Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Plaatsbesparend rekje

Tooldokter - Plaatsbesparend rek - Ep. 3 - Klein gereedschap ligt makkelijk rond te slingeren in je atelier. Bespaar ruimte én berg alles netjes op met dit klein rekje. Dankzij scharnierende panelen kan je met dit systeem toch veel materiaal opbergen op een kleine ruimte.
#tooldokter

Transciptie 

Klein gereedschap ligt makkelijk rond te slingeren in je atelier. Bespaar ruimte én berg alles netjes op met dit scharnierend rekje.
Voor deze klus gebruik je multiplex - hier al op maat gezaagd – en dan nog wat deuvels, scharnieren en schroeven.
Met balken maak je een dragende constructie. Normaal zaag je eerste een haakse kant af, zodat je met een rechte zijde kan werken, maar als je controleert met de winkelhaak, zie je dat waar de balk in de fabriek is gezaagd, eveneens haaks is.
Op de dragende constructie komen er als het ware schutbladen van een opbergmap waar je materiaal aan kan ophangen. Teken de lengte van die schutbladen af op de kepers. Omdat er een noest in het hout zit, schuif je het multiplex wat op. Teken beide zijdes over.
Zaag de kepers op maat af met een rugzaag.
Volgens de plaats in ons atelier waar we ons rek kunnen hangen, hebben we plaats voor een kader met een lengte van 1,20 meter. Van die maat moet je nog de breedte van beide staanders aftrekken, zodat balk en staanders aan beide kanten uitkomen op een totale lengte van 1,20 meter. Teken de zaaglijn wat beter af je winkelhaak.
Zaag op maat af.
Zet nog een paringsteken over op alle stukken van de draagstructuur zodat je ze allemaal uit elkaar kan houden.
De latten voor de draagstructuur verbinden we met deuvels. Om de positie van de deuvels te bepalen, maken we een hulpstuk met twee stukjes hout en een metalen buisje.
Teken de lat in het midden af. Zet je plooimeter vanaf 10 cm om af te meten, want dat is preciezer. Je hebt dan geen hinder van een mogelijk afgesleten metalen lipje aan het begin van de plooimeter die het resultaat beïnvloedt.
Boor uit met de houtboor. Aan het uiteinde van deze lat komt een verstevigingsblok. Die teken je eveneens in het midden nog eens af. Daarin komen later nog twee gaten waarin telkens een metalen buisje komt.
Teken de gaten af, priem even boor zodat je makkelijker de boor kan inzetten, klem vast en boor vervolgens de gaten uit.
Aftekenen hoe lang metalen buisjes mogen zijn. Zaag af met de metaalzaag, en herhaal voor het tweede stuk buis.
Contactlijm aanbrengen om buizen te fixeren. De contactlijm zal vlug opdrogen, de buisjes kan je daarna met de bankhamer in het hulpstuk timmeren.
Indien er nog wat bramen of splinters zijn, werk je die vlug weg op een vel schuurpapier. Zet daarna het middelpunt over op het hulpblokje, dat is louter om later, via het gat in het plankje, het midden van het hulpstuk te kunnen positioneren op afgetekende hulplijnen. Dat gat maak je best nog wat groter met een souvereinboor. Schuur alles nog wat op.
Er is weinig plaats om de twee houten delen vast te schroeven, houtlijm is voldoende. Er komt toch geen kracht te staan bij gebruik van dit deuvelhulpstuk. Laat de lijm wel drogen terwijl het stevig is aangedrukt met een lijmklem erop. Veeg de overtollige lijm weg.
Ons hulpstuk kan je dus gebruiken om deuvelgaten loodrecht uit te boren.
Terug naar ons kader. De hoeken verbinden we telkens met een deuvel. Teken af waar de deuvels komen te zitten.
Ons deuvelhulpstuk kan je dus verschuiven, en door het gat in de lat kan je kijken in hoeverre je het hulpstuk op de afgetekende lijn dient te verzetten.
Klem de uit te boren lat goed vast.
Van de houten delen van je werkstuk die je met een deuvel wil verbinden, moet in elk deel telkens de helft van de deuvel ingeboord worden. Bepaal de positie van de deuvel en tel er de resterende hoogte bij tot aan de rand van het blokje. Tape deze afstand over op je houtboor.
