Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Een handige verticale paneelzaag maken

 

Transciptie 

In deze hobbyklus bieden we de rasechte klusser opnieuw een kans om zijn atelier uit te breiden. Dit keer met een verticale paneelzaag.
Voor het maken van de paneelzaag heb je vooral hout nodig. Het meeste hebben we op maat laten zagen in de plaatselijke doe-het-zelf op basis van een uitgetekend zaagplan dat we uitwerkten met behulp van een uitgekiende houtlijst. Bij het zaagplan rekenen we steeds in brutomaten, later zagen we deze op de preciese nettomaat om zeker te zijn dat alle stukken even lang zijn.
Naast het hout heb je ook je teken en meetgereedschap nodig. Het hout zagen we op maat met een rugzaag en een decoupeerzaag. In het hulpstuk komt een cirkelzaag, dus ook die heb je nodig. We gebruiken een schroefboormachine en enkele schroeven om het kader in elkaar te steken. De rest bevestigen we met lijm en nagels. En daarvoor heb je nog een hamer en enkele lijmklemmen nodig. Voor de zaaggeleider hebben we een gordijnrail nodig. Die zagen we op maat met een metaalzaag. De zaaghouder wordt op de rail bevestigd met enkele bouten, rondellen en vleugelmoeren. De cirkelzaag wordt vastgehouden op de zaaghouder met enkele bouten met ronde kop. Om de zaag te bewegen werken we met een systeem van contragewicht. Hierbij bevestigen we enkele gewichten aan een ijzerdraad. Die loopt over een katrol en wordt met een schroefhaak verbonden aan de zaagsteun.
Starten doen we met het op maat maken en om alles af te tekenen gebruiken we een paringspotlood. Dit bestaat uit twee delen. Een blauwe zijde voor onze paringstekens en een rode zijde waarmee we kunnen aanduiden wat weg mag.
We maken eerst een kader en gebruiken daarvoor vier staanders. Duidt bij het paren hiervan eerst de twee buitenste aan.
Leg de twee staanders naast de rest en zorg dat ze gelijk liggen.
Duidt daarna de twee middelste aan. Nummer je middelste paringstekens hierbij van links naar rechts.
Klem nu je staanders aan elkaar vast en meet uit hoe lang deze moeten zijn. Teken deze lijn door met je winkelhaak. Zo ben je zeker dat je recht werkt. Met een kruis duidt je aan dat het om een zaaglijn gaat.
Op onze zaagplan zien we ook dat de staanders in verstek moeten.
Teken de lijn door op de zijkant van je staander en teken een twee lijn op 25 millimeter van de eerste. Verbindt de diagonaal tussen deze twee lijnen.
Herhaal dit voor de zijdes van je andere staanders.
Met een rugzaag kan je dan mooi recht langs deze lijn je hout op maat zagen.
Om je staanders te verbinden heb je nog een aantal tussenregels nodig.
Leg je hout mooi gelijk en meet de lengte van je tussenregels af. Zaag die daarna op maat.
Het kader kan nu opgebouwd worden. Gebruik een hulpstuk om zeker te zijn dat je haaks werkt.
Leg de eerste twee staanders op hun plaats. De verstekzijde hoort onderaan. Leg je bovenregel op zijn plaats en boor aan beide zijdes van je staanders een schroefgat voor.
Leg nu ook de andere tussenregels op hun plaats. Duidt op de staanders aan waar de regels moeten verbonden worden. Boor op deze plaatsen voor.
Kies een schroef die lang genoeg is en schroef de tussenregels vast. Zorg telkens dat je mooi haaks werkt.
Als het eerste deel van je kader af is, kan je op dezelfde manier het tweede deel van je kader in elkaar steken.
Nadat je de twee delen hebt gemaakt, kan je ze aan elkaar verbinden.
Maak wat ruimte vrij en leg je twee delen op hun plaats.
Plaats daarna je tussenregels. Denk eraan om de middenste tussenregels iets te schranken. Zo zal je ze makkelijker kunnen vastschroeven.
Onderaan en bovenaan zal je schuin moeten schroeven. Boor dus ook op die manier je gat voor.
Verbindt nu alle delen aan elkaar met schroeven.
Op het kader komen OSB panelen. Begin bovenaan en bevestig de panelen eerst gelijk met één zijde. Op die manier ben je zeker dat je paneel recht ligt. Bevestig daarna de andere zijde. Bevestig op die manier ook de volgende panelen.
Je basis is af, nu volgt de geleider.
Sorteer op basis van je houtlijst alle stukken hout.
We maken eerst de latten van onze geleider. Meet en teken af hoe lang deze moeten zijn. Controleer nog even of ze gelijk liggen en zet dan de lijn over met je winkelhaak.
Zaag deze op maat met je rugzaag.
We zullen er twee op elkaar plaatsen, dus je hebt vier latten nodig.
Om plaats te hebben om je plaat tussen de geleider te schuiven, hebben we ook een aantal tussenblokjes nodig.
Meet het eerste blokje af en zaag deze op maat.
De rest kan je afmeten aan de hand van je eerste blokje.
Zaag nog de vier latjes die bovenop de geleider komen op maat. Tussen die latjes komt een rail.
Gebruik een gordijnrail en verwijder de haakjes.
Plaats één van de latjes op de rails en teken deze af op de juiste maat.
De rails zaag je daarna op maat met je metaalzaag.
Alles kan nu aan elkaar. We gaan hier te werk met houtlijm en nagels zonder kop.
Plaats de nagels al op hun plaats op de eerste twee latjes.
Doe lijm op de andere twee latjes en verdeel de lijm met een stukje resthout.
Plaats de twee genagelde latjes bovenop de lijm. Zorg dat de twee latten mooi gelijk liggen en nagel deze vast. Je nagelt best eerst de twee uiterste zijdes. Zo ben je zeker dat de latjes op hun plaats blijven liggen.
We kunnen nu het railsysteem bevestigen.
Doe lijm op het eerste smalle latje en nagel dit op zijn plaats vast.
Plaats je rail en bevestig daarna het tweede smalle latje met houtlijm en nagels.
Verlijm op die manier ook het tweede deel van je geleider.
Klem beide delen daarna aan elkaar vast met een lijmklem.
Onderaan de zaag komt er aan beide zijdes een steunbalk, waarop je je paneel kan laten rusten.
Teken opnieuw de juiste lengte af op je hout. Zaag dit daarna op maat.
Om ook hier de juiste dikte te hebben, verlijmen we opnieuw twee latten op elkaar. Daarbovenop komt dan een kortere, bredere lat waar je je plaat kunt tussen schuiven. De zijde met slechts twee latten komt dan tussen je geleider en het kader.
Lijm en nagel deze daarna aan elkaar vast en laat drogen.
Om de zaag op het hulpstuk te monteren moeten we een zaaghouder maken.
Meet eerst de grootte van je zaag op. Plaats de twee buitenste latjes op de plank en teken deze af.
Zet daarna de maten van je zaag over op de plank. We willen hem zowel horizontaal als verticaal kunnen monteren. Daarom tekenen we de dimensies van de zaag af evenwijdig aan de zijlatjes, maar ook dwars. Op die manier ontstaat er een kruis. Het middenste van dit kruis mag weg.
Boor in het vlak dat weg mag, dicht tegen de rand een gat. Zorg dat het groot genoeg is zodat het zaagblad van je decoupeerzaag hierdoor past. Zaag daarna net binnen de potloodlijn je eerste vlak uit. Ga bij de hoeken telkens door tot net aan je potloodlijn. Keer dan terug en rond de hoek af. Door straks in de tegenovergesteld richting te zagen, kan je de hoeken volledig uitzagen.
Zaag daarna ook het tweede vlak uit.
Pas nog even uit of je zaag past.
Plaats deze plank op je tweede plank en lijm de twee smalle latjes op hun plaats. Nagel vast. Op de smalle latjes komt nog een bredere lat. Plaats ook deze met wat lijm op zijn plaats. Deze laatste klem je vast met schroeven. Let er wel op dat je niet met je schroef op de nagels eronder zit.
Plaats nu je zaag in de hiervoor voorziene uitsparing en zaag een klein stukje door. Doe dit ook voor de tweede positie. Zorg hierbij dat je niet in je werktafel zaagt.
Draai je plank nu om en teken de volledige breedte van je zaagblad uit. Zaag dit door met je decoupeerzaag.
Om de zaag op zijn plaats te houden, gebruiken we vleugelmoeren met een grote rondel.
Meet eerst af waar je de bevestigingspunten zult maken. Met de rondel kan je eventueel al een boorpunt markeren.
Gebruik een potboor met een diameter die net iets groter is dan die van je rondel en boor op de gemarkeerde punten. Duidt eventueel op voorhand ook de dikte van je zaagvoet aan. Zo weet je hoe diep je kan gaan.
Boor daarna je boorgat door. Door de markering van je boor weet je exact waar je moet boren.
Draai nu alles om. Langs deze zijde komt een bout met ronde kop. Die moet diep zitten, zodat hij niet hindert bij het zagen. We gebruiken daarvoor een soevereinboor, dit keer met de diameter van onze ronde kop. Plaats dan je bouten en sla deze waar nodig in met de hamer zodat ze volledig verzonken zijn.
De lijm van de geleider is ondertussen droog. Met de platte kant van de beitel kan je de lijmresten verwijderen.
De tussenblokjes mogen hier nog op. Doe telkens wat lijm op de verbinding en nagel vast. Zorg dat je nagels telkens geschrankt zijn.
Schuur alles nog even op.
De rail kunnen we nu nog vastlijmen en schroeven. Zorg dat je schroef goed diep zit zodat de bout straks makkelijk hierover kan bewegen.
Klem de twee geleiders vast op hun plaats en controleer goed met de waterpas. Pas daarna ook even uit of de zaaghouder er goed tussen past.
Boor nu achteraan twee gaten ter hoogte van je eerste geleider en daar waar het tussenblokje zit en schroef daarna vast. Doe hetzelfde onderaan.
Controleer alles nog eens goed na. Plaats je zaaghouder op de geleiders en test even uit. Wanneer je zeker bent dat het perfect zit, schroef je de tweede geleider achteraan op het paneel vast.
Tijd voor de steunbalk. Plaats de dunne zijde tussen je geleider en klem de rest vast. Controleer of alles haaks staat. Dit kan je doen met je winkelhaak of een hulpstuk van precies 90°. Heb je dit niet, dan kan je altijd een oude wijsheid toepassen. Als je onderaan 30 centimeter aftekent en bij je opstaande zijde 40, dan moet de afstand tussen deze twee punten 50 centimeter zijn. Is dit zo dan heb je volgens de stelling van Pythagoras een rechte hoek.
Na je contrôle kan je de steunbalk achteraan vastschroeven.
Zaag een lat op de breedte van je geleiders en bevestig deze bovenaan aan je constructies.
Boor in het midden van deze plank achteraan een gat waarin je een katrol kan bevestigen.
Bevestig nu je zaag in de zaaghouder en zet deze op de geleider. Ga na wat het midden van je houder is. En priem bovenaan de houder een gat. Bevestig hier een schroefhaak.
Neem een stevige ijzerdraag erbij en bevestig hieraan enkele gewichten. Knoop de ijzerdraad onderaan vast en plaats hiertussen een rondel zodat de gewichten niet van de draad kunnen.
Ondersteun de gewichten achteraan het kader op het hoogst mogelijke punt. En leg je draad over de katrol.
Bevestig nu de ijzerdraad onderaan stevig aan de schroefhaak en knip indien nodig bij.
De zaaghouder moet nu nog verbonden worden met de rail van de geleider. Teken het midden van de rail af boven- en onderaan op de zaaghouder.
Boor deze punten voor en plaats je bouten op hun plaats. Bevestig de bouten telkens met een rondel en een vleugelmoer op je zaaghouder.
Je verticale zaagleider is af, bevestig deze op een muur in je atelier en zagen maar.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

School TV

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.