naar top
Menu
Logo Print

Salontafel

Je kan ook met minder alledaagse materialen een hip meubel creëren. Met enkele koperen buizen en een plank maken we een moderne salontafel, met een licht, maar stevig potenstel. We hebben dus een plank en buizen nodig, en daarbovenop nog koppelstukken en beugels. Ook ons werkmateriaal blijft beperkt: een vijl, een schuurmachine of schuurpapier, vernis en schildersmateriaal, een metaalzaag en een schroevendraaier. En, ten slotte, voor het solderen een gasbrander en wat soldeerdraad.

jfkdlsmq

1. Breken
2. Schuren
3. Vernissen
4. Koper op maat
5. Samenstellen
6. Verbinden
7. Afwerken

Bekijk hier de video

1. Breken

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1604/A12/160708PCH0001.jpg

Kies een timmerpaneel en laat dat op maat zagen. Breek alle randen, dat doe je met een vijl. Klem daarvoor eerst je plank op de werkbank. Hou de vijl vast aan het handvat en neem die aan de bovenkant vast met enkele vingers. Zo kan je de vijl mooi vlak houden en beweeg je die makkelijk heen en weer.

De randen breken, dat wil dus zeggen dat je een minimale afronding voorziet. Dat doe je niet enkel om te beletten dat je je bezeert aan de scherpe rand. Een gebroken rand kan ook veel beter tegen een stootje.

2. Schuren

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1604/A12/160708PCH0002.jpg

Na het vijlen schuur je alles nog even op. Zet een mondmasker op. Schuur eerst de hoeken en randen. Neem de machine vast in beide handen om mooi in één vlak te werken. Schuur zeker beide zijdes van je plank goed op.

Werk hierbij met een fijne korrel. Met een vod die je eventueel wat vochtig maakt, wrijf je daarna je werkstuk af, tot het volledig stofvrij is. Laat de plank, indien nodig, wat drogen voor je verdergaat.

3.Vernissen

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1604/A12/160708PCH0003.jpg

Om te beletten dat er snel vlekken op het hout komen, breng je het best een laagje vernis aan.Roer de vernis goed om en doe een weinig in je schildersbakje. Gebruik een lakroller om de plank te vernissen.

Zorg dat je alle zijdes van je plank behandeld hebt. Leg je werkstuk op enkele houten reststukjes. Zo kan je straks makkelijk de randjes vernissen, zonder dat je werkstuk aan het krantenpapier begint te kleven.

4. Koper op maat

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1604/A12/160708PCH0005.jpg

Meet de lengte op je buizen. Teken de maat af met een zwarte stift. Zaag de koperen buizen op maat met een metaalzaag.

Bij het zagen van metaal vormen er zich steeds bramen. Die werk je weg met een vijl. Draai de buis bij het vijlen rond, zodat je alle bramen verwijdert. Werk zowel de bramen aan de buitenzijde als die aan de binnenzijde van de buis weg.

Schuur daarna je buis nog bij met een schuurvel. Het is belangrijk dat je verbinding proper is, dus ga er, indien nodig, nog eens over met een ontvetter.

5. Samenstellen

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1604/A12/160708PCH0006.jpg

Met de koppelstukken kunnen we nu alles aan elkaar verbinden. Gebruik bij de middelste staaf twee T-stukken. Plaats dan in beide zijdes van je T-stuk een staaf en op de hoek een elleboog. Doe dit ook voor de andere zijde van je middenstaaf.

In de elleboog bevestigen we dan onze opstaande buizen. Leg ze voorlopig even plat en maak een tweede middenstaaf. Bevestig die nu op je opstaande buizen en je geraamte is klaar.

6. Verbinden

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1604/A12/160708PCH0012.jpg

Verwarm eerst evenmatig je volledige koppelstuk met de gasbrander. Je zal zien dat die door de warmte verkleurt. Als het koppelstuk warm genoeg is, breng je wat soldeerdraad op de verbindingen. Om koper aan koper te bevestigen, gebruik je een soldeerdraad met tin en zilver. Doe het soldeersel rondom rond je buis. De capillaire werking van je vloeistof zal ervoor zorgen dat het tin in je verbinding wordt gezogen.Omdat we hier met kleine oppervlaktes werken, hoeven we geen vloeimiddel te gebruiken.

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1604/A12/160708PCH0009.jpgAls je tin in bolletjes smelt of niet meteen smelt, dan is dit omdat je werkstuk niet warm genoeg is, en moet je dus nog verder verwarmen. Is je soldeer dof, dan had je verbinding waarschijnlijk te warm. Zorg ervoor dat alle verbindingen van een soldering zijn voorzien. Die soldering moet langzaam afkoelen en nadien kan je druppels verwijderen. Alle verbindingen worden daarna nog opgeschuurd. Met een flexibel schuurvel kan je makkelijk de rondingen van de koperen buizen volgen.

 

7. Afwerken

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1604/A12/160708PCH0011.jpgfile://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1604/A12/160708PCH0010.jpg

Maak het potenstel vast aan het tafelblad met messing afstandsbeugels, bedoeld voor de koperen buizen. Leg het potenstel op de onderkant van het blad en duid aan waar je verbindingen ongeveer moeten komen. Haal dan de poten weg en meet nauwkeuriger af waar je zal moeten boren. Duid dit aan en priem de aangeduide punten. Schroef de beugels vast op de gepriemde punten. Pas het koperen potenstel in de beugels en schroef ze daarna dicht.