Het hulpstuk dwingt je dus loodrecht te boren, en via de tape weet je hoe diep je moet boren. Herhaal dit voor alle boorgaten die je wilt maken, en dankzij het langere plankje heb je telkens genoeg lat over makkelijk te kunnen vastklemmen.
Tijd om de deuvelgaten te verbinden. Doe wat houtlijm in de uitgeboorde gaten, duw er de deuvels in, eventueel wat hameren, en zo kan je beide delen met elkaar verbinden. Herhaal dit voor alle hoeken om zo het kader te kunnen vormen.
Met wat resthout en een houten hamer tik je het kader nog eens extra stevig in elkaar.
Verwijder de lijmresten.
De hoeken van het kader kan je nog verstevigen met extra nagels. Via het deuvelhulpmiddel weet je precies waar de deuvels in de hoekverbinding zit. Pas toe in elke hoek.
Elke opbergplaat krijgt boven- en onderaan een steunblok om te kunnen bevestigen aan het kader. De vijzen hebben zo meer grip, en de platen krijgen de ruimte om te scharnieren.
Teken af waar je de steunblokken kan vast schroeven. In het steunblokje teken je twee boorgaten af. Gebruik één blokje als mal waarmee je de andere ook uitboort. Boor uit op wat resthout zodat je de werktafel niet beschadigt. Hou elk blokje in dezelfde vezelrichting, dan heb je telkens dezelfde maat om in te passen op je kader.
Schroef de blokjes af terwijl je er de winkelhaak langs legt, zo zullen ze haaks bevestigd zijn, en vergeet niet elk blokje ook nog eens met houtlijm te verlijmen. Plaats een ander blokje als mal ertussen om op dezelfde afstand te kunnen fixeren. Bevestig ook de blokjes aan de andere zijde van het kader. Daarna komen er nog scharnieren aan de sorteerbladen van het rek, telkens aan de boven- en onderkant ervan. Het plaatmateriaal is multiplex, dat is zacht materiaal en met deze kleine schroeven is voorboren niet echt nodig.
En dan kies je uit welk gereedschap je per sorteerplaat kan ophangen. Het ene gereedschap hang je op met wat restjes hout en latjes enzovoort … Zaag op maat uit, zaag uit en schroef waar nodig. Zorg dat je gereedschap niet spant als je het uit het ophangsysteem wil halen, maar dat het er ook niet te ruim in valt. Stem alles goed op maat af dus. En maak het niet te moeilijk, wat lijm en een paar nageltjes zijn voldoende om dergelijk materiaal op te hangen.
Ander gereedschap, zoals sleutels, zijn nóg makkelijker op te bergen met behulp van een simpele schroef. Zet de schroef dan liefst wat schuin in, zodat het materiaal er niet af kan glijden. En zo werk je opbergblad per opbergblad af met wat je er op kan verwerken.
Ons opbergrek is ook handig om er schroevendraaiers in te bewaren. Spreid wat schroevendraaiers uit op een klein balkje. Teken af waar ze uitkomen. Boor de gaten uit, zodat de schacht van de schroevendraaiers er makkelijk in valt tot aan het handvat. Boor ook nog twee gaten waarlangs je het balkje via de achterkant van het opbergblad aan kan monteren.

Lijm de lat in, en schroef vast.
En dan moet je het kader nog aan de muur bevestigen. Teken de boorgaten af op het kader. Er komen ook nog pluggen in de muur, hier zaten er al enkele in de muur van een kastje dat er is af gehaald omdat het onbruikbaar was geworden. Die pluggen gaan we hergebruiken. Zet je schroeven nu al vast in het kader, dan kan je het kader makkelijker ophouden om de gaten van de pluggen te zoeken. Fixeer volledig vast in de muur.
Bevestig de opbergbladen op het kader. Waar je scharnieren komen, priem je al even voor zodat je makkelijker de schroeven kan inzetten, want het schroeven gebeurt hier bovenhands. Zet een schroef bovenaan vast. Werk daarna het onderste scharnier af. En vervolledig het bovenste scharnier.
En zo werk je elk ‘schuttingsblad’ af, het is gewoon een kwestie van een beetje te groeperen volgens ‘t geen je nodig hebt en wat er qua afmeting het beste past.

Het gereedschap dat anders toch maar onoverzichtelijk in je werkbak of atelier ligt te slingeren, kan je nu duidelijk en overzichtelijk groeperen in je atelier.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

School TV

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.