naar top
Menu
Logo Print

1. JE LAMINAAT KIEZEN

In een eerste (logische) stap ga je je laminaat kiezen. De panelen bestaan in allerlei stijlen, gaande van parket- tot natuursteenimitaties. Ook hoogglansafwerking is mogelijk en komt vooral in een strakke woning mooi tot zijn recht. Maar hoewel het decoratieve aspect van belang is, zijn er echter ook objectieve zaken waar je rekening mee moet houden.

DUURZAAMHEID/KWALITEIT
VOCHTBESTENDIGHEID EN AKOESTIEK
HOEVEELHEID BESTELLEN

DUURZAAMHEID/KWALITEIT

Laminaatsklasses

Stel je bijvoorbeeld de vraag hoe intensief het laminaat bewandeld zal worden, want er bestaan verschillende kwaliteitsklasses die de duurzaamheid bepalen.

laminaatvloerSlijtvastheid is dus één punt, maar een kwalitatiever laminaat is ook dikker, zodat het stabieler ligt en een mooier loopgeluid geeft.

Bovendien is de decoratieve toplaag vaak mooier afgewerkt, bijvoorbeeld door het nabootsen van een voelbare houtstructuur voor een nog realistischer effect.

VOCHTBESTENDIGHEID EN AKOESTIEK

Honingraatstructuur laminaat

Houd er ook rekening mee dat niet alle laminaatsoorten vochtbestendig zijn. Een standaard laminaatpaneel is opgebouwd uit een HDF-plaat (High-Density Fiber, een moeilijk breekbare plaat dus), die bekleed wordt met een decoratieve laminaatlaag.

Wil je je panelen in een vochtige ruimte leggen, zoals in een sauna of badkamer, dan kies je natuurlijk beter voor een waterafstotende variant.

Heb je thuis ook nog eens rekening te houden met onderburen? Dan is akoestische isolatie eveneens een belangrijk aspect. Een goede ondervloer helpt al, maar je kunt ook nog eens opteren voor een laminaat dat aan de onderkant uitgerust is met een honingraatstructuur, die geluid tot wel 50% dempt.

HOEVEELHEID BESTELLEN

oppervlakte

Keuze gemaakt? Tijd om je bestelling te maken dan! Om te weten hoeveel pakketten laminaat je nodig hebt, bereken je eerst de totale oppervlakte van de te bedekken ruimte. Reken daar nog eens 10% bij om zaagverlies in te calculeren.

Vergeet ook niet om een ondervloer te bestellen. Die zal onder je laminaat komen te liggen, want een zwevend kliklaminaat leg je nooit rechtstreeks op de dekvloer of oude vloerbedekking.

Een ondervloer vangt kleine oneffenheden op en zorgt voor demping en isolatie, maar toch is het belangrijk dat je eerst en vooral zelf de ondergrond zo proper en zo vlak mogelijk krijgt.