naar top
Menu
Logo Print

WAT MAG JE NIET VERGETEN IN JE TOOLBOX?

toolbox, gereedschapskoffer, gereedschapskistHét meest gehoorde zinnetje tijdens het klussen? Dat is beslist “Waar heb ik dat nu ook alweer gelegd?". Zorg dat er dus altijd een gereedschapskoffer klaar staat met al het nodige basismateriaal. Het bespaart je heel wat zoekwerk. Wat stop je er allemaal in? Je kan er erg ver in gaan, maar hier houden we alvast rekening met een goede basis. Zorg dat je iets kan opmeten, verzagen en aan de slag kan om te timmeren. Zorg voor een setje schroevendraaiers die je kan gebruiken met de meest courante schroefkoppen. Elektriciteit of sanitair? Voorzie de nodige tangen en sleutels. En zorg dat er altijd PBM's klaar liggen: handschoenen, veiligheidsbril en gehoorbeschermers. Een volledige checklist met enkele tips vind je hieronder.

1. Dé basis: meten is weten
2. Hout- en zaagkarweien
3. Schroevendraaiers en sleutels
4. Elektriciteitsklusjes
5. Tangen
6. Brute werken
7. Sanitair
8. Niet te vergeten: veiligheid
9. Extra handig materiaal

DÉ BASIS: METEN IS WETEN

Benodigdheden: plooimeter, rolmeter, potlood en/of stift

 • aftekengereedschap, meetmateriaal, meter, rolmeter, plooimeter, winkelhaak, potlood, stiftplooimeter
  Modellen met gele - witte kleurvlakken maken dat je de maten makkelijker kan aflezen
 • rolmeter
  Je kan het meetlint heel precies in een hoek uitvouwen. En dankzij het metalen lipje kan je de rolmeter vasthaken. Al gezien dat de allereerste centimeter korter is dan de rest? Dit komt omdat bij de eerste centimeter rekening moet worden gehouden met de dikte van het lipje om op de centimeter precies uit te komen. Om diezelfde reden zit het lipje een beetje los. Als je de rolmeter dan vast haakt, zal het zich oprekken tot 1 centimeter zonder de dikte van het metaal mee te rekenen.
 • winkelhaak
  Geen klusser zonder winkelhaak! Wie niet haaks werkt, zal bedrogen uitkomen. En je kan er ook nog een zweihaak bij nemen, zodat je nog andere hoeken kan aftekenen.
 • potlood en stift
  Werk nooit met een stomp potlood. Met een scherp exemplaar kan je exacter markeren. Stel dat je niets bij je hebt, kan je ook met een breekmes in zacht hout een markering kerven. Als je wilt aftekenen op metaal, gebruik je een stift (of een kraspen). Hoewel je met een oude nagel of zoiets ook in metaal kan krassen, uiteraard.


HOUT- EN ZAAGKARWEIEN

Benodigdheden: handzaag, ijzerzaag, klauwhamer, houtbeitel, vijl, rasp

 • houtgereedschap, zaaggereedschap, handzaag, ijzerzaag, klauwhamer, houtbeitel, vijl, rasphandzaag of sint-jozefzaag
  Grote kans dat je een handcirkelzaag of decoupeer- of tafelzaagmachine hebt staan, maar dan nog is het soms handiger om iets vlug met een gewone handzaag af te korten.
 • ijzerzaag
  Voor het inkorten van een draadstang, koperen of pvc-buis, ...
 • klauwhamer
  Er zijn diverse soorten hamers, maar eigenlijk volstaat een klauwhamer. Nagels zonder kop sla je normaal met een lichte bankhamer, maar uiteindelijk lukt dat ook wel met een klauwhamer. Het verlengde van de hamerkop is V-vormig afgerond, waardoor je een spijker kan verwijderen.
 • houtbeitel
  Met een beitel maak je normaal gezien een houtverbinding, maar met een handzaag, of elektrisch zaaggereedschap, is dat ook vlug geklaard. Toch kan het geen kwaad om een aantal beitels bij je te hebben. Soms heb je een klein stukje hout dat je nog moet bijwerken dat net te klein is om nauwkeurig uit te kunnen zagen. Met de beitel kan je dan wat fijner gaan afwerken. Let wel: op een beitel sla je met een houten hamer, voorzie er dus best ook eentje.
 • vijl
  Houtsplinters verwijderen of een metalen werkstuk ontbramen? Een vijl brengt soelaas. Je hebt drie types; zoet, halfzoet en bastaard, respectievelijk gerangschikt om van fijn naar grover te werk te gaan. Hoef je elk type bij je te hebben? Neen, maar het kan nooit kwaad natuurlijk.
 • rasp
  De rasp doet hetzelfde als een vijl maar gebruik je enkel bij hout, maar heeft wel ruwere tanden waardoor je in één beweging veel meer materiaal weghaalt.

