naar top
Menu
Logo Print

5. LAMINAAT PLAATSEN (MOEILIJKE ZONES)

Wanneer je laminaat plaatst, krijg je ongetwijfeld te maken met een paar moeilijkere zones. Toch hoeven die geen probleem te vormen, als je maar weet hoe je te werk moet gaan.

UITSPARING MAKEN
RARE HOEK UITZAGEN
ONDER EEN DEUR WERKEN
ROND EEN LEIDING WERKEN

UITSPARING MAKEN

Laminaat uitsparing maken

Werk je in een ruimte met meer dan vier hoeken, dan zul je één of meerdere uitsparingen moeten maken. Om te weten welk stuk je moet uitzagen, leg je eerst en vooral een paneel tot tegen de uitstekende hoek.

Uitsparing maken laminaat

Meet de lengte van het uitstekende gedeelte en duid die aan op het paneel - vergeet niet dat je hier 1 centimeter bij moet tellen voor de uitzetvoeg! Dat geldt ook voor de breedte.

Beschermzool zaag

Teken dan de vorm uit op je paneel en zaag hem uit met de decoupeerzaag. Gebruik een beschermzool op je machine, zodat je geen krassen maakt in je paneel. Heb je geen zo'n beschermzool, dan kun je ook gewoon wat tape op de zaag kleven.

RARE HOEK UITZAGEN

Een rechte hoek uitzagen is vanzelfsprekend, maar niet alle hoeken zijn recht. Zit je met een rare hoek, dan gebruik je een zweihaak en een winkelhaak als hulpmiddel om de hoek zo goed mogelijk over te zetten op je paneel. Daarna kun je hem uitzagen. Natuurlijk mag de hoek wel een heel klein beetje afwijken, aangezien de randen later nog bedekt worden met een plint.

Laminaat rare hoek uitzagenLaminaat rare hoek uitzagenLaminaat rare hoek uitzagen

ONDER EEN DEUR WERKEN

Laminaat onder deurlijst

Wanneer je je laminaat op de oude vloer geplaatst hebt, dan is de kans vrij groot dat de deurlijsten nu te laag zullen komen. Dus zul je ze moeten afzagen totdat het laminaat eronder past. Plaats daarvoor de laminaatstrook tot tegen de deurlijst en trek een potloodlijn langs de rand op de deur.

Laminaat onder deur

Op die hoogte zaag je de deurlijst af, ofwel met een multifunctionele zaag (die uitsnijdingen op slecht bereikbare plaatsen vergemakkelijkt), ofwel met een gewone toffelzaag.

Wanneer je je laminaat onder de deur vastklikt, zorg er dan voor dat je nog 1 centimeter afstand overhoudt tot de overgang naar de volgende ruimte. Daar komt later immers nog een overgangsprofiel te zitten (zie ook 6: afwerken).

ROND EEN LEIDING WERKEN

Laminaat rond verwarmingsbuis

Als er ergens in je ruimte een verwarmingsbuis door de bodem loopt, dan is het het mooist om een ronde uitsparing te maken in je paneel. Je meet daarvoor eerst de afstand van het centrum van de buis tot tegen een afstandshoudertje aan de muur.

Duid die afstand aan op je paneel en kort een strook af.

Laminaat rond verwarmingsbuis

Op de strook teken je de eerste helft van de ronde uitsnijding voor de buis af. Zaag hem uit met de decoupeerzaag.

Leg daarna dit stuk omgekeerd op de rest van het paneel en teken de halve cirkel hierop af. Ook die zaag je uit.

Laminaat rond verwarmingsbuisAls je nu de twee paneelstukken op elkaar doet aansluiten, komt de cirkel mooi rond de verwarmingsbuis te zitten. De uitsparing verberg je daarna netjes met een afdekplaatje.