HOE EEN PLAT DAK ISOLEREN

Bij een warm plat dak komt de isolatie op de structuur terecht, bovenop een (meestal houten) dakvloer, bij een koude plat dak komt de isolatie eronder. Daarnaast heb je ook een omkeerdak, waarbij de isolatie op een bestaande dakbedekking terechtkomt.

 

WARM PLAT DAK

warm

Een warm dak bestaat achtereenvolgend uit de plafondafwerking, de dakvloer, een dampscherm dat ervoor zorgt dat vochtige lucht niet condenseert, de isolatie en de dakafdichting. Doordat de isolatie zich tussen de dakvloer en de dakbedekking bevindt, bescherm je de dakvloer tegen temperatuurschommelingen. Het dampscherm boven de dakvloer voorkomt condensatieproblemen. De positie van de isolatie tussen de dakvloer en -bedekking zorgt er ook voor dat de dakconstructie minder snel zal krimpen en uitzetten.

Hoe een warm plat dak in de praktijk wordt geïsoleerd, kan je hier nalezen.

 

 

KOUD PLAT DAK

koud

Ook bij platte daken wordt de koude methode veelal afgeraden, behalve als het niet anders kan voor eerder genoemde redenen. Bij een koud plat dak wordt de isolatie langs de binnenkant in het plafond tussen de draagbalken gestopt, onder de dakvloer, net boven het dampscherm en de plafondafwerking. Er bevindt zich enkel een waterkerende laag boven de dakvloer die de verandering in temperatuur niet kan tegenhouden. Het resultaat is dat het dak zal uitzetten in de zomer en terugtrekken in de winter, wat op zijn beurt tot scheurvorming in het dakmateriaal kan leiden.

Het is dus niet zo interessant, maar soms zijn er echter goede redenen voor een koud dak. Zo ben je bij een renovatie gebonden aan een bepaalde hoogte. Doordat de isolatie onder het dak komt, kan je die hoogte respecteren.

Wanneer je een combinatie hebt van een plat en een hellend dak die voorzien moet worden van isolatie, kan je met hetzelfde isolatiemateriaal doorwerken, want de kans op condens vermindert. Het dampscherm kan dan ook doorlopen, waardoor je een meer luchtdicht geheel krijgt.

Hoe een koud plat dak in de praktijk wordt geïsoleerd, kan je hier nalezen.

 

OMKEERDAK

omkeer

Wil je een warm dak, maar zie je het niet zitten om de oorspronkelijke dakbedekking te verwijderen? Dan kan je ook kiezen voor een omkeerdak. Deze methode bouwt voort op het traditionele warm dak en wordt vooral toegepast bij renovaties waarbij de oorspronkelijke dakbedekking blijft liggen.

Hier wordt de isolatie op een waterkerende laag gelegd om deze ook te beschermen. Een ballastlaag zal een beschermende functie uitvoeren. Die kan bestaan uit zowel grind, tegels, hout als begroeiing van groendaken. Vooral bij platte daken die vaak gebruikt worden als terras, is het aan te raden om een omkeerdak te plaatsen.

 

VAN KOUD NAAR WARM

koud naar warm

Wil je een koud plat dak transformeren tot een warm plat dak? Dat kan op twee manieren. Een eerste manier om van koud naar warm te gaan, is waarbij de isolatie verwijderd kan worden. Eerst haal je de isolatie en de verluchtingspijpjes in het dak weg. Als de bestaande afdichting intact is, kan die fungeren als dampscherm. Daarop volgt de isolatie, de dakafdichting en indien gewenst een ballastlaag.

Wanneer de isolatie niet verwijderd kan worden, is bijkomende isolatie noodzakelijk. Om te verhinderen dat er condensatie ontstaat, isoleer je een bestaand koud dak het best aan de buitenzijde. De dakafdichting dient dan opnieuw als dampscherm en hierop wordt de bijkomende isolatie geplaatst. Om de condensatievorming ter hoogte van het dampscherm tegen te gaan, moet de warmteweerstand (R-waarde) van de isolatie boven de dakvloer 1,5 keer groter zijn dan die van de isolatie onder de dakvloer.

Meer weten over

DAKBEDEKKINGEN

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.