  Extra: verstekbak en rugzaag
  Een lijstje of een stuk balk in verstek zagen, en geen afkortzaag in de buurt? Met een verstekbak en rugzaag bij de hand klaar je dat meteen.

SCHROEVENDRAAIERS EN SLEUTELS

Benodigdheden: schroevendraaiers (plat - Philips - Pozidrive - torx), inbussleutels, ringsteeksleutels, moersleutel

 • schroevendraaiers, sleutels, plat, Philips, Pozidrive, torx, inbussleutels, ringsteeksleutels, moersleutelschroevendraaiers
  Schroevendraaiers heb je in vele maten en types. Kijk voor elk type voor de meest courante maten, zodat je niet al te veel gewicht moet mee sleuren. Schroeven met een platte kop zijn niet meer zoveel in gebruik, maar zorg dat je toch een paar kleine en grote maten bij je hebt. Een Philips, Pozidrive of torxschroef kom je vaker tegen, daar zorg je best voor voldoende maten.

  Extra: gebruik schroevendraaiers met het DVE-keurmerk, die zijn dan meteen ook veilig om te gebruiken bij elektriciteitsklusjes.

 • inbussleutels
  Een moer met inbuskop losdraaien, dan heb je maar beter een set inbussleutels bij. Je vindt ze meestal in een klein opbergmapje, zodat je ze altijd per maat kan sorteren en niet te veel moet zoeken tussen al het andere gereedschap.
 • ringsteeksleutels, en een moersleutel
  Een sleutel nodig om moeren los te draaien? Dan kan je gebruik maken van een steeksleutel, of een ringsleutel. Combineer beide en bespaar gewicht door je te voorzien van ringsteeksleutels. De ringsleutel heeft een bek die de volledige moer of boutkop omsluit, en daarom op alle zes hoeken aangrijpt. Je zet daardoor meer kracht met een ringsleutel dan een steeksleutel, maar de dikke kop van de ringsleutel kan in sommige gevallen wat in de weg zitten. De bek van een steeksleutel is dan handiger. Met ringsteeksleutels combineer je de voordelen van ring- én steeksleutel. Beperk je in het aantal maten (6 - 19 mm), bij grotere diameters kan je dan overschakelen op een verstelbare moersleutel.

ELEKTRICITEITSKLUSJES

Benodigdheden: kniptang, striptang of kabelschoentang, spanningzoeker, breekmes

 • kniptang, striptang, spanningzoeker, breekmeskniptang
  Een elektrische kabel doorknippen? Een kniptang klaart de klus meteen. Gebruik er dan wel een waarvan de handvatten geïsoleerd zijn.
 • striptang of kabelschoentang
  Een elektrische draad strippen doe je met een striptang. Wie niet zo handig is om het stelwiel in te stellen volgens de dikte van de draden, zodat je enkel de behuizing eraf haalt en dus niet de koperen draden beschadigt, zal misschien handiger kunnen werken met een kabelschoentang.
 • spanningzoeker
  Eenvoudig hulpmiddel om de aanwezigheid van een wisselspanning tussen 110 en 2140 V vast te stellen. De spanningzoeker is uitgevoerd als een kleine schroevendraaier met doorzichtig heft, waarin zich een klein lampje bevindt. Als je de punt van de spanningzoeker in contact brengt met een spanningvoerend deel, terwijl je een vinger op het metalen contactplaatje aan het uiteinde legt, dan zal het lampje branden. Ook beschikbaar in digitale versie.
 • breekmes
  Als je een flexibuis of pvc-buis op maat wil afkorten, dan snij je eerst de behuizing middendoor. Wie niet wil riskeren dat je de bedrading binnenin beschadigt, kan meteen ook een pijpsnijder gebruiken.

