naar top
Menu
Logo Print

DRIEHOEKSREK

Een legplank als designstuk dat je gemakkelijk zelf kan maken, het klinkt te mooi voor woorden, maar het is wel degelijk haalbaar. Dit basisrekje werkt met halfhoutse verbindingen. Zo passen de driehoekige vormen in elkaar en kan je het rek eventueel nog uit elkaar halen.

DRIEHOEKEN

driehoeksrekLaat in de doe-het-zelf- of houthandel je plaatmateriaal naar keuze zagen in lange stroken. Een breedte van 30 cm is ideaal voor dit wandrek. Met de breedte van de zaagsnede krijg je dan precies vier stroken uit de breedte van een volle plaat. Je kan de stroken daarna verdelen in driehoeken. Daarvoor teken je 60 cm af aan de lengte van de stroken. Zo krijg je een mooie driehoek. Teken niet meteen alle driehoeken af, maar zaag enkel de eerste driehoek uit. Het stukje aan het begin gooi je niet weg. Daarvan maak je straks een begin- of eindstukje ter grootte van een halve driehoek.

Gebruik de eerste driehoek als mal voor alle volgende driehoeken. Zo heb je telkens dezelfde maat. Doe je dit niet, dan zal door je zaagsnede de maat van de driehoek telkens anders zijn en krijg je geen mooi wandrek.

HALFHOUTS

halfhouts

In de driehoek maak je een halfhoutse verbinding. Daarvoor snij je in het midden van de langste zijde de dikte van een plaat weg. Dat doe je tot in de helft van de driehoek. De gemakkelijkste manier om deze uitsparing te maken, is door ze te zagen met de decoupeerzaag tot de helft. Het stuk op het einde beitel je dan uit met een scherpe beitel.

AFWERKING

afwerking

Voor je het rek in elkaar kan zetten, werk je het het best eerst af. De afwerking kies je aan de hand van je plaatmateriaal. Gekleurde mdf moet je niet meer per se afwerken. Gewone mdf werk je het best nog wel af, eerst met een primer en daarna met een eindlaag. Je kan voor een uniforme kleur gaan, maar je kan ook voor een leuke kleurcombinatie kiezen. Ook multiplex kan je lakken, maar als de multiplex uit zichzelf mooi is, kan je hem ook gewoon vernissen.

OPHANGEN

ophangen

Je kan het rek op verschillende manieren ophangen. Wij kiezen voor een simpele methode met korte haaklatten. Die maak je simpelweg door een plank doormidden te zagen onder een hoek van 45°. Als je de stukjes paart (bijvoorbeeld met nummers), passen die straks precies weer in elkaar. Hang het ene deel op aan de muur, zodat het schuine deel afloopt naar de muur toe. Aan je rekje hang je dan het andere deel van de lat, zodat het precies in het eerste deel past.

COMBINEREN

combineren

Je bouwt het rek nu op zoals je zelf kiest. Telkens als er een horizontaal deel aan de muur komt, hang je het vast. Je kan met dit systeem naar hartenlust spelen met kleuren en de vorm van het rek. En je kan het zo gemakkelijk in en uit elkaar halen dat je tijdens het ophangen kan spelen met de vorm tot je de juiste vorm hebt gevonden. Je kan ook kleuren combineren tot je het perfecte resultaat hebt.

rek driehoeken modern zelf maken zagen