Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

De tooldokter - Schroefsleutels

Schroefsleutels - Ep. 3 - Schroefsleutels zijn er in allerlei maten en vormen. Tijd om ze eens onder de loep te nemen in een nieuwe Tooldokter.

Transciptie 

Als dhz'er moet je wel eens aan het een en ander sleutelen. Maar welke sleutel gebruik je dan precies? Dat zie je nu in deze aflevering van de Tooldokter.

Sleutels zijn er in alle varianten, maar laten we vooral stilstaan bij die sleutels die je als dhz'er het meest zal moeten gebruiken.
Het gaat dus om de inbussleutel, pijpsleutel, bougiesleutel, ratelsleutel, steek- of ringsleutel en de Engelse sleutel. Laten we ze even van naderbij bekijken.
Een sleutel gebruik je voor het vastzetten of losdraaien van bouten of moeren.
En de sleutel ga je kiezen in functie van de gebruikte bout of moer.
De maten van bouten of moeren worden aangeduid in metrische schroefdraad. Bijvoorbeeld een M8 bout. Daar past een sleutel 13 op.
Voor elke maat of bout is er dus een bijhorende sleutel te vinden.
Over naar de sleutels zelf. Dit is een gewone steeksleutel.
Ze bestaan doorgaans uit een combinatie van twee maten. Zo vind je per sleutel de maten zes tot zeven, of acht tot negen, enzovoort … terug.
Hoe weet je trouwens of je te maken hebt met een sleutel van goede kwaliteit?
Hier zie je twee steeksleutels van dezelfde maat, en toch is er een verschil in dikte van het staal.
Hoe dikker het staal, hoe meer kracht je kan torsen, zou je denken. En toch heb je te maken met kwaliteitsvoller staal bij de dunnere kop.
Want de dunnere kop is in staat om dezelfde krachten op te vangen en moet dus wel van beter staal gemaakt zijn.
En dan heb je nog de ringsleutel. Waar de bek van de steeksleutel nog een opening had, krijg je bij de ringsleutel een twaalpuntige kop.
Deze kop kan je volledig om de moer plaatsen. Hierdoor kan je makkelijker meer kracht zetten, maar je moet de sleutel wel helemaal over de bout kunnen schuiven.
Ga je aan de slag met de sleutel? En de bout wil niet loskomen? Dan kan het nooit kwaad om wat kruipolie te gebruiken. De olie zoekt zijn weg langs de schroefdraad en zal de bout of moer soepeler doen loskomen.
En soms helpt het om eerst een korte draai in tegenovergestelde richting uit te voeren vooraleer je in de juiste richting losdraait.
Een ander type sleutel nu: de dopsleutel of ratelsleutel. Het is een flexibel stuk gereedschap waarbij je doppen van verschillende maten op een sleutel kunt zetten. Maar je moet de sleutel wel helemaal over de bout kunnen schuiven.
Met deze kleine hendel kan je de ratel omschakelen zodat je in de tegengestelde richting kan draaien.
Via de drukknop kan je de dop losmaken en terug vastzetten als je de geschikte dop wil plaatsen in functie van de gebruikte moer of bout.
De sleutels die we daarnet zagen, kan je handig inzetten tijdens het sleutelen aan carrosserie van motors of auto's, of wanneer je beugels of elementen wil monteren enzovoort ...
Maar moet je als dhz'er dan al deze sleutels in huis halen? Eigenlijk kan je jezelf al goed behelpen met volgend basispakket.
Sleutels kan je ook aanschaffen waarbij je de combinatie maakt met een steeksleutel en ringsleutel. En de ringsleutel kan dan ook nog eens een ratelfunctie bevatten.
Zo combineer je drie sleutels in één. En qua maten heb je al genoeg met een set die oploopt van zes millimeter tot en met 19 millimeter.
Krijg je dan toch nog te maken met een grotere diameter tijdens het klussen?
Dan hoef je echt niet over te schakelen op een grotere sleutelmaat. Grijp dan gewoon terug naar een Engelse sleutel.
Van zo'n Engelse sleutel of verstelbare moersleutel kan je de bek-opening vertellen door aan een klein wiel te draaien.
Let er dan wel op dat de sleutel strak genoeg op de moer of bout zet, anders kan je de bout of moer gemakkelijk beschadigen.
Naast deze basisset heb je nog andere sleutels nodig die je best in je toolbox hebt zitten.
Eerst en vooral de inbussleutel.
De inbussleutel is ontworpen als een zeskantige staaf.
Je vindt ze enerzijds terug als een staaf die een hoek van 90° graden maakt.
En anderzijds vind je ze ook terug in één handvat waaruit je de verschillende maten kan uitplooioen.
De inbussleutel zal je vooral gebruiken voor het bijregelen of vastzetten van elementen van je fiets, of bij het monteren van kasten enzovoort ...
Als voorlaatste model heb je nog de bougiesleutel. Die is haaks ontworpen en dient om makkelijker bij de bougie te kunnen die je wil vervangen of controleren van bijvoorbeeld een grasmachine, bosmaaier enzovoort ...
En als laatste item komt nog de pijpsleutel aan bod. Dat is niets minder dan een buis waarin de maat van de moer of bout in zit.
Deze sleutel is vooral handig waar je moeilijk bij kunt omdat ze te diep zitten voor een steek-, ring- of dopsleutel. Aan de uiteinden van de buis zitten twee gaten waarin je een ijzeren staaf kan steken, zodat je de sleutel krachtiger kunt aandraaien.

In deze aflevering van de Tooldokter stond de sleutel centraal. Heb je deze aflevering gemist? Dan kan je zoals steeds terecht op ons Youtubekanaal of onze website. Tot de volgende.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

School TV

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.