Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Naadloze dakgoten

Ontdek samen met Sam Van Welden de voordelen van een naadloze dakgoot.

Transciptie 

Als je gaat bouwen of renoveren, zijn er tal van zaken waar je rekening mee moet houden. Dan denk je over het algemeen nog niet meteen aan de afwerkingselementen, zoals de dakgoot. Toch is een dakgoot belangrijk, want die vangt het regenwater op dat op je dak terechtkomt. De dag van vandaag zijn er een aantal slimme opties voorhanden. Wist je bijvoorbeeld dat er ook naadloze dakgoten bestaan? Dat lijkt me wel de moeite om eens te bekijken.
Ik zie dat ze hier vanalles aan het voorbereiden zijn. Ik zal eens een kijkje gaan nemen.
Dag Bruno.
Goeiemorgen.
Bruno, de mensen die hier wonen zijn aan het renoveren, en ze willen ook de dakgoot aanpakken. Als ik het goed begrijp, zullen jullie hier een naadloze versie plaatsen? Wat is dat dan precies?
Wel, traditioneel wordt een dakgoot opgebouwd uit verschillende stukken. De installateur haalt die stukken van bij de groothandel en zet ze ineen op de werf. Wij daarentegen maken een dakgoot uit één stuk, zonder naad.
Dus de dakgoot wordt in dit geval in één stuk aan de gevel gehangen?
Inderdaad. Hier hebben we nu 14 meter dakgoot nodig. Uiteraard kunnen we zoiets niet vervoeren in onze vrachtwagen. De dakgoot moet dus nog geprofileerd worden. Dus nemen we altijd onze machine mee in de vrachtwagen en profileren we hier ter plaatse de dakgoot, in één naadloos stuk, 14 meter lang.
We kennen allemaal het klassieke systeem waarbij de stukken aan elkaar worden gelast. Bij jullie is er maar één stuk, zonder lasnaden, dus heb je ook minder kans op lekken?
Klopt, lekken zijn een vaak voorkomend probleem, en net dat willen we via dit systeem vermijden door naadloos te werken.
Nu zou ik natuurlijk wel graag eens zien hoe zoiets gemaakt wordt!
Wel, we gaan hier toch twee lange goten maken, ze zullen er zometeen aan beginnen. Laat ons samen eens gaan kijken.
Dus als ik het goed begrijp, nemen jullie overal jullie productie mee ter plaatse.
Dat is juist. We vertrekken altijd vanuit een voorgelakte band, die zowel langs buiten als langs binnen gelakt is. Die wordt door middel van kunststoffen aandrijfwielen door de machine getrokken. In de machine zitten een aantal vormblokken die dan uiteindelijk de vorm van de goot bepalen.
Er zijn verschillende vormen, maar kun je die dan allemaal met die ene machine maken?
Dat zou helaas te mooi zijn… We hebben voor ieder model een andere machine nodig. We beschikken er over 4 verschillende.
Jullie werken ook uitsluitend met aluminium dakgoten. Daar is een reden voor, vermoed ik.
Inderdaad, wij zweren trouw aan aluminium. Aluminium is licht, duurzaam, volledig roestvrij en bovendien bestand tegen zure regen.
We hebben hier nu een grijze dakgoot voor ons liggen, maar ik vermoed dat het kleurengamma uitgebreider is?
Klopt. De klant kan kiezen uit een tiental standaardkleuren. Zo blijft het perfect combineerbaar met iedere bouwstijl.
We zien hier nu een stukje dakgoot van ongeveer 2 meter, maar die wordt zometeen dan nog verlengd en in één stuk tegen het dak geplaatst?
Inderdaad! We zullen hem hier ter plaatse verder produceren. De machine profileert 12 meter per minuut, dus lang zal het ook niet duren. En dan plaatsen we dit in één stuk in de gootbeugels.
Ja…
En wat is nu de maximale lengte van zo’n dakgoot?
Theoretisch gesproken: tot de rol op is. In de praktijk gaan we meestal niet verder dan 25 meter per stuk.
En hoe bevestig je de profielen dan?
Wij hanteren twee manieren van bevestigen. Ofwel doen we dat met een klassieke buitenbeugel, een zichtbare beugel dus. Maar we kunnen het ook door middel van een binnenbeugel doen. Bij een binnenbeugel wordt de beugel aan de binnenkant van de goot geplaatst. Dan zie je niets aan de buitenkant en lijkt het net alsof de dakgoot zweeft.
Is er een reden waarom je voor het ene of voor het andere zou moeten kiezen?
Nee, dat hangt puur van je esthetische voorkeur af.
Bruno, de goot hangt er al, maar nu ontbreken de afvoeren nog. Wat hebben jullie daarin te bieden?
De afvoeren maken we uiteraard ook in aluminium, gemaakt uit dezelfde band, in dezelfde kleur. Of net contrasterend natuurlijk, mocht de klant dat willen. We hebben afvoeren met zowel diameter 80 als 100, rond of vierkant.
En als de klant een volledige afwerking wenst, dan kunnen we ook dakoversteken in aluminium voorzien. Die is dan opnieuw gemaakt uit dezelfde band en in dezelfde kleur.
We staan hier nog niet zolang, maar ondertussen zijn jullie wel al bijna klaar. Enkel de voorzijde moet nog af. Hoe lang duurt een project gemiddeld?
In dit geval zitten we met een renovatie, en dat duurt altijd wat langer dan een nieuwbouwproject. Bij een renovatie zijn we een halve dag tot een dag bezig voor een volledige woonst. Bij nieuwbouw kunnen we in een paar uur tijd klaar zijn.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.