Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

DIY Strobaalwoning 1

Zelf gedaan, goed gedaan? - Ep.5 - Eddy heeft grootse plannen voor zijn nieuwe woning: hij bouwt eigenhandig een houtskelet, dat opgevuld wordt met strobalen. Hoe het eerste deel van de werken verloopt, zie je in deze aflevering.

Transciptie 

Eddy Mockers uit Limburg is wat je een zelfbouwer van formaat kunt noemen; een tijdje geleden besloot hij zijn woning te verkopen en in een half jaar tijd zelf een nieuwe woonst te bouwen. Maar het zou geen doorsnee project worden. Eddy wil een Bijna EnergieNeutrale woning, bestaande uit een houtskeletbouw die opgevuld wordt met strobalen.

Aan de houten constructie werd ondertussen al begonnen. Binnen een aantal dagen zou die volledig af moeten zijn.


Het concept is dat er een houtconstructie gemaakt wordt op maat van de strobalen.

In dit geval is de houtconstructie 5,36 meter breed. De pakken stro worden daar op hun kant in gezet, in de buitenwanden dus. Langs de buitenkant wordt er dan afgewerkt met houtwolisolatie, die we dan volgens de juiste stappen gaan bepleisteren. Aan de binnenkant werken we af met leem.
Strobaalwoonsten werden al getest op brandbaarheid en bleken net zo brandveilig te zijn als traditionele woningen. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, trekt stro geen knaagdieren aan, aangezien het veel cellulose bevat – iets waar ze niet van houden - en bovendien over een laag was beschikt, wat voor deze dieren slecht verteerbaar is.

Stro is hier geen willekeurige keuze geweest, want het helpt om een lager E-peil te bekomen, en een laag E-peil betekent een energiezuinige woning. Eddy wil voor zijn woning een E-peil van slechts 20 te bekomen, wat zijn huis Bijna EnergieNeutraal zou maken. Hij haalt het bij een gecertificeerde verdeler.

 
Wij hebben een strohandelaar gevonden in Riemst, die gecertificeerd stro verkoopt. Om te beginnen is dat voor ons E-peil veel beter. Ze zijn wel een beetje duurder, maar ja… Ik denk dat het stro voor onze buitenwanden in totaal slechts een paar duizend euro gekost heeft. Daarmee hebben we de vulling voor de buitenmuren.Het is de bedoeling dat er in de muren van de houtconstructie stro geplaatst wordt. Normaal gezien zijn die al min of meer op maat, alleen moet je ze nog een klein beetje bijschuren. En dan komt het er zo in.
Het stro zal dus, in combinatie met andere elementen, voor een goede isolatie zorgen. Dat betekent dat de temperatuur in huis goed gereguleerd zal zijn.

 
Qua verwarming zullen we waarschijnlijk niet veel nodig hebben. Ik heb al meerdere van dit soort woningen afgewerkt, waaronder een in Meerpelt. Die mensen hebben daar wandverwarming, maar die wordt nooit gebruikt. En vanaf het moment dat er een strijkijzer gebruikt wordt, moet er al een raam opengezet worden. Een andere klant had drie radiatoren geplaatst, maar enkel die in de badkamer wordt gebruikt, en voor de rest wordt daar eigenlijk niet verwarmd.
De verwarming wordt in de wanden verwerkt. Eddy zal normaliter ook nog een klimaatplafond voorzien. Het wordt een dampopen constructie, maar toch is het plaatsen van een dampscherm niet nodig.

 
Het is de bedoeling dat dit een dampopen woning wordt, dat deze kan ademen. Dat kan enerzijds door het stro en de houtwolisolatie aan de buitenkant, maar ook door het gebruik van leem. Leem dient eigenlijk ook als dampscherm in de woning. Je hoeft geen dampscherm te plaatsen, want leem vervult die functie al.
Leem is ademend, dampopen, vochtregulerend en als natuurlijk materiaal de perfecte binnenafwerking voor een strobaalwoonst.

Voor Eddy is het niet de eerste ervaring met deze materialen. Als aannemer heeft hij al meerdere strobaalwoonsten gebouwd. Voor zijn eigen woonst wil hij nu zoveel mogelijk zelf doen. Enkel voor het plaatsen van de houtconstructie krijgt hij hulp van een firma, omdat hij die zo op een achttal dagen af krijgt. Ook wie geen professionele bouwachtergrond heeft, kan volgens Eddy een woning als deze zelf bouwen.

 
Mits eventueel wat begeleiding is dit perfect zelf te doen. Ik geef zelf ook workshops over leem en tadelakt. Bij een woning als deze is het heel belangrijk dat de architect zeer nauwkeurig werkt. Want de voorbereiding hiervan is superbelangrijk; alles moet goed passen, zodat er niets meer aangepast hoeft te worden. Dan moet je alles alleen nog maar in elkaar zetten. Het is dan zoals Lego, maar voor volwassenen.
De onderdelen van de houtskeletbouw werden zo uitgetekend dat alles tot in de puntjes past. Ieder onderdeel heeft een nummer, zodat de constructie via het bijhorende bouwplan als een puzzel in elkaar gezet kan worden. Eddy maakt ze vast door middel van chemisch anker en stevige bouten. Een kraan en wat extra mankracht zijn hier natuurlijk wel onontbeerlijk.

In de dagen en weken die hierna volgen, wordt er begonnen aan de eerste afdekking van de wanden. Daar komen houtvezelplaten tegen. Terwijl de benedenverdieping bedekt wordt, gaat een ander team verder met de opbouw van het puntdak.

Een gedeelte van het dak blijft plat en zal later dienst doen als terras dat uitkijkt over de tuin. Eddy vult daar eerst de naden op met stro, brengt dan isolatieplaten aan en maakt het dak vervolgens waterdicht met een EPDM-folie.

Dan is de opvulling van de wanden aan de beurt; de voorraad wordt in balen geleverd, die dus nog versneden moeten worden zodat ze in de openingen passen. Ook het dak wordt hiermee opgevuld. Met een kraan worden de strobalen naar boven gehesen, waarna ze zijlings geplaatst worden. In één opening zitten dus verschillende strobalen geklemd, zodat alles zo goed mogelijk opgevuld wordt.

Tegen de osb-platen aan de wanden komen er nog bepleisterbare bouwbiologische isolatieplaten. Het pleisteren zelf zal voor een later stadium zijn. De komende weken wordt de constructie eerst helemaal opgevuld met stro en dan pas verder afgewerkt. Ben je benieuwd naar het resultaat van Eddy’s zelfgebouwde strobaalwoning, kijk dan zeker naar de volgende aflevering van ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan’. Heb je ook een doe-het-zelf-project gefilmd dat je graag op Dobbit tv wilt laten zien, stuur dan zeker een mailtje naar zelfgedaan@dobbit.be!

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.