naar top
Menu
Logo Print

HET GEMAK VAN EEN MOESTUINBAK

EEN MINITUINTJE, WAAR JE ALLEEN MAAR VOORDEEL UIT HAALT

moestuinbak

Je voelt het kriebelen om te tuinieren, maar je hebt slechts een klein terras of balkon, of geen zin om een deel van de tuin op te offeren? Al eens gedacht aan een moestuinbak? Het bespaart plaats, én je kan het op hoogte afwerken. Je rug zal je dankbaar zijn. En ook al is het een minituintje, je zal versteld staan hoeveel je er uit kan oogsten! Het principe is eenvoudig; je deelt de bak op in aparte vakjes van pakweg 30 bij 30 cm. Met een houten raster die je bovenaan de bak inwerkt, behoud je het overzicht. In elk vak zaai of plant je een andere groente, kruid of waarom niet kiezen voor aardbeien? Keuze te over. Zodra een vakje geoogst is, kweek je er weer een andere soort in, of knip je het kruid bij tot wat je nodig hebt en is het louter wachten tot je opnieuw voldoende hebt om te gebruiken in je salade of pasta … De bak hoeft zo nooit leeg te staan.

Het voordeel van de moestuinbak is dat je er wielen aan kan bevestigen, waardoor je de ganse moestuin met de zon mee kan verplaatsen. Best nuttig, want je plantgoed en zaailingen hebben doorgaans 6 à 8 uur zon nodig voor hun groei en ontwikkeling. Of bij kans op vorst of extreme hitte, rij je het ganse boeltje gewoon naar een meer beschutte plaats.

Een verhoogd tuintje? Dan zal je minder moeten wieden, want zaden hebben minder kans om er in terecht te komen, én het is ook moeilijker bereikbaar voor slakken. Een dubbelslag, dus! En doordat je werkt met een verhoogde bak, versnel je het kiemproces. Simpelweg omdat je niet met volle grond zit waar de zon nog de laatste winterkou uit moet verjagen. De wanden staan immers van de grond los, en warmen veel sneller op door de voorjaarszon. Je hebt dus een sneller groeiseizoen dan wanneer je zou kweken in volle grond.