  Extra: Je hebt nog wat extra luster- of lasklemmetjes nodig, maar de winkel is al gesloten? Zorg dat je er wat extra in je werkbak hebt liggen, zodat je jezelf uit de nood kan helpen. Een oude fitting, aansluitsnoer of stekker zijn nog van die handige zaken om in de toolbox te bewaren.

TANGEN

Benodigdheden: nijptang, combinatietang, griptang

 • nijptang, combinatietang, griptangnijptang
  Als je wat ijzerdraad moet doorknippen, of wat spijkers uit hout moet trekken, dan grijp je terug naar een nijptang. Als de nagel een beetje te hoog zit, leg dan een stukje resthout onder de kop van je nijptang. Je krijgt de nagel er dan makkelijker uit volgens het hefboomprincipe.
 • combinatietang
  Deze tang heeft drie functies: buigen, knippen en monteren. Voor het buigen gebruik je de voorkant van de bek. Knippen gaat met de scherpe schaar in de achterkant van de bek. Het vast- en losdraaien van moeren en dergelijke gaat met de ronde uitstulping in het midden van de bek.
 • griptang
  Als je een deel van je werkstuk of een voorwerp stevig wil vast klemmen, dan komt de griptang van pas. De bek van deze tang is met een schroef instelbaar. Bij het dichtknijpen komt een hefboommechanisme in werking, waardoor je materialen onwrikbaar kan vastklemmen.

BRUTE WERKEN

Benodigdheden: moker, steenbeitel, waterpas, metselkoord, smetkoord

 • moker, steenbeitel, waterpas, metselkoord, smetkoordmoker en steenbeitel
  Afbraakwerkje? Een moker en steenbeitel zijn de basis. Kijk eventueel voor een steenbeitel met handbescherming aan het heft. Als je hamer dan eens afketst, zal je niet op je handen slaan.
 • waterpas en metselkoord
  Wie stenen moet uitbreken, zal er ook wel eens moeten metselen. Waterpas en metselkoord zijn dan onmisbaar, maar ook voor andere klussen! Als je een plafond wil afwerken, span je enkele touwtjes als richtlijn. Bij het maken van een vals wandje, wil je dat alles waterpas uitkomt, enzovoort …
 • smetkoord
  Als je een gipskartonplaat of OSB-plaat wil vast schroeven aan een valse structuur, kan je niet zien waar je moet schroeven. Als je de afstand overzet met behulp van een smetkoord, heb je meteen een richtlijn waar je kan schroeven. Vergeet vóór je gaat klussen niet te controleren of er nog voldoende gekleurde kalkpoeder in het reservoir zit.

SANITAIR

Benodigdheden: waterpomptang, pijpentang

 • waterpomptang, pijpentangwaterpomptang
  Deze sterke tang gebruik je voor het vasthouden van stangen en pijpen. Dankzij de verstelbare bek kan je verschillende buisdiameters probleemloos vastgrijpen.
 • pijpentang
  Met deze tang hou je waterleidingen vast bij een draaiende beweging, bijvoorbeeld voor het in- of uitdraaien. Gebruik bij voorkeur twee pijpentangen: eentje om de resterende leiding te klemmen, de andere om het te bevestigen of te verwijderen stuk op of af te draaien.

NIET TE VERGETEN: VEILIGHEID

veiligheidsbril, stofmasker, werkhandschoenen, gehoorbeschermersHanden, voeten, ogen, oren en longen. Die wil je altijd beschermen tijdens het klussen. We gaan ervan uit dat je pas vertrekt als je je beveiligde werkschoenen aan hebt, en dan hoef je nog enkel te zorgen voor een veiligheidsbril, werkhandschoenen, en met een flexibel paar kan je makkelijker een schroef of nagel vast pakken, en ook nog gehoorbeschermers. En nu we toch bezig zijn, steek er meteen maar ook een paar pleisters in. Soms zijn die ook handig!

EXTRA HANDIG MATERIAAL

En dan heb je nog van die dingen waarvan je dankbaar bent dat het in je werkkoffer zit als je ze nodig hebt. Een schaar of mesje, wat (schilders- