Werken met schroeven

Elke klus vraagt wel een ander type schroef. Tijd dus om eens na te gaan wat er allemaal voorhanden is op het vlak van schroeftypes.

Transciptie 

Elke klus vraagt wel een ander type schroef. Tijd dus om eens na te gaan wat er allemaal voorhanden is op het vlak van schroeftypes ...

Welke schroef je gaat gebruiken, hangt af van het materiaal van je werkstuk. Het kan dus gaan om hout, metaal, plastic of gipsplaat. En elk materiaal vraagt om een ander type schroef.
Als je in de winkel staat, vind je alle nodige details terug op de doos. Belangrijk is de afmeting, het eerste cijfer is de diameter. Het tweede de lengte van de schroef.
Er staat ook op vermeld om welk type schroef het gaat, en op de afbeelding zie je hoe de kop en schroefdraad eruit zien. Hier gaat het om het type T25, wat staat voor een torx van maat 25.
En het icoontje toont welke soort bits je zal moeten gebruiken.
Er zijn namelijk verschillende soorten schroefkoppen.
Je hebt een phillipsschroevendraaier of kruiskop. Die bestaat uit vier aandrijfpunten.
Een type met méér aandrijfpunten is de pozidrivschroevendraaier, een kruiskop met extra sterretje in gemarkeerd.
En dan heb je nog de torxkop, die heeft een stervormige uitvoering met zes hoekpunten. Deze heeft de meeste aandrijfpunten, waardoor je meer kracht op je schroef kan zetten.
Wat met de schroefkop ? Die kan bol afgewerkt zijn, dat geeft een decoratiever uitzicht maar zorgt er vooral voor dat de schroefkop niet in het hout dringt.
De kop kan daarnaast ook nog plat zijn, wat het verzinken in het werkstuk makkelijker maakt.
Ook het uiteinde van de schroef, de punt, kan verschillen. Een eerste type is de universele uitvoering waarbij de schroefdraad gewoon taps uitloopt.
Dan heb je nog de zelfsnijdende versie, waarbij twee groeven in de punt zitten. De groeven snijden het hout weg. Dit zorgt ervoor dat de schroef makkelijk zijn weg in het hout vindt en maakt voorboren overbodig.
En dan heb je nog een andere versie met klein boorkopje. Dit is een zelftappende schroef. Hij boort dus zelf zijn weg en maakt voorboren overbodig.
Waar je ook op moet letten bij schroeven is spiraalvormige draad.
Loopt de draad volledig door over de lengte van de schacht, dan moet je voorboren om de twee houten delen naar elkaar toe te trekken.
Als de draad maar tot de helft doorloopt, dan kan je twee houten delen beter naar elkaar toe trekken.
Het gedeelte waar de draad loopt, bijt zich vast in het tweede houten deel en trekt zich naar de schacht waar geen draad op zit.
Nog een ander aandachtspunt is het materiaal waaruit de schroef is gemaakt.
Er zijn drie groepen te onderscheiden : stalen schroeven, RVS-schroeven en gipsplaatschroeven.
De stalen schroeven. Die zijn verzinkt, of met andere woorden, ze zijn voorzien van een coating om ze te beschermen tegen het roesten.
De gele uitvoering is een legering van koper en zink. De gele kleur kan in de buitenlucht wel wat veranderen, maar is wel bestand tegen weer en wind.
De wit verzinkte versie bestaat uit een volledig laagje zink.
Zowel geel of wit verzinkte schroeven kan je gebruiken bij zachte houtsoorten voor binnengebruik. Maar bij buitengebruik mag je ze wel niet blootstellen aan regen, want dan gaan ze op lange termijn toch gaan roesten.
De RVS of roestvrij stalen schroeven worden in de volksmond ook wel inoxschroef genoemd.
Ze bevatten een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Ze zijn ietsje minder sterk als de verzinkte schroeven, maar ze zijn dan wel weer bestand tegen alle weerstomstandigheden.
En de groene punt van deze MDF-schroef, zorgt voor een betere geleiding.
Als je RVS-schroeven gaat gebruiken in hardhout, dan moet je alleszins het hout gaan voorboren.
