naar top
Menu
Logo Print

4. LAMINAAT PLAATSEN (BASIS)

Wanneer de voorbereidingen achter de rug zijn, kun je je laminaat plaatsen. Het is wel aan te raden om de pakketten met panelen eerst 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar je ze zult leggen. Zo wennen ze alvast aan de temperatuur en vochtigheid in de kamer; laminaat is immers een houtproduct en 'leeft' dus. Om die reden zul je straks ook telkens een uitzetvoeg van 1 centimeter moeten voorzien aan de wanden, die bedekt zal worden met plinten.

EERSTE RIJ: BIJZAGEN OF NIET?
LAMINAAT PLAATSEN
PANELEN AFKORTEN
NOG EEN PAAR TIPS

EERSTE RIJ: BIJZAGEN OF NIET?

Laminaat eerste rij leggen

Meet nu de kant van de ruimte waar de breedte van de panelen aan zal grenzen, en bereken of je met een vol paneel kunt beginnen én eindigen (en dus niet hoeft bij te zagen). De berekening kun je maken door de oppervlakte van de ruimte te delen door de breedte van de panelen.

Krijg je een kommagetal, dan zul je moeten bijzagen om een evenredig ogend resultaat te krijgen. De snelste manier om panelen af te korten is met een afkortmachine, maar je kunt ook gewoon een laminaatsnijder, decoupeerzaag of rugzaag gebruiken.

LAMINAAT PLAATSEN

Uitzetvoeg laminaat

Bekijk voor je begint ook altijd nog even de leginstructies. Begin dan met het plaatsen van de panelen en houd tegen de muren overal een uitzetvoeg van 1 centimeter, die je afbakent met afstandshoudertjes.

Wildverband laminaat

Het mooiste effect krijg je door een wildverband, waarbij de zichtbare naden tussen de panelen telkens op een andere plaats liggen. In dat geval begin je de tweede rij panelen met het reststuk van de eerste rij en werk je zo verder, om zo min mogelijk verlies te krijgen.

Merk je nu dat er toch een soort trappenpatroon ontstaat, houd dan het restpaneel dat je normaliter voor de nieuwe rij zou gebruiken voor de rij daarna en begin de eerste nieuwe rij met een volledig nieuw paneel. Zo wordt het trappenpatroon weer doorbroken.

Kliklaminaat kliksysteem

Kliklaminaat kun je vrij gemakkelijk alleen plaatsen; de panelen zijn immers zo gemaakt dat je ze niet hoeft te verlijmen of vast te schroeven, maar dat ze mooi in elkaar klikken. Over het algemeen schuif je eerst de lange kant in het bovenliggende paneel voor je de korte kant vastklikt, maar de techniek kan verschillen naargelang de soort die je gebruikt. Lees daarom zeker altijd eerst de handleiding.

De panelen die aan de wanden grenzen, trek je mooi in de kopse kant van de aansluitende panelen door middel van een trekijzer. Aankloppen doe je met een slagblokje, zodat je ze niet beschadigt. Zo werk je rij per rij verder.

PANELEN AFKORTEN

Laminaat afkorten

Je zult de panelen natuurlijk op verschillende plaatsen moeten afkorten, zij het in de lengte of in de breedte. Leg daarvoor een nieuw paneel naast het laatste paneel dat je gelegd hebt en teken op het nieuwe paneel met potlood af waar je moet zagen, rekening houdend met de uitzetvoeg. Kort daarna af.

NOG EEN PAAR TIPS

Laminaat uitzetvoeg midden in ruimte

1. Zit je met een reststuk van minder dan 30 centimeter, dan is het beter om met een nieuwe plank verder te werken, want te kleine stukken ogen niet mooi;

2. Is je ruimte langer dan 8 meter en werk je in de breedte, of is hij langer dan 12 meter en werk je in de lengte, dan moet je in het midden nog eens een extra uitzetvoeg voorzien;

3. Gebruik panelen uit verschillende pakketten door elkaar zodat eventuele kleurverschillen niet zouden opvallen

Tot zover de basis van het laminaat plaatsen. Nadat de eerste paar rijen gelegd zijn, heb je dit klusje al onder de knie. Toch kun je hier en daar nog voor uitdagingen komen te staan, zoals wanneer je een uitsparing moet maken, langs een rare hoek moet werken, onder een deur of rond een leiding. Lees verder in stap 5 om te ontdekken hoe je ook die dingen vrij eenvoudig zelf kunt aanpakken.