naar top
Menu
Logo Print

Zeteltafeltje

zeteltafeltje kopfoto hobbyklus bouwenBehalve in je werkplaats breng je vast ook een aantal uren door in je zetel. Misschien kijk je dan zelfs naar Dobbit TV. En dan is het handig dat je alles bij de hand hebt: je afstandsbedieningen en de nodige verfrissingen en versnaperingen. Je kan daarvoor gemakkelijk zelf een bijzettafeltje maken. Eentje dat je over je zetel kan schuiven en dat je zo altijd naast je hebt staan.

1. Hout
2. Samenbrengen
3. Haakse deuvels
4. Logisch opbouwen
5. Spanning
6. Afwerken

Bekijk hier de video

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1701/A08/170104EVG0002.jpg1. Hout

Je kiest natuurlijk het materiaal afhankelijk van je interieur. Kies wel voor een plaat uit voldoende dikte. Hier maken we het tafeltje uit een eiken meubelpaneel van 18mm dik. We maken het tafeltje ook niet enkel op maat van de zetel, maar we zorgen ook, voor het minste verlies, dat ons tafeltje net uit een plaat gezaagd kan worden. En dat is dan ook je eerste werkje, je plaat zagen tot je de nodige stukken hebt om je tafeltje te maken. Daarvoor moet je twee keer in verstek zagen. Dat kan je gemakkelijk doen door je cirkelzaag onder een hoek van 45° in te stellen. Je kan de andere kant van je verstek dan gebruiken om aan te sluiten.

2. Samenbrengen

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1701/A08/170104EVG0005.jpg

Je zet het tafeltje in elkaar met deuvels. Daarvoor boor je eerst de deuvelverbindingen in. Doe dit zeker niet te diep. Het is niet de bedoeling dat je door de plaat boort. Zet daarom een boorstop op je boor. Aan de verstekverbinding meet je af hoe diep je kan boren. Boor, bij een verstekverbinding, ook altijd dicht tegen de binnenkant van de hoek.

Met behulp van deuvelpinnen kan je gemakkelijk de verbinding over zetten. Steek de deuvelpinnen in het geboorde gat en duw de andere kant van de plaat er tegen aan. Zo krijg je een markering waar je je boorpunt in kan zetten. Door die markering boor je perfect het spiegelbeeld van je eerste gaatje.

3. Haakse deuvels

Om een haakse verbindinng te maken, stel je de boorstop anders in. Stel hem in zodat je niet door de dikte van je plaat komt. Dat kan je gemakkelijk doen door je boor langs het stuk hout te plaatsen en de boorstop in te stellen. Dan kan je een aantal gaten inboren.

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1701/A08/170104EVG0007.jpg file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1701/A08/170104EVG0009.jpg file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1701/A08/170104EVG0003.jpg

Om de gaten over te zetten, gebruiken we hier weer de deuvelpennen. Druk met de pennen de kopse kant in. Steek al eens een deuvel in het gat en meet af hoe ver je in de kopse kant moet boren. Stel je boorstop nu ietsje dieper in dan nodig, zo geef je je de lijm nog wat extra plaats. Boor dan ook de kopse kant recht in.

 

4. Logisch opbouwen

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1701/A08/170104EVG0008.jpg

Je kan dan de verbinding inlijmen. Lijm zowel de deuvels in als de plaats waar de twee platen elkaar raken. Dit wordt dan straks extra stevig. Zet dan de constructie in elkaar. Probeer daarbij zo logisch mogelijk te werk te gaan. Met een houten hamer kan je eventueel alles wat op zijn plaats kloppen, zodat alle panelen goed aansluiten.

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1701/A08/170104EVG0010.jpg5. Spanning

Zit alles op zijn plek, dan moet je de constructie nog klemmen. Enkel op die manier krijgt je een voldoende sterke verbinding. Zo'n constructie kan je klemmen met veel lijmknechten, maar je kan ze gemakkelijker en even goed klemmen met een spanband. Steek wel even een stuk resthout waar het tafeltje openstaat, anders gaat alles krom getrokken worden. Gebruik hulpblokjes om de spanning goed te verdelen.

6. Afwerken

Eens de lijm droog is, kan je het tafeltje afwerken. Heb je kleine gaatjes in je hout, kan je die eerst nog dichtwerken met kneedbaar hout. De hoeken werk je nog wat bij met de vijl. Dat maakt ze minder scherp. Zo rijt het hout zeker de bekleding van je zetel niet open. Schuur daarna alles nog eens op en schuur meteen het teveel aan houtvulmiddel weg.

Afwerken kan je, zoals altijd, doen naar je eigen smaak. Maar het zou zonde zijn om mooie timmerpanelen te verbergen onder een dekkende laag. Daarom gebruik je beter een niet-dekkende houtbescherming, zoals een vernis. Kies je voor een kleurloze vernis, dan behoud je nog eens de originele uitstraling van je hout.Als afwerking timmer je er nog wat pootjes onder. Zo staat je tafeltje niet alleen wat meer van de grond, het laat zich ook beter verplaatsen.

file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1701/A08/170104EVG0012.jpg file://fileserver/Magbeelden/MDBBE/MDBBE1701/A08/170104EVG0013.jpg