naar top
Menu
Logo Print

Gesloten ruwbouw

2. GESLOTEN RUWBOUW

 

Na de plaatsing van het dak zit je al aan een open ruwbouw. Om tot een gesloten ruwbouw te komen, moeten nog de volgende stappen uitgevoerd worden:

 

HET BUITENSCHRIJNWERK

Dit houdt in dat de ramen en deuren in het huis geplaatst worden. Op die manier wordt het een afgesloten geheel.

 

DE ISOLATIE

Een belangrijk onderdeel bij het bouwen van een eigentijdse woning is aandacht voor het energiepeil. Isolatie van de buitenschil van je woning maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Het dak kun je in principe onmiddellijk isoleren wanneer je de structuur op poten zet. Voor de buitenmuren wacht je tot het buitenschrijnwerk geplaatst is.

Bij nieuwbouwwoningen worden de muren aan de buitenkant geïsoleerd. Dit wil zeggen dat er isolatieplaten tegen de buitenzijde van de muren in snelbouwsteen geplaatst worden. Je kan dit als het ware vergelijken met het principe van een warm dak, waarbij de isolatie ook aan de buitenzijde geplaatst wordt.

Zit je met bestaande muren met een spouw (dit is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitengevel), dan kun je gaan na-isoleren. Hierbij wordt de spouw opgespoten met een isolerend product, waardoor je de isolerende waarden van je oude muur verhoogt. Bij deze na-isolatie kun je bovendien kans maken op een premie van je netwerkbeheerder. Voorwaarden zijn dat je spouw minimum 5 centimeter moet bedragen en je het na-isoleren door een erkende aannemer moet laten uitvoeren.

Gevel

 

DE GEVEL

Met het afwerken van de gevel wordt de ruwbouwfase afgerond en is je huis wind- en waterdicht. De mogelijkheden zijn hierbij legio: hout, klassieke parementstenen, pleisterwerk, beton ... Het uitzicht van je gevel kun je met andere worden volledig naar eigen smaak bepalen, want de gustibus et coloribus non disputandum est! (over smaken en kleuren valt niet te twisten, red.)