naar top
Menu
Logo Print
17/01/2018 - EVERT GOVAERTS

PLAATS ZELF JE INBOUWTOILET

Gewone toiletten lijken iets uit het verleden. Tegenwoordig wordt een jachtbak ingebouwd in de muur, zodat hij mooi verborgen zit. Het toilet wordt dan aan het sas gemonteerd en rondom kan je afwerken hoe je wil. Er is nog een bijkomend voordeel: je kan gemakkelijk onder je wc kuisen. Handig, als je af en toe naast de pot pist.

Bekijk de video van het inbouwsas

Bekijk de video van het toilet

1. INBOUWSAS
2. UITBEKLEDEN
3. PORSELEIN EN AFWERKEN

1. INBOUWSAS

hoogte inbouwsas bepalen meterpas

Voor je kan beginnen met de plaatsing, moet je wel wat voorbereiden. Het eerste wat je doet, is de hoogte van je toilet bepalen. Heb je het toiletpot zelf al gekocht? Dan staat er op de technische tekening een richtlijn. Zo niet, dan moet je uitgaan van je meterpas. Die staat op het inbouwsas aangeduid. Het toilet zal dan op de standaardhoogte van veertig centimeter komen te staan. Vergeet niet dat je dit meterpas niet op een meter hoogte van je chape moet zetten, maar op een meter hoogte van je afgewerkte vloer. Je kan de hoogte van het inbouwsas aanpassen door de voetjes onderaan los te draaien. Staat alles op de juiste hoogte? Dan kan je de poten definitief vastzetten.

Afvoer en aanvoer

Vaak is het zo dat je toilet wordt afgeleid naar beneden, naar een gat in de chape. De bocht die bijgeleverd zit bij het hangtoilet, kan je dan gebruiken om het afvalwater af te leiden naar de riolering. Die moet je nog op maat maken. Daarvoor plaats je eerst de beugel in het inbouwsas. Meet daarna de lengte op tot de onderkant in de mof van de buis. Je kort ze dan af, zodat de bovenkant van de bocht in de beugel rust. Daarvoor plaats je ook de beugel op het inbouwsas.

beugel bocht inbouwsas aanslutien inklikken vast zetten vastzettenbocht toilet inbouwtoilet inbouwsas aansluiten inbrengen

aansluiten inbouwsas sanitair wc hangwc toilet hangtoilet flexibel kraan kraantje aansluitenNatuurlijk moet je het inbouwsas ook aansluiten op de aanvoerleiding. Het kraantje dat bij de inbouwsas zit, monteer je op de leiding. Met de juiste connectie en wat dichtingsdraad is dat zo geklaard. Je hoeft nergens een kraantje te plaatsen, want het kraantje zit in het inbouwsas. Zo kan je er nog aan en kan je het nog afsluiten indien nodig. De flexibel in het inbouwsas sluit je ook nog aan. Hier is al een rubberen dichting voorzien. Breng hier dus geen dichtingsdraad aan. Laat het kraantje voorlopig ook nog toe.

Inbouwsas plaatsen

Plaats dan het inbouwsas op de plek waar het gaat komen te staan. Duid aan waar je alle bevestigingen moet maken en boor ze in. Je kan het inbouwsas straks nog wat bijregelen, maar zorg er toch al voor dat het tijdens de aanduiding van de bevestigingspunten waterpas staat. Zitten er twee soorten pluggen in de verpakking? Neem dan die zonder kraag om het inbouwsas in de vloer te verankeren. Zo rust het inbouwsas volledig op de grond. Het inbouwsas wordt dan vastgezet met de houtdraadbouten die meegeleverd zijn.

pluggen hangwc hangtoilet inbouwsas verankeren grond muur draadbout hangwc wc toilet hangtoilet inbouwsas verankeren grond muur plaatsen

draadstangen inbouwsas monteren bescherming hangwc hangtoiletVoor je verdergaat, moet je de draadbouten nog indraaien. Daaraan bevestig je straks het toilet zelf. Doe wel even de plastic bescherming erover. Zo rijt je je scheenbeen niet open als je ertegen stoot. In de openingen waar straks het water door komt en wegstroomt, breng je nog het stankslot en het waterslot aan. Zo komt er geen stof in de leidingen en heb je ook geen last meer van de geur van de riolering.

 

2. UITBEKLEDEN

uitbekleden inbouwsas decoupeerzaag hangwc hangtoilet wc toilet

Zorg eerst voor een plaat achter de bekleding. Die kan je maken uit mdf, cementgebonden panelen of gipskarton, afhankelijk van hoe je het verder gaat afwerken. Om te tegelen, neem je het best cementpanelen. Om te verven of om andere bekleding te plaatsen, kan je kiezen tussen mdf of gipskarton. Werk je in de badkamer, dan neem je natuurlijk mdf of gipskarton dat vochtbestendig is.

De leidingen moeten door de plaat heen komen. Daarvoor maak je openingen in de plaat. Neem even de maten waar je de openingen moet maken en zet deze dan over. Met een decoupeerzaag kan je dan gemakkelijk alle uitsparingen maken. Wil je tegelen? Dan vind je een uitgebreid artikel in Dobbit magazine van april 2018.

3. PORSELEIN EN AFWERKEN

hangwc hangtoilet inbouwsas wc toilet inbouwen sas buizen op maat maken hoe

Connecties maken

Is je inbouwsas volledig uitbekleed en afgewerkt? Dan kan je aan de montage van het toilet zelf beginnen. Als eerste maak je de afvoerleidingen en aanvoerleidingen op maat. Deze zitten in het pakket van het inbouwsas. Monteer ze eerst op het toilet zelf en duid aan waar het toilet eindigt. Doe nu hetzelfde aan het inbouwsas. Steek de buizen erin en duid weer aan waar de bekleding eindigt. Wat tussen de twee streepjes zit, moet nu weg. Meet dus even op hoe lang het stuk is en snij het er langs de achterkant af.

Draadboutenhangwc hangtoilet inbouwsas wc toilet inbouwen sas hoe monteren pot porselein

Klassiek bevestig je je inbouwtoilet gewoon aan de draadstangen met bouten. Maar een moderne, strakke afwerking langs de zijkant komt steeds meer voor. Daarvoor zijn de bevestigingen anders en is het systeem meegeleverd. Dat zit in het pakket bij de pot. Kijk in de handleiding goed hoe je de opzetstukken voor het toilet monteert en hoe je de bevestigingen aan het toilet zelf monteert. Je kan dan vlot beide delen aan elkaar hangen.

hangwc hangtoilet inbouwsas wc toilet inbouwen sas hangen pot monteren porselein

Pot monteren

Met de buizen en de bevestigingen correct geplaatst, kan je alles definitief monteren. Om dat vlot te laten verlopen, smeer je de rubbers het best in. Dat doe je beter niet met gewone zeep, want deze zal de rubbers beschadigen. Je kan hiervoor speciaal glijmiddel gebruiken of een siliconenspray. Op deze manier verloopt de montage een pak gemakkelijker. Eens alles op zijn plaats zit, dan kan je de bevestigingen definitief vastschroeven, zodat je toilet stevig aan het inbouwsas hangt.

Zitting

hangwc hangtoilet inbouwsas wc toilet inbouwen sas uitlijnen zitting bril monteren plaatsen hoeOok de zitting heeft meestal haareigen manier om te monteren. Maar gelukkig zit ook hier alles in het pakket. De klassieke manier van monteren is met bouten onderaan, maar ook hier zijn er steeds meer moderne versies. Deze hebben pluggen die door de openingen gaan.

Zorg wel altijd dat je zitting mooi uitgelijnd is met de rand van je pot. Draai eerst de schroeven handvast en lijn dan de zitting uit. Eens de zitting op haar plaats zit, draai je de bouten tot ze volledig vastzitten.

Drukknoppenhangwc hangtoilet inbouwsas wc toilet inbouwen sas drukknop spoelsysteem plaatsen hoe monteren

Je moet je toilet natuurlijk kunnen doorspoelen. Daarvoor moet je de drukknoppen nog monteren. Snij eerst de uitsparing gelijk met de rand van je afwerking. Dan kan je de montageplaat voor de drukknoppen monteren. Die klik je in de opening. De staafjes die bij je inbouwsas zitten, moet je nog op maat maken. Die kan je breken en in de opening steken. De druktoetsen klik je dan gewoon op de houder. Je kan ze nog gemakkelijk verwijderen om aan de jachtbak of aan de kraantjes te werken.