naar top
Menu
Logo Print

2. ONDERGROND EGALISEREN

Voor je straks de ondervloer gaat plaatsen (waarop je laminaat komt), moet de ondergrond er zo effen en proper mogelijk bij liggen. In sommige gevallen is dit snel geklaard en is een goede stofzuigbeurt voldoende, in andere gevallen komt er wat meer bij kijken.

OUDE VLOER VERWIJDEREN
PLINTEN WEGHALEN
ONEFFENHEDEN VERWIJDEREN
WATERPAS CONTROLEREN
PRIMER AANBRENGEN
EGALISATIEMORTEL AANBRENGEN

OUDE VLOER VERWIJDEREN

oude vloerLigt de oude vloer nog waterpas en is hij vrij onaangetast gebleven, dan kun je die laten liggen, maar in veel gevallen zal hij zo versleten zijn dat hij op bepaalde plaatsen voor oneffenheden zorgt. In dat geval moet je hem dus wel verwijderen. De werkwijze daarvoor verschilt per vloersoort.

Lees hier na hoe je jouw oude vloer verwijdert.

PLINTEN WEGHALEN

plintenOok de oude plinten in de kamer moeten verdwijnen. Je haalt ze los met een plamuurmes, koevoet of klauwhamer. Zijn de plinten nog in goede staat en wil je ze later hergebruiken, wees dan voorzichtig bij het verwijderen en nummer zowel de plinten als de muur. Op die manier kun je ze later op dezelfde plaats terugzetten.

Snijd de plinten af onder een lichte hoek, zodat je ze later gemakkelijk weer op elkaar kunt doen aansluiten. Een multitool komt goed van pas om plinten op moeilijk bereikbare plaatsen te verwijderen.

ONEFFENHEDEN VERWIJDEREN

oneffenhedenEenmaal de dekvloer bloot is komen te liggen, kan het eventueel nog nodig zijn om de oneffenheden daarop weg te schrapen en putjes op te vullen met wat snelcement. Ook verharde lijmresten schuur je het best weg als ze dikker zijn dan het aantal millimeters dat je ondervloer volgens zijn verpakking kan egaliseren.

Zul je straks nog met egalisatiemortel moeten werken omdat je vloer niet waterpas ligt, dan moeten alle lijmresten sowieso weg, want anders zal de mortel zich op die plaatsen niet hechten aan de dekvloer.

Het weghalen van lijmresten kan met een betonschuurmachine, die je het best aansluit op een stofzuiger. Verlucht de kamer goed en draag ook een stofmasker. Nadien haal je het overige stof weg met een borstel en stofzuig je nog eens goed in alle hoeken en kieren.

WATERPAS CONTROLEREN

waterpasControleer nu of de vloer waterpas ligt. Gebruik daarvoor een simpel trucje: plaats een lange waterpas op de vloer en kijk of er een houten meetlat (met een dikte van 3 millimeter) onder past. Dat is namelijk de maximale tolerantiebreedte.

Zit er meer dan 3 millimeter tussen de vloer en de waterpas, dan helt de bodem te veel af en moet je egaliseren met mortel. Meet daarvoor de hele vloer af en noteer telkens hoeveel diepteverschil er is.

Aan de hand daarvan bepaal je welke egalisatiemortel je zult gebruiken; kijk op de verpakking om te zien hoeveel millimeter deze maximaal kan egaliseren. Leg de zakken alvast in de ruimte om te acclimatiseren.

PRIMER AANBRENGEN

primerVoor je met de mortel aan de slag gaat, breng je eerst nog een primer aan op de bodem. Dit doe je met een kwast, tot tegen de muren. Een primer zal er enerzijds voor zorgen dat de mortel beter hecht, en anderzijds dat de dekvloer het vocht ervan minder snel opneemt, waardoor de mortel langer verwerkbaar blijft.

EGALISATIEMORTEL AANBRENGEN

mortel makenWanneer de primer gedroogd is, plak je alle plaatsen af waar de mortel zich niet mag hechten. Hoeveel mortel je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal millimeters dat je moet egaliseren. Op de verpakking lees je af hoeveel kilo je nodig hebt per millimeter. De mortel zelf bereid je in een flexibele metserskuip met een hoeveelheid water; de juiste verhouding valt eveneens af te lezen op de verpakking.

Meng de substantie tot er geen klonters meer in zitten. Laat deze dan 3 minuten rusten en meng er nadien nog eens door. Giet dan de mortel zo gelijkmatig mogelijk uit over de vloer en verdeel hem met een lijmkam.

mortelBreng niet te veel in één keer aan, maar werk strook per strook. Ga er daarna nog eens overheen met een prikrol om luchtbelletjes te verwijderen. Zo krijg je een steviger mortelbed en een egaal resultaat.

Wanneer de mortel bewandelbaar geworden is, controleer je het oppervlak nog eens. Blijkt er dat er op bepaalde plaatsen nog steeds meer dan 3 millimeter diepteverschil is, dan kun je nog een extra laag aanbrengen. Wacht je met die tweede laag tot de eerste laag volledig droog is, dan zul je wel opnieuw een primer moeten aanbrengen.

Ligt je ondergrond ondertussen mooi effen en is hij volledig proper? Dan kun je overgaan naar de volgende stap: de ondervloer plaatsen.