Inscrivez-vous au magazine en ligne gratuit et bénéficiez d'un accès en ligne limité

Inscrivez-vous

HET ZELFBOUWHUIS - AFLEVERING 79

Installation du système d'alarme - Ep. 79 - Dans cet épisode, le système d'alarme est installé dans la maison. Nous avons prévu tous les câbles nécessaires mais l’installateur vient maintenant pour placer et raccorder tous les éléments. Il s’agit d’une combinaison de détecteurs de mouvement, de détecteurs de fumée et de contacts magnétiques.

En savoir plus sur

SECURITE DOMOTIQUE

Transcription 

 

 

 

In de vorige aflevering plaatsten we de laatste binnendeuren met behulp van een zelfbouwpakket.

Daarna werd ook onze ventilatie definitief afgewerkt met de montage van de ventielen en de opstart en afregeling van het systeem.

 

 

 

 


In deze aflevering wordt het alarmsysteem in de woning geïnstalleerd.

Alle nodige kabels werden door ons voorzien, maar nu komt de installateur langs om alle onderdelen te plaatsen en aan te sluiten.

Het gaat hierbij om een combinatie van bewegingsdetectoren, rookmelders en magneetcontacten.

 


We laten de installatie over aan vakmensen om zeker te zijn van een perfect resultaat, daarom kunnen we hierop niet besparen.

 

 

 

 


Al in de ruwbouwfase van onze woning namen we de aanzet voor ons alarmsysteem.

We gingen ter plaatse en lieten ons adviseren voor een alarmsysteem op maat.

 

 


Man 1
Op het ogenblik dat uw plannen definitief zijn, is het de moment om de alarminstallateur te contacteren. Waarom is dat belangrijk in een heel vroeg stadium? Aan de hand van de plannen kunnen we zien wat er allemaal nodig is in de woning, gaan we met de klant gaan overleggen wat zijn wensen zijn en gaan wij een systeem gaan bouwen in functie van de klant zijn wensen.
Met behulp van onze grondplannen werd zo de invulling van het alarmsysteem bepaald.

En met nog een bezoek aan de werf werd alles uiteindelijk op punt gezet.

 


Op die manier konden we de nodige bekabeling perfect voorbereiden en in onze muren inwerken.

 


Nu onze woning bijna volledig afgewerkt is, contacteren we de installateur om het systeem uiteindelijk te komen monteren.

 

 


Man 1
Bij de plaatsing is het heel belangrijk dat er uiteraard elektriciteit aanwezig is. Maar vooral ook dat internet reeds actief is, omdat we het systeem gaan koppelen op de modem. Omdat je ook bij het systeem een app hebt waarbij je het systeem gaat kunnen gebruiken vanop afstand – in- en uitschakeling – maar ook alle alarmmeldingen gaan via een pushbericht op uw telefoon binnenkomen. Vandaar, internet moet zeker functioneren.
Naast het klaarsteken van de kabels en het voorzien van internet en elektriciteit, zorgen we nog voor een duidelijk overzicht van alle voorbereidingen.

We markeren alle alarmpunten met tape ter plaatse en zorgen voor een lijst zodat de installateur gemakkelijk kan terugvinden welke kabel waarvoor dient.

 

 


Man 1
We plaatsen hier een systeem met euh bewegingsdetectoren, magneetcontacten, rookmelders, en uiteraard klavieren om het systeem te gaan in- en uitschakelen aan de ingangen en aan de slaapkamer, wanneer u 's avonds gaat slapen, u daar ook het systeem kan inschakelen en 's morgens uitschakelen. En dan binnensirene, buitensirene. Buitensirene die ook zichtbaar is vanaf de openbare weg, met ingebouwde flitslicht.
De installatie omvat twee onderdelen. Enerzijds heb je de aansluiting van alle kabels op een technische kast. Anderzijds moeten op de andere uiteindes van de kabels de verschillende detectoren gekoppeld worden.

 


Voor de kast hebben we plaats voorzien in onze technische ruimte.

De verschillende alarmkabels werden naar daar getrokken en op het uiteinde gemarkeerd met een nummer.

 


Alles wordt nu aangesloten op een moederbord, waar ook internet en telefoon mee geconnecteerd zijn, zo staat alles met elkaar in verbinding.

 


Ondertussen worden ook alle afzonderlijke delen van het alarmsysteem ter plaatse aangesloten en gemonteerd.

 


De bewegingssensoren plaatst de installateur tegen de muur, net onder het spanplafond.

 

 


Man 1
De bewegingsmelder die we hier gebruiken is een dual sensor. Die werkt op twee principes: je hebt enerzijds de bewegingssensor, maar ook de radar. Waarom beide? Om zo veel mogelijk valse alarmen te gaan uitschakelen.


