Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Isoleren met Roger

Compilatieaflevering - Het isoleren van je woning kun je aan een professional overlaten, maar bepaalde soorten isolatie kun je ook zelf plaatsen. Samen met Roger overlopen we hoe je dat aanpakt.

Transciptie 

Veel oudere woningen zijn niet - of nog niet volledig – geïsoleerd. Een ruimte die daarbij vaak over het hoofd gezien wordt, is de zolder, en dat terwijl er net veel warmte via het dak verloren gaat. Door deze ruimte te isoleren bespaar je dus niet alleen, maar creëer je ook nog eens de mogelijkheid om er een comfortabele kamer met een aangename binnentemperatuur van te maken. Bovendien hoef je nergens op te wachten, want dit is een klus die je zelf kunt uitvoeren.

Als je zelf wilt gaan isoleren, dan zijn er twee opties: ofwel plaats je eerst het isolatiemateriaal en werk je daarna de wanden verder af, ofwel gebruik je panelen waar zowel de isolatie als de afwerking in geïntegreerd zitten. We overlopen hier zometeen beide methodes, maar hoe dan ook gaat er eerst wat voorbereiding aan vooraf.


Wat voor type isolatie je ook gaat plaatsen ; de regel geldt dat als je wanden niet honderd procent recht lopen, je deze er nooit rechtstreeks tegen aanbrengt. Er hoort namelijk eerst een latwerk te komen, dat een rechte basis zal vormen voor je klus.

Als je minerale wolisolatie gaat plaatsen, dan zal die de ruimte tussen het houtwerk opvullen. Zijn de kepers niet dik genoeg om meteen een degelijke laag isolatie tussen te plaatsen, dan begin je met een dunne laag en breng je later langs het nieuwe latwerk de dikkere isolatie aan.

 
In dit geval moet Roger eerst al een dunne laag glaswol aanbrengen voor hij het latwerk kan plaatsen. Over de isolatie zelf zien we straks meer.

 
Hier isoleert Roger dus in twee keren, aangezien hij eerst een dunne laag aanbrengt tot waar de kepers reiken, en dan pas verder werkt tot aan de gordingen met een dikkere laag. Wil je nu in één keer werken met een dikke laag isolatie, dan verleng je de kepers met houten balken tot ze ver genoeg komen om er de isolatie tussen te plaatsen.

 


In plaats van een houten latwerk kun je ook een metalen constructie bouwen, waar je de isolatie in schuift. In dat geval maak je gebruik van profielen; welke je kiest, hangt af van de dikte van de isolatie die je gaat plaatsen. Met de profielen vorm je een kader rond de wand. Je snijdt ze op maat met een knabbelschaar of plaatschaar. Houd een beetje afstand tot de muur en controleer telkens of je waterpas aan het werken bent. Dan maak je onderverdelingen in het kader door middel van C-profielen. De afstand daartussen pas je aan aan de breedte van de isolatie. Maak de C-profielen vast met behulp van schroeven of een profieltang. In deze profielen komt dan later de isolatie te zitten.

 

Werk je met isolatiepanelen, dan moet je ook een latwerk plaatsen, maar ditmaal moet de tussenruimte zo klein mogelijk blijven, aangezien die niet zal worden opgevuld. Er zijn ook een aantal extra zaken om rekening mee te houden, aangezien je de isolatieplaten tegen het latwerk zal plaatsen en deze mooi op elkaar moeten aansluiten, zodat je geen koudebruggen krijgt.


Eenmaal je de wanden van een latwerk voorzien hebt, begin je aan het hellend dak.

 
In een volgende stap breng je dan de isolatie aan. Daarvoor zijn er twee veelgebruikte mogelijkheden: isoleren met minerale wol, of met panelen waarin ook de gipsplaatafwerking al verwerkt zit.


Minerale wol, zoals glaswol of rotswol, is een thermisch en akoestisch isolerend materiaal. Op de verpakking vind je de R-waarde terug; hoe groter dat getal, hoe beter de isolatiewaarde is. Deze wordt bepaald aan de hand van de dikte van het materiaal. Ook de Lambdawaarde is een indicator; hoe lager die waarde, hoe minder het product de warmte geleidt en hoe beter het dus isoleert. Je koopt de wol aan in rollen of platen, die je op maat snijdt. De stukken wol breng je dan aan tussen het latwerk dat je al voorzien hebt.

 
Een gemakkelijke regel om te hanteren is het meten van de afstand tussen de houten latten en daar 1cm bij te tellen, zodat de isolatie er goed tussenklemt. Het afsnijden doe je met een isolatiemes of simpelweg met een broodmes.

Glaswol werkt vrij irriterend, dus bescherm jezelf met een veiligheidsbril en handschoenen, en draag kledij met lange mouwen. Ventileer de ruimte ook voldoende; is dat niet mogelijk, draag dan zeker een stofmasker.

 


Op dezelfde manier als deze kun je ook je vloer isoleren. Je plaatst dus ook een latwerk, waartussen de isolatie komt te zitten. Let er dan wel op dat je een product gebruikt dat effectief geschikt is voor het isoleren van vloeren.


Is de isolatie overal geplaatst? Dan is het nu tijd voor de afwerking, want er moet natuurlijk nog een afdekking komen.

 

Dat zien we zometeen in deel 2 van deze aflevering over zelf isoleren. Roger toont voor hoe je een dampscherm tegen je minerale wol-isolatie plaatst. Daarna demonstreert hij de tweede optie, namelijk isoleren door middel van panelen. Die plaats je over het algemeen tegen een latwerk, maar als dat niet nodig is, bestaat er een manier om de panelen zonder latwerk te bevestigen. Dat alles komt zometeen aan bod, in deel 2 !

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.