naar top
Menu
Logo Print

Hoe giet je een betonplaat?

Er komt een tuinhuis in onze droomtuin, maar daar is eerst nog een fundering voor nodig. Hoe giet je zo'n betonplaat?Je zorgt eerst voor een goede bekisting, en die is opgebouwd uit stevige kepers, een grondfolie en betonnetten. Het beton kan je bestellen, of gewoon zelf maken. Roger legt alles piekfijn uit.

Reacties
 • Bericht van David op 31/05/2017:
  mooie reportage, maar op welke manier bepaal je de dikte van de plaat? Dit is helaas nergens aan bod gekomen...
 • Bericht van Sebastiaan op 31/05/2017:
  Graag ook geweten waarom er over geen vorstrand gesproken is
 • Bericht van ludo dens op 02/06/2017:
  er worden hier een paar zaken niet op de juiste manier voorgesteld. als je wacht op de betonpomp om dan nog je plastiek en je netten te gaan leggen zal de betonpomp je een flinke duit kosten. betonpomp 36 meter beginprijs: tussen de 350 en 450 euro + 6 euro/gepompte kubieke meter. dan moet het beton op minder dan 30 minuten gepompt zijn (5 minuten /m³). na de eerste 30 minuten. wordt er een meerprijs gerekend van ongeveer 100 euro/bijkomend uur. (1.5 euro/minuut). hetzelfde geldt voor de mixer die voor de deur staat. Tip 1: zorg dat je plaat klaar ligt voor de betonpomp aankomt. Tip 2 zorg voor voldoende helpers voor het verdelen van het beton. Tip 3 gebruik geen schop om het beton te verdelen maar een stevige hark (gritsel). Tip 4 betonspecie moet binnen een termijn van 100 minuten verwerkt en afgewerkt zijn gerekend vanaf de tijd van eerste mengeling in de centrale (zie laadbon). daarna zal die snel beginnen aantrekken en bijna niet meer verwerkbaar zijn. indien niet binnen de gestelde termijn verwerkt zal het benor keurmerk geschrapt worden en wordt de kwaliteit niet meer gegarandeerd. Tip 5 als je op de ene of andere manier betonpap in je laarzen gekregen heb onmiddellijk je voeten wassen en botten uitwassen en propere sokken aandoen, binnen in de specie vindt er een chemische reactie plaats tussen het cement en het water die voor een chemische verbranding gaat zorgen op je huid die derdegraads brandwonden zal veroorzaken. tip 6 bind je netten aan elkaar vast zodat ze niet meedrijven met het beton. verder vindt ik de voorstelling van de "zelfmaakoptie" misleidend. roger heeft daar 4 zakjes zand liggen 4 zakjes grind en een paar zakken cement. van de duurste maar niet aan te raden soort voor beginnelingen. voor het vervaardigen van 1m³ beton heb je ongeveer 1200kg (48 zakken van 25 kg) grind, 700 kg zand 28 zakken van 25 kg en 300 kg cement 12 zakken van 25 kg nodig.
 • Bericht van Tom op 03/06/2017:
  Waarom heeft Roger geen elektriciteit voorzien in zijn tuinhuis? Als hij daar een aparte zekeringkast van het kleine type had gehangen kon hij van daaruit heel de tuin apart sturen qua verlichting en stopcontacten.