Zelf je droomtuin aanleggen 9

Zelf je droomtuin aanleggen - Ep. 9 - Tuinbank

In deze 'mini tuinreeks' leggen we een complete tuin aan. In deze aflevering maken we een tuinbank uit steigerhout.

Transciptie 

Voor deze aflevering van Mijn Droomtuin gaan we zelf een loungebank maken. We doen dit in steigerhout. Je zal zien dat dit vrij simpel is, het enige wat je goed in de gaten moet houden is je tekening en je zaagmaten goed respecteren.

Om de tuinbank te maken vertrekken we hier van een bouwplan, en dat maak het ook makkelijk om op voorhand allle onderdelen op te lijsten via een zaaglijst: je kan er dan mee naar de DHZ-zaak gaan en alle planken op maat laten uitzagen. Tenzij je liever zelf aan de slag wil gaan. Met je checklist kan je dan telkens bijhouden hoeveel stuks je nog moet uitzagen.
Steigerhout is vrij dik, en er moet een flinke hoeveeldheid gezaagd worden: de afkortzaag brengt soelaas.

Uiteraard kan je alles ook met de handzaag of handcirkelzaag verwerken. Dan let je er op dat je haaks aftekent en logischerwijze haaks zaagt. Bescherm je ogen tegen splinters, en draag oorbeschermers want de afkortzaag produceert heel wat schadelijke decibels.
Heb je meerdere gelijke stukken uit te zagen? Gebruik één stuk als mal, en teken af. Zo maak je meerdere stukken van precies dezelfde maat.
Hou er wel rekening mee dat je de zaagsnede inzet langs de potloodlijn, zodat je niets van de maat mee afkort.
Alle nodige stukken zijn afgekort. Er moeten ook nog enkele latten gemaakt worden; die zagen we uit met de cirkelzaag. Met behulp van de zaaggeleider kan je dan rechte stukken gaan zagen: de breedte die je van plank wil, meet je uit vanaf het zaagblad tot aan de zaaggeleider.
Je maakt nu heel wat stof, bescherm dus je longen. En dan is het enkel nog zagen. Zorg dat er ruimte is onderaan je zaagblad, zodat je enkel je werkstuk zaagt en niet je werkbank.
Alle planken zijn op maat. De montage kan beginnen. We beginnen met de armleuningen.
Lijn de planken uit tegen een rechte plank die gefixeerd zit, zodat ze niet meer kunnen verschuiven. Plaats er een zijde tegen, als je hier rechtstreeks zou boren, schroeven, kan het hout gaan splijten. Teken de dikte van het hout af, en boor voor om dit te vermijden.
Monteren doen we trouwens met inox schroeven. Ze gaan niet roesten, want de bank komt immers buiten te staan en andere schroeven zouden roestplekken achterlaten door invloed van het weer.
Voorboren doe je met een diameter die kleiner is dan die van je schroeven. Enkel in de voorste plank voorboren is voldoende, die willen we niet doen splijten, het hout is op zich zacht, waardoor de vijzen de twee houten delen makkelijk naar elkaar toe zullen trekken.
Makkelijk monteren? Plaats alle schroeven al een eindje in de voorgeboorde gaten. Dan moet je tijdens het schroeven geen schroef met je hand op te houden.
Als je nu gaat schroeven tegen de uitgelijnde planken, zal niets verschuiven, want ze zitten opgeduwd tegen de gefixeerde lat op de werkbank.
De schroefkop mag je, maar hoef je niet uit te boren met de soevereinboor. Het hout is zacht genoeg om de schroefkop in het hout te laten trekken.
Draai de gemonteerde planken 180° om, en dan kan je de andere zijde monteren. Aftekenen, voorboren en opnieuw de schroeven erin plaatsen, en dan kan je alles volledig gaan schroeven.
De planken hebben telkens een holle en bolle kant. Bij het monteren plaats je de onderkant van de bank op een holle kant, zodat de constructie niet gaat wiebelen. Bij delen die uitgevlakt moeten worden, wissel je de planken afwisselend bol en hol af, zodat je een vlakker oppervlak krijgt.
Het schroeven zelf gaat dus zo’n beetje in serie, en er zijn er heel wat voor deze tuinbank. Schaf er dus voldoende aan.
Zorg er wel telkens voor dat je de hoeken mooi laat aansluiten.
De eerste armleuning kunnen we nu sluiten: om snel te werken kan je nu de 3 planken op de werktafel leggen, en er de behuizing gewoon overheen schuiven. Indien je de maten perfect hebt uitgezaagd, lukt dit makkelijk. Misschien dat je hier en daar nog een tikje moet geven, maar het lukt zeker en vast.
