naar top
Menu
Logo Print

6: VLOER AFWERKEN

Eenmaal de vloer bedekt is met laminaat, kun je aan de afwerkingsfase beginnen: het plaatsen van de plinten tegen de muren en van overgangsprofielen aan de deuren.

PLINTEN PLAATSEN

Plinten montagekit

Verwijder alle afstandshoudertjes zodat je de plinten kunt plaatsen. Voor iedere laminaatsoort bestaan er plinten in dezelfde stijl en kleur, zodat alles één geheel vormt. Al kunnen je plinten natuurlijk ook perfect aansluiten bij de kleur van je wanden.

De snelste manier om plinten vast te zetten is simpelweg door middel van montagekit. Als je muur echter niet helemaal vlak is, maak je beter gebruik van lijstwerkdeuvels waar je de plinten in vastklikt. Mocht je in dit geval montagekit gebruiken, dan zou je kieren kunnen krijgen. Plaats om de 40 à 50 centimeter een deuveltje in de muur. Je krijgt ze eenvoudig op de juiste hoogte door middel van de bijhorende mal.

LijstwerkdeuvelsLijstwerkdeuvels plint

Plinten clips

Nog een ander systeem is via clips; het handige daaraan is dat je hier ook kabels in kwijt kunt.

Kom je aan een hoek, dan zaag je de plinten af in verstek, zodat ze netjes op elkaar aansluiten. Doe dat met een afkortzaag, of met een handzaag en met behulp van een verstekbakje.

Plinten in verstek zagenPlinten in verstek zagen

 

Plinten afkitten

Verder kit je de naad tussen de plinten en de vloer nog eens af met een transparante silicone, zodat de vloer perfect waterdicht zal zijn. Grotere naden zou je eventueel kunnen bedekken door er kwartronde plintjes op te lijmen.

 

OVERGANGSPROFIEL PLAATSEN

Vergeet ook niet om aan de deur(en) een overgangsprofiel te voorzien. Dat dient om de kleine uitzetvoeg tussen je laatste paneel aan de deur en de volgende ruimte te verbergen. Zo'n overgangsprofiel kun je vastkleven, of bevestigen door middel van pluggen die in de sleuf onder aan het profiel passen en zich in de boorgaten spannen bij het aankloppen.

Overgangsprofiel deurOvergangsprofiel deur deuvels

Als ook de afwerking achter de rug is, zit de volledige klus erop en is je laminaatvloer af. Wil je alle stappen nog eens uitgelegd zien door Roger, bekijk dan de bijhorende video van deze handleiding: