naar top
Menu
Logo Print

KEUKENWAND BETEGELEN

In je keuken kan je zelf je spatwand betegelen en wij tonen je hoe je dit stap voor stap kan doen.tegelen

1. De voorbereiding
2. De tegels plaatsen
3. De tegels op maat snijden
4. De randen afwerken
5. Rond obstakels
6. Het voegen

1.DE VOORBEREIDING

KIES DE JUISTE TEGEL

kies de juiste tegel

De voorbereiding begint bij het kiezen van de tegels. Je kiest meestal die tegels die passen bij de stijl van de keuken, eerder dan tegels die het makkelijkst te plaatsen zijn. Bij deze moderne keuken met een rustieke uitstraling passen de witte tegels van 10 cm op 10 cm perfect.

Om het rustieke karakter van de keuken te laten uitkomen, werd er voor handgemaakte tegels gekozen. Een nadeel van handgemaakte tegels is dat de maten nooit 100% kloppen. Neem, voor je begint, de maat van een rijtje tegels, met voegkruisjes ertussen. Dat geeft een goed idee van het aantal tegels dat je nodig hebt.

PLAN DE PLAATSING

Maak de wand schoon

wand schoonmaken

Begin vervolgens met het voorbereiden van de muur die je wil betegelen. Maak die eerst goed schoon: de muur moet stofvrij en vetvrij zijn. Zeker dat laatste moet in het geval van een keukenmuur goed aangepakt worden.

BRENG EEN PRIMER AAN

primerDe gepleisterde muren hebben nogal wat zuigkracht. Om te beletten dat die het drogingsproces van de tegellijm zouden verstoren, is er een primer nodig die de zuigkracht van de pleisterlaag vermindert en egaliseert. Je brengt die aan met een rol.

VASTSCHROEVEN VAN EEN STEUNLAT

steunlatDe tegels kunnen tijdens het drogen steunen op de kasten. Op de plaats waar het fornuis komt, is dat echter niet het geval. Daarom schroeven we daar een steunlat vast. Zorg ervoor dat die een volle tegel lager komt dan de eerste rij die gelijkloopt met de kasthoogte.

MIX DE TEGELLIJM

Maak de tegellijm aan. Volg de instructies op de verpakking. Gebruik zeker zuiver water en beknibbel niet op de aangegeven meng- en rusttijden.

2. DE TEGELS PLAATSEN

LIJM AANBRENGEN

tegllijmStrijk de muur in met de tegellijm; hiervoor gebruik je een lijmkam. De vertanding van de lijmkam kies je in functie van het formaat van de tegels. Het is de bedoeling dat de vertanding fijn genoeg is, zodat bij het aandrukken van een tegel ongeveer 80% van de achterkant van de tegel in contact staat met de lijm. Als je twijfelt, haal dan de eerste tegel even van de muur en controleer of er voldoende contact is met de lijm.

Voor deze kleine tegeltjes volstaat het enkel de muur in te lijmen. Ben je aan het werk met tegels, groter dan 30 cm x 30 cm, dan is een dubbele verlijming nodig. Je zal in dat geval zowel de muur als de tegel zelf moeten inlijmen.

DE EERSTE RIJ PLAATSEN

Plaats de eerste rij tegels. Steek onder iedere tegel netjes een tegelkruisje. Zo kan de tegel steunen tijdens het drogen van de lijm, maar blijft er voldoende ruimte tussen tegels en kast. Die naad werken we achteraf af met een flexibele siliconenkit. Uiteraard komen er ook tegelkruisjes tussen de verschillende tegels. Ze houden ruimte vrij voor het voegmiddel. Steek de kruisjes telkens met een van de beentjes in de naad. Zo kan je ze er, na het drogen van de tegellijm, weer makkelijk vantussen halen. Het verwijderen van de voegkruisjes zorgt voor een voeg die overal even breed en diep is. Plaats tegel na tegel. Laat elke tegel mooi volgen op een boven- of onderliggende tegel. Gebruik keer op keer een voegkruisje.

spietjeeerste rijtegelen

3. DE TEGELS OP MAAT SNIJDEN

tegelsnijderMet een tegelsnijder lukt het perfect om tegels op maat (recht) af te korten. De techniek is behoorlijk eenvoudig. Leg de tegel op de tegelsnijder; zorg er daarbij voor dat de tegel netjes tegen de rand van de tegelsnijder gefixeerd is. Kras met de tegelsnijder een kras in de glazuurzijde van de tegel. Zet nu de tegel vast en laat de tegel breken. De tegel zal breken op de plaats waar je de glazuurzijde hebt ingekrast.

4. DE RANDEN AFWERKEN

randenDe randen werk je netjes af met een eindprofieltje. Plaats dat in de tegellijm voor je de tegels plaatst die erop moeten aansluiten. Uiteraard meet je het best eerst uit waar die precies moeten komen.

5. ROND OBSTAKELS

Bij stopcontacten, lichtschakelaars e.d. zal je de tegels moeten insnijden. Teken af op de tegel welk deel je moet weghalen. Insnijdingen in de tegels maak je met een haakse slijper. Om de tegels te kunnen tegenhouden tijdens het slijpen, kan je snel enkele planken in een hoek vastschroeven. Dan kan je de tegels in die hoek vastklemmen tijdens het slijpen. Breng de ingesneden tegels aan op dezelfde manier als de gewone tegels.

stopcontactstopcontact tegelen

6. HET VOEGEN

voegenOm te voegen, kan je kiezen voor een gebruiksklare pasta of voor een poeder dat je zelf moet aanmaken. Doe-het-zelvers kiezen het best voor een gebruiksklare pasta. We willen niet suggereren dat je te lui bent om wat poeder te mengen. De gebruiksklare pasta heeft het grote voordeel dat die telkens op dezelfde manier is aangemaakt en uithardt. Je bent dus voor alle voegen verzekerd van dezelfde voegkleur. En dat is uiteraard belangrijk voor een mooi eindresultaat.
Neem wat van het voegmiddel op je voegrubber en zet de voegen vol. Hiervoor ga je met het voegrubber schuin over de voegen. Als je recht of dwars over de voeg gaat, haal je het voegmiddel namelijk met dezelfde beweging weer uit de voeg.
Laat het voegmiddel een tijdje uitharden. Daarna haal je het voegmiddel weg dat niet in de voegen is beland. In eerste instantie kan je dat met een schuursponsje doen. Werk wel in cirkelvormige bewegingen, zo voorkom je dat je het voegmiddel uit de voegen haalt.

SCHOONWRIJVEN EN OPBLINKEN

sponsNa het ruwere verwijderwerk ga je op een zachtere manier aan de slag. Wrijf de tegels op met een zachte, licht vochtige spons om de laatste resten te verwijderen.

Het laatste wat je nu nog moet doen, is de tegels nog eens stevig opblinken. Hiervoor gebruik je een droge vod. Door met wat kracht te wrijven in cirkelvormige bewegingen, blinken de tegels opnieuw helemaal.