Bescherm je ogen en gezicht

Een niet te missen onderdeel tijdens het klussen: gepaste oogbescherming! Waar dien je allemaal rekening mee te houden? Een overzicht.

Transciptie 

Een niet te missen onderdeel tijdens het klussen: gepaste oogbescherming! Waar dien je allemaal rekening mee te houden? Een overzicht.
Een standaard veiligheidsbril beschermt tegen de impact van rondvliegende deeltjes tijdens het werken, maar ook het stof dat in je ogen raakt, kan irritatie veroorzaken. Of nog erger, ook bepaalde chemische stoffen hebben een impact op je ogen. Feit is, hoe dikker de lens van de bril, hoe beter de bescherming tegen de impact van rondvliegende delen.
Je veiligheidsbril kan ook voorzien zijn van een speciaal aangebrachte coating; enerzijds biedt het bescherming tegen krassen – te herkennen aan de letter K – en anderzijds een coating tegen het beslaan van de bril, te herkennen aan de letter N. Dit laatste komt van pas wanneer je een stofmasker draagt, zodat de uitgeademde lucht niet kan aanslaan op je bril en je zicht dreigt te beperken.
Soms werk je buiten en is er veel zonlicht, en soms sta je te klussen bij weinig licht. Ook daar zijn oplossingen voor; een veiligheidsbril komt in verschillende tinten. Donker getint is handig bij buitenklussen om het zonlicht te filteren, maar verbetert ook je zicht bij grote, witte oppervlakten. Een geel getinte versie is nodg bij situaties waar weinig licht is doordat de lenzen het contrast groter maken.
Als je inmiddels een bril draagt, ga er dan niet van uit dat dit bescherming biedt. Het glas is niet voldoende voorzien op impact, en sluit ook niet voldoende af zoals een veiligheidsbril. Kies daarom voor een veiligheidbril op sterkte, of gebruik een overzetbril. Die past over je gewone bril en geeft de nodige bescherming.
Een veiligheidsbril is soms niet voldoende, zeker niet bij gassen of vloeistoffen, dan komt een ruimzichtbril van pas. Die is niet alleen ontworpen tegen de impact van rondvliegende deeltjes, maar de kussens sluiten de rand van de bril helemaal af van de omgeving, waardoor je ook beschermd bent tegen stof, druppels of spatten van allerlei aard.
Wie kan lassen, moet dan weer een lasbril dragen. Een gewone lasbril biedt gewoon bescherming tegen autogeenlassen, hardsolderen of snijbranden. Zodra je gaat booglassen, moet je een beschermende laskap dragen, om je hele gezicht tegen het felle licht en de opspattende vonken te beschermen. Bij een uitvoering met opklapbare lenzen, hoef je de bril niet af te zetten na iedere onderbreking, om bijvoorbeeld de las te inspecteren.
Let er ook op dat je oogbescherming niet kan vallen tijdens het klussen, er zijn namelijk ook types met een koord of elastiek. Denk dus steeds aan een goede oogbescherming, het kost je geen moeite, en je ogen zijn het alvast waard! Voor nog meer veiligheidstips, kan je terecht op ons gratis online magazine!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.