De schroeven zijn vrij hard en kunnen niet tegen torsie of wrijving. Ze kunnen dus afbreken als je er teveel kracht opzet.
Bij harde houtsoorten gebruik bovendien best altijd RVS-schroeven omdat dergelijke houtsoorten, zoals bangkirai, padouck, ipé … looizuren bevatten.
De zuren beschermen het hout tegen insecten en aantasting door bacterieën. Deze zuren kunnen reageren op een verzinkte schroef wat de kwaliteit van de schroef teniet zal doen. Dit gebeurt niet bij RVS-schroeven, en daarom gebruik je RVS-schroeven bij hardere houtsoorten.
Een truuc uit de oude doos bij het schroeven in harde houtsoorten, is om de schroef gewoon eventjes in te vetten. Dat zal het schroeven toch wat vlotter maken.
En dan heb je nog een compleet ander type in zwarte uitvoering, de gipsplaatschroef. Straks krijg je er meer details over in het overzicht dat nu volgt.
Tijd dus om alle soorten schroeven eens op een rij te zetten.
De eerste aan bod is de spaanplaatschroef of universele schroef.
Die is veruit de meest gebruikte schroef voor houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal zoals spaanplaat of houtvezelplaat.
De schroef heeft een dunne schacht, in combinatie met een diepe draad en scherpe punt. De schroef draait zo vlot het te schroeven materiaal in.
Over naar de MDF-schroef. Deze schroef heeft een diamantvormige boorpunt, wat ervoor zorgt dat de schroef zó zijn weg zoekt in het MDF zonder dat het gaat splijten en voorboren overbodig maakt. Een ander voordeel is dat de kop zichzelf verzinkt. De verzonken schroefkop kan je dan wegwerken door bij te plamuren.
De vlonderschroef is dan weer speciaal gemaakt voor het aanleggen van houten vloeren. De kleine kop met freesribben verzinkt goed en door de scherpe punt is de kans op splijten klein, al blijft het natuurlijk altijd het best om toch nog even voor te boren.
De gipsplaatschroef lijkt op een universele schroef, maar is uitsluitend geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. De schroef is gefosfateerd en daaraan is de zwarte kleur te danken. Deze chemische behandeling zorgt ervoor dat de schroef niet gaat roesten door het water in het aangebrachte stucwerk. En de kop is zo gemaakt dat het het papier van de gipsplaat niet open trekt.
De plaatschroef vind je doorgaans in kleine afmetingen. Dit type dient voor het bevestigen van metalen platen en strips. De bolle kop heeft een groter contactoppervlak en trekt zo beter de metalen plaat waarin je schroeft tegen je werkstuk.
De houtbouwschroef gebruik je dan weer voor het maken van dragende houtconstructies of het verbinden van houten balken. De brede kop zorgt voor een groot klembereik en draagvlak.
Een houtdraadbout heeft een zeskantkop, waardoor je het als een bout beschouwt, maar de draad maakt echter dat dit type bij de schroeven hoort. In hout als in combinatie met een plug geeft deze bout een zeer sterke verbinding voor het verankeren van hout in beton of zware houtverbindingen. Bevestigen doe je met een steek- of dopsleutel, en op de bout zit altijd een rondel anders trek je de kop van de bout te diep in het hout.
Een variant op de houtdraadbout is de golfplaatbout. Je gebruikt ze uitsluitend voor het bevestigen van golfplaten. Er zit telkens een afdekkap bij die zorgt voor een waterdichte afwerking.
Als voorlaatste heb je nog de stokschroef, of beter gekend onder de naam afstandschroef. Deze schroef heeft aan één kant een houtdraad en aan de andere kant een metrische draad waarop je een moer kan aandraaien. Met die moer kan je dan een welbepaalde afstand gaan afstellen, om zo een houten balk op een afstand te zetten, zoals bijvoorbeeld bij het creëren van een kader voor een vals plafond.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.