Het enige wat verschilt is dat je onderaan nog een uitsparing maakt om de elektrische kabel netjes weg te werken.
Ook in verticale positie klem je later de schuurmachine vast met beugels. Positioneer, en teken af waar je de uitsparing wilt maken. Klem een paneel aan de opstaande wand, opnieuw om geen versplinterde rand te hebben bij het uitboren met de gatzaag. Bovenaan komt nog zo’n beugel te zitten. Teken ook hier af, en maak de uitsparing.
En hiermee zit de basis van ons werkstuk er al op. In deel twee pakken we de afwerking aan.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

School TV

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.