VEILIG UITGERUST AAN DE SLAG
Heel wat doe-het-zelvers beschikken over de meest uiteenlopende gereedschappen en machines om hun klussen tot een goed einde te brengen. Helaas is het arsenaal aan veiligheidsaccessoires bij velen onder hen al heel wat minder uitgebreid. Nochtans is het van het allergrootste belang om bij elke klus veilig uitgerust en degelijk beschermd aan de slag te kunnen. Kwestie van verwondingen en irritaties tot een minimum te beperken. We geven het goede voorbeeld en tonen waarmee je als klusser zeker en vast uitgerust moet zijn om veilig aan het werk te kunnen.
1. STOFMASKERS
2. VEILIGHEIDSHELM
3. WERKKLEDIJ
4. OORBESCHERMING
5. VEILIGHEIDSBRIL
6. VEILIGHEIDSHANDSCHOENEN
7. VIZIER
8. VEILIGHEIDSSCHOENEN
1. STOFMASKERS
Stofmaskers bestaan in 1001 maten en uitvoeringen. Het komt er dan ook op aan het juiste uit te kiezen, afhankelijk van de toepassing waarvoor het moet dienen. Een stofmasker dragen is aan te raden bij houtbewerking (schuren, zagen, frezen), isolatiewerken en metaalbewerking, spuitklussen en bij huishoudelijke toepassingen met stoffen die gevaarlijk kunnen zijn bij inademing. Wanneer je aan het werk gaat met stoffen die gevaarlijke gassen produceren zoals insecticiden of pesticiden, zal je een meer gesofisticeerd stofmasker nodig hebben.
2. VEILIGHEIDSHELM
Een veiligheidshelm komt van pas bij grote constructiewerken en wanneer je boven je hoofd aan het werk moet met zware materialen (bijvoorbeeld bij snoeiwerken of bij afbraak). Is je helm beschadigd, vervang die dan meteen, voor je eigen veiligheid.
3. WERKKLEDIJ
Werkkledij is niet alleen sterker en veiliger om in te klussen, maar ook praktischer dan om het even welke vrijetijdskledij. Hamerlussen, extra zakken voor schroeven, plooimeter, potlood en gsm zorgen ervoor dat je het hoogstnodige steeds binnen handbereik hebt.
4. OORBESCHERMING
Spaar je oren wanneer je met luidruchtige machines aan het werk gaat. Zeker wanneer je lange tijd aan een stuk werkt, zijn oordoppen of -kappen een absolute noodzaak. Vanaf een geluidsdruk van 85 dB zijn die zelfs verplicht.
5. VEILIGHEIDSBRIL
Een veiligheidsbril is een must als er bij een klus losspringende deeltjes het gezicht kunnen raken. Denk maar aan boor-, slijp-, kap- en zaagwerk met een boorhamer, haakse slijper, kettingzaag of hamer en beitel. Ook wanneer je aan het werk gaat met irriterende producten kan een veiligheidsbril helpen voorkomen dat spatten je ogen raken.
6. VEILIGHEIDSHANDSCHOENEN
Voor zowat elke klus bestaat er wel een specifiek paar veiligheidshandschoenen. Schaf dan ook steeds de juiste aan, want enkel daarmee zijn je handen degelijk beschermd. Let ook op de maat, want zowel te grote als te kleine handschoenen zijn nefast voor de veiligheid.
7. VIZIER
Vaak is het beter om in plaats van enkel je ogen, meteen je hele gezicht te beschermen met een vizier of een beschermend net. Gelaatsbescherming is, zeker bij lassen, houtdraaien of werken met een kettingzaag en bosmaaier noodzakelijk.
8. VEILIGHEIDSSCHOENEN
Zeker bij zwaardere klussen en wanneer je met zwaar materiaal aan de slag bent, is het heel belangrijk om je voeten degelijk te beschermen. Stevige veiligheidsschoenen zijn uitgerust met een stalen neus, een gesloten hiel en een energieabsorberende hak. Waterdichte met een sterk geprofileerde zool, voor extra grip, zijn mooi meegenomen.