Wil je op zeker spelen, schroef je eerst de behuizing vast rondom – de planken kan je er dan makkelijker inleggen en waar nodig wat bijtikken met de vrije hand of houten hamer – en dan hoef je de box op het laatste alleen nog af te dekken met de zijplanken. Schroef alles vast.
Uiteindelijk is het de bedoeling om twee van dergelijke armleuningen te monteren.
Het is nu tijd om de zitting te maken. Let op de structuur van het hout: zorg dat de mooie kant van het hout zichtbaar komt te liggen.
We draaien ze nu voorlopig om want we willen ze van langs onderen vastschroeven op een kader met latten.
Leg de latten uit. Boor voorlopig uit waar de schroeven komen: maak dat de schroeven in het hout bijten en dus niet ongelukkig uitkomen tussen twee planken van de zitting.
Boor dieper uit en schroef de lat meteen ast op de planken van de zitting. Er mogen best wat schroeven in, de lat mag niet kunnen wiebelen. Herhaal aan de overstaande zijde. En dan nog de twee latten aan de zijkanten, zo vorm je een kader die de planken van de zitting met elkaar verbindt. Voor extra stevigheid, komt er in het midden ook nog een tussenlat, zodat de zitting in het midden ook nog beter wordt bijeen gehouden.
Naast de twee armleuningen, is nu ook de zitting al klaar. Nu moet er nog een achterleuning gemaakt worden.
Haal er het hout bij. In principe maak je een gelijkaardige kader als die van de zitting, alleen minder groot. Het werk hier klinkt dus bekend in de oren: de planken uitlijnen tegen een gefixeerde lat, boorposities hoef je niet per se af te tekenen, op het zicht lukt dat ook wel, en eenmaal voorgeboord, kan je opnieuw alles gaan monteren. Maar ook hier geldt: zorg dat de hoeken altijd goed aansluiten.
En ook bij de achterleuning komt nog een verstevingslag in het midden.
Alle grote onderdelen van de tuinbank zijn klaar. Nu moeten ze alleen nog aan elkaar worden gemonteerd.
Teken eerst de hellingshoek van de zitting af op de armleuning. Die hoek kan je vrij bepalen, maar overdrijf niet. Plaats de zitting, en via het kader kan je dan de zitting aan de armleuning monteren. Uiteraard gebruik je opnieuw de inox schroeven.
Teken de hellingshoek nu ook af aan de andere armleuning, uiteraard nu wel in spiegelbeeld.
Nu kan je er wel moeilijker bij. Boor gaten voor in het kader van de zitting, en plaats de schroeven er al voorlopig in. Als je dan de armleuning waar de zitting al aan zit, op de grond plaatst, is de constructie al sterk genoeg om rechtop te staan. Je kan dan de schroeven van de tweede armleuning in serie gaan schroeven.
Nu nog enkel de rugleuning monteren. Teken eerst opnieuw de hellingshoek af.
Belangrijk is dat er ruimte zit tussen de zitting en de rugleuning. Hier kan dan later het regenwater aflopen, en blijft er nooit stilstaand water op de constructie. Kaleer dus uit met enkele latjes resthout van dezelfde dikte.
Via het kader kan je de leuning dan gaan monteren tegen de armleuningen. Voorboren maakt het schroeven opnieuw handig, en zorgt er tegelijkertijd voor dat de twee houten delen beter naar elkaar toe zullen trekken. En daarmee ben je aan het laatste schroefwerk van deze klus belandt.

Onze tuinbank is klaar, rest ons alleen nog ze in de tuin te zetten, een kleine tip die ik nog wil mee geven, steigerhout is een ruw materiaal, om de kleren niet te beschadigen misschien nog eventjes naschuren, zodat alles fijn is.


Bij de plaatsing kijk je best nog voor enkele rubberen voetjes, of restjes EPDM die je in een aantal laagjes onderaan de voeten bevestigt. Zo kan het regenwater afwateren en staat de tuinbank nooit lang in het water, wat houtrot alleen maar zou bevorderen.
Als hout gebruiken we hier steigerhout. Het ruwe materiaal heeft al een verweerd uitzicht en kan het verdragen om wat buiten te staan, wat niet wegneemt dat het er nog altijd deugd van heeft om bij niet gebruik gestald te worden in een overkapping of tuinhuis. Tenzij je het gaat behandelen met een beschermende beits.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.