naar top
Menu
Logo Print

AUDIOMEUBEL

Heb je nog niet de gepaste plaats om je platenspeler te zetten in je luisterkamer? Dan kan dit audiomeubel de gepaste oplossing zijn. Maar ook als je geen platenspeler of luisterkamer hebt, kan je dit dressoirmeubel gebruiken om voorwerpen te etaleren.

audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding

1. Platen
2. Tandverbinding
3. Uitbeitelen
4. Bankdragers met mal
5. Dieper boren
6. In elkaar zetten
7. Latjes
8. Achterwand

Bekijk hier deel 1 van de video

Bekijk hier deel 2 van de video

Download hier het bouwplan

1. Platen

audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding

Voor dit meubel kiezen we meubelpanelen uit meranti. Met een laagje meubelolie hebben die meteen een afgewerkte look.

De rug en de legborden maak je uit een wit meubelpaneel. Dit geeft een mooi contrast en je hoeft het niet weer af te werken.

Dat is maar goed ook, want bij dit project gaan we wel wat tijd besteden aan het maken van de tandverbindingen. Je kan de panelen zelf op maat zagen. Maar je kan het ook slimmer aanpakken. Ga met je bouwplan naar de doe-het-zelfzaak en laat de panelen al op maat zagen in de doe-het-zelfzaak. Dat is een pak gemakkelijker om te vervoeren en dan is je bouwpakket al meteen bijna klaar.

2. Tandverbinding

audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbindingDe panelen zet je aan elkaar met behulp van een tandverbinding. Die tandverbinding vergt wel wat precisie. Je klemt de twee planken samen die je wil verbinden. Daarop teken je de tanden af. Zorg dat je zeker een scherp potlood hebt. Je moet namelijk zeer nauwkeurig aftekenen. Teken eerst de bovenkant van de tanden af.

De diepte bepaal je aan de hand van de breedte van je plaat. Het gemakkelijkst gaat dit met een reststuk. Teken de breedte af. Het is beter een tikkeltje meer te nemen, dat kan je straks nog wegschuren. Als je verbinding te diep komt te liggen, is dat niet mooi. Teken het ook af op beide panelen. Trek alle lijnen door en duid met een potlood aan welke delen je moet wegnemen. Zo mis je straks zeker niet. Met de handzaag of de decoupeerzaag zaag je de tanden tot op de diepte. Blijf altijd aan de binnenkant van de lijn op het stuk dat je wegneemt. De bedoeling is dat je hier zo precies mogelijk werkt. Laat wel beter te veel staan dan dat je te veel wegneemt.

3. Uitbeitelen

De rest van de tand beitel je uit. Hier mag je op de lijn werken. Zet de beitel op de lijn en geef een tik met een hamer. Als je een scherpe beitel hebt, gaat dit het best. Je zet het best eerst een kap in de ene kant. Zo heb je aan die kant alvast geen beschadiging als je beitelt. Beitel daarna de tand volledig uit. Het is hardhout, dus zal je wel wat kracht op je beitel moeten zetten.

De tandverbinding moet nog wel een beetje verfijnd worden. Dit doe je door met een scherpe beitel de kantjes af te nemen. Je kan ook een rasp of een vijl gebruiken om de tanden precies te maken. Vijl wat weg en pas nog eens met de overeenkomstige tand. Het moet net passen. Het best is zelfs dat de tanden licht in elkaar klemmen. Dat maakt het meubel straks wat steviger.audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding

4. Bankdragers met mal

De korte legplank maken we in de hoogte verplaatsbaar, we leggen die op bankdragers. Teken de boorgaten daarvoor af met een mal. Die is snel en simpel gemaakt. Je zet twee plankjes haaks aan elkaar en boort waar je de bankdragers wil hebben. Je zet de mal dan steeds op de juiste positie, gemeten van de onderkant, om de punten te bepalen waar de bankdragers komen.

Met die mal bepaal je waar de bankdragers komen. Je boort met een boortje door waar de bankdragers moeten komen. Boor nu nog niet diep, maar geef een korte aanzet met je boor, zodat je nog niet te diep in de plank terechtkomt.
Zet, zeker voor de zijkanten, een boorstop op je boor. Zo boor je niet door de plaat. Heb je er thuis geen liggen of ben je die kwijt, dan kan je altijd gewoon een stukje gekleurde tape op je boor plakken en stoppen als je diep genoeg hebt geboord. Je meet met je boor aan de zijkant van de plank af hoe diep je mag boren.

audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbindingaudiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding

De langste legplank krijgt een vaste positie. We bevestigen die met deuvels. Gebruik gewoon dezelfde mal om de deuvelverbinding te maken. Zo zitten de twee deuvels zeker op dezelfde hoogte. Je boort weer de mal door tot in de plank.

Je kan deze keer ook meteen een boorstop gebruiken. Als je de dikte van de mal en die van de plank dan samenneemt, kan je in één beweging de deuvelgaten maken.

audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding

5. Dieper boren

audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding

Je zet de deuvels over op de zijkant van de plaat met behulp van een deuvelpin.In de legplanken zelf boor je dieper voor dan in de zijkanten. Steek even de deuvel in het geboorde gat en zie hoe diep je nog moet boren.Stel de boorstop ietsje dieper in. Zo geef je de houtlijm straks nog wat extra plaats. Dan moet je niet zo hard wringen.

Daarna breng je de deuvels in. Je brengt wat houtlijm in in beide gaatjes en brengt de deuvels erin aan. Achteraan kan je de achterwand nog in de plaat vastmaken.

6. In elkaar zetten

audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding

De tandverbinding zetten we aan elkaar met houtlijm. De rest van de tandverbinding klemt een beetje, dus die hoef je gewoon in te lijmen en in elkaar te zetten. Het kan zijn dat je enkele lichte tikjes moet geven. Gebruik dan een houten hamer of een hamer met een slagblokje. Je moet nu ook al het paneel met de deuvelverbinding vastzetten. Let er wel op dat je geen PU-houtlijm gebruikt. Die zet uit en gaat de verbinding weer uit elkaar duwen.

7. Latjes

audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding

Het buitenste latje kan je vastnagelen of vastschroeven. Aan de voorkant wordt je resultaat dan wel ontsierd door de kop. Je kan daarom ook gewoon het latje klemmen en met houtlijm vastkleven. Als je tandverbinding klemt, zoals dat zou moeten, zal die met een beetje houtlijm stevig genoeg moeten zijn. Hierna kan je het meubel al afwerken met een olie. Plak daarvoor wel even het meubelpaneel af.

8. Achterwand

audiomeubel bouwplan zelf maken leefruimte inrichten houtbewerking tandverbinding

De achterwand zet je op zijn plek met wat schroeven. Die kan je gemakkelijk vastschroeven. Om te weten waar, kan je de plaat al even op haar plaats zetten en lichtjes aanduiden met een potlood waar de 'dwarsen' zitten. Daartussen kan je dan al voorboren. Zet de achterwand in het meubel. Aan de hand van de geboorde gaatjes weet je nu waar je kan schroeven om de achterwand vast te zetten. Ook aan de onderkant kan je ze makkelijk schroeven. Aan de zijkant gebruik je het best een klein nageltje zonder kop. Zo zie je amper waar de bevestiging zit.