Man 1
Huisdieren zijn inderdaad mogelijk, maar dat moeten we in de aanvangsfase, bij de planning… moeten we dat wel weten. Waarom? Een bewegingssensor kan huisdieren gaan uitschakelen tot 25 à 30 kg, maar bijvoorbeeld een kat die op een aanrecht springt, die gaat te dicht bij die sensor komen en dan ga je toch een alarm gaan creëren. Hoe kunnen we dit oplossen? Eventueel met magneetsensoren en eventueel ook door glasbreukdetectoren te plaatsen.
De detectoren zijn zo ontworpen dat ze zowel plat tegen de muur, als in een hoek geplaatst kunnen worden.

Ze worden steeds gericht op de ruimte of deur die moet gecoverd worden en hebben een meetbereik van ongeveer 120°.

 


Eens de sensor op de alarmkabel aangesloten is, kun je meteen zien of hij werkt, want als hij beweging registreert, dan gaat er een blauw lampje branden.

 


Bij de plaatsing van ons buitenschrijnwerk werden op een aantal plaatsen ook magneetcontacten voorzien.

 

 


Man 1
Het magneetcontact dat we in deze woning gebruikt hebben, is een inbouwmagneetcontact. Het ene gedeelte zit in het kader, het andere zit in de deur ingebouwd, of in het raam. Op het ogenblik dat het raam of de deur wordt geopend, wordt het magnetisme onderbroken en gaat onmiddellijk het alarmsysteem in werking treden.
Deze magneetcontacten werden al gesoldeerd aan de alarmkabels voor de muren bepleisterd werden, en moeten nu enkel nog in de technische kast aangesloten worden.

 


Bij deze technische kast wordt trouwens ook een binnensirene geplaatst.

Wanneer een van de detectoren iets registreerd, zal deze sirene een alarmsignaal geven. Dit signaal is behoorlijk luid – omdat je het zou horen – maar is wettelijk wel gelimiteerd op 105 decibel.

 


Ook buiten wordt een sirene aangebracht. Die sluit de monteur aan op de voorziene kabel en staat dus ook in verbinding met het systeem.

 


Met een boor en aangepaste pluggen en schroeven hangt hij het apparaat netjes op aan de gevel…

Daar wordt het op de kabel geconnecteerd.

 


Het toestel wordt eveneens voorzien van een noodbatterij, zodat de buitensirene blijft werken, zelfs als de stroom uitvalt of de kabel zou doorgeknipt worden.

 


Een beschermkap zorgt er uiteindelijk voor dat de geheel netjes afgewerkt is.

 


Het signaal buiten is trouwens vastgelegd op een volume van maximum 120 decibel en mag niet te lang aanhouden, zoniet zou je geluidsoverlast kunnen veroorzaken.

Om dit te counteren zit er een flitslicht in de buitensirene ingebouwd. Dit blijft wel branden tot het alarm geneutraliseerd wordt en biedt een extra herkenningsteken voor bijvoorbeeld de politiediensten.

 


We zullen het alarm kunnen bedienen via een app, maar ook via de gebruikelijke klavieren.

Deze worden voorzien aan de toegangspunten van de woning – de voor- en achterdeur – en ook in de slaapkamer.

 


De klavieren worden netjes waterpas opgehangen, ongeveer 165 cm hoog. Dit is een aangename bedieningshoogte.

 


Ten slotte worden nog rookdetectoren geplaatst. Die komen op het plafond zelf.

De installateur van het spanplafond voorzag al de nodige bekisting zodat de apparaten stevig kunnen bevestigd worden.

 


Waar mogelijk, zorgden we ervoor dat er brandwerende kabels klaarzitten.

Want op een aantal plaatsen zullen draadloze detectoren geplaatst worden die werken op batterijen, omdat er daar geen ruimte was voor kabels in het plafond.

 


Beide types – zowel bekabeld als draadloos – kunnen gekoppeld worden aan ons alarmsysteem.

 

 


Man 1
Het systeem gekoppeld van branddetectoren aan een alarmsysteem is wel heel belangrijk in de woning. Vooral het feit van wanneer u slaapt, dan ruik je niet, dus je moet gewekt worden door geluid. Wanneer u enkel losse detectoren in de woning zet, en u hebt beneden in u kelder rookontwikkeling en u slaapt op de tweede verdieping, dan ga je nooit gewekt worden.

Het voordeel van rooksensoren te koppelen aan je alarmsysteem: wanneer er een beneden een sensor in alarm gaat, gaan alle andere sensoren mee alarm geven en gaat u ook gewekt worden. En dat is nog altijd het cruciale bij brand, dat u tijdig de woning kan evacueren.
In een keuken is het trouwens beter een hitte- in plaats van een rooksensor te plaatsen, omdat je daar sowieso rookontwikkeling hebt van tijdens het koken.

 


Ze testen alle onderdelen – dus ook deze rookdetectoren – steeds meteen na plaatsing.

Als ze de rook detecteren, dan gaat er een rood lichtje branden en begint de binnensirene te loeien.

 


Eens alle onderdelen zo ter plekke geïnstalleerd zijn én alle kabels zijn aangesloten op de technische kast, dan kan het programmeren beginnen.

Daarbij wordt alles op maat van de woning ingesteld.

 

 


Man 1
Het systeem heeft verschillende zone-mogelijkheden. U kan uiteraard wanneer u de woning verlaat álle detectoren en álle magneetcontacten gaan inschakelen. Maar bij afwezigheid kan u ook bepaalde zones gaan in- en uitschakelen.

Klassiek voorbeeld: wanneer u gaat slapen, zet u alleen de benedenverdieping aan, de bovenverdieping niet. Of bijvoorbeeld wanneer de garage afzonderlijk staat van de woning, dan kan u bijvoorbeeld 's avonds uw garage en eventueel het tuinhuis ook al onder alarm plaatsen, terwijl u zelf vrij beweegt in de woning.
Daarnaast worden de wapenings- en ontgrendelingscodes ingesteld, net als wat wanneer moet reageren en de gsmnummers die aan het alarmsysteem mogen gekoppeld worden.

 


Doordat de installatie met het internet verbonden is, kun je alles ook bedienen via een app.

 


De installateur geeft hierover meteen de nodige uitleg, zodat we de verschillende mogelijkheden van de applicatie kennen.

 

 

 


Quote over uitzetten apart magneetcontact. (C0031)
Als we dan nog met vragen zitten, kunnen we die meteen ook stellen, zodat we de bediening van het systeem volledig onder de knie hebben.

 

 

 


Quote met vraag Pascal over kipstand raam?
Om de finale proef op de som te nemen, wordt het alarm in zijn geheel nog eens getest…

Zowel via de app als het klavier kan het hierbij bediend worden.

 

 


Man 1
Op het ogenblik dat het alarm afgaat, gaan uiteraard de binnensirene en de buitensirene beginnen loeien. Tegelijkertijd worden er pushberichten gestuurd naar de verschillende telefoons van de mensen die het alarm mogen ontvangen. Én, ook het systeem gaat u gaan opbellen. Eventueel kan je ook kiezen voor een meldkamer, dat is eventueel optioneel, maar is absoluut niet altijd van toepassing of nodig. Het alarmsysteem gaat volledig in detail vertellen wat er gebeurt.
Als aanvulling besluiten we nog een aantal beveiligingscamera’s aan ons systeem toe te voegen.

Die hebben enkel een UTP- en voedingskabel nodig op de plaats waar ze moeten aangesloten worden.

 


Eens de installateur de camera’s in elkaar gestoken heeft, kan hij die aan onze gevel monteren.

Met de UTP-kabel worden ze aan de recorder gekoppeld en zijn ze geconnecteerd op het wifi-netwerk van onze woning.

 


Via de app kunnen we dan live de beelden bekijken.

Op die manier wordt ook de richting van de camera’s bijgeregeld, zodat ze enkel op onze eigen oprit gericht staan, zodat we in regel zijn met de privacyvoorschriften.

 


De naad met de muur wordt uiteindelijk nog opgekit voor een nette afwerking…

En we voorzien een sticker met de aanduiding dat er camerabewaking is.

Die moet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, zodat mensen die op de oprit passeren weten dat ze gefilmd worden.

 


Al deze verschillende onderdelen zorgen er uiteindelijk voor dat onze woning goed beveiligd is en dat we met een gerust gemoed het huis kunnen verlaten.

 

 


Man 1
Het systeem is ook INCERT-gekeurd. Dat wil zeggen dat enerzijds alle elementen gekeurd zijn door de verzekeringsmaatschappijen. Maar ook wij als installateur. Dus wij kunnen u een attest afleveren voor de verzekering.

Waaraan moet het systeem voldoen? De centrale moet altijd gekoppeld worden aan de elektriciteitskast, de binnensirene en de buitensirene zijn bekabeld en eventueel één klavier. Extra detectoren, klavieren, magneetcontacten... kunnen eventueel ook draadloos. Een volledig draadloos systeem is nooit INCERT-gekeurd.

 

 


We lieten deze werken over aan vakmensen en konden hierop niet besparen.

Het gespaarde bedrag blijft dus voorlopig staan op 102.630 euro.

 

 

 

 


In de volgende aflevering installeren we zelf ons audiosysteem.

We voorzien aangepaste speakers in functie van onze ruimte, die waar mogelijk ook ingewerkt worden in onze wand of het plafond.

En ook hier kunnen we alles met een app vanop afstand bedienen.

 


Wil je Het zelfbouwhuis herbekijken? Surf dan naar www.dobbit.be!

 

 

Vous pourrez lire l'intégralité de cet article après vous être enregistré

Répondre

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Bienvenue chez Dobbit 

Dobbit utilise des cookies pour optimiser et personnaliser votre expérience utilisateur. En utilisant ce site web, vous acceptez La gestion de confidentialité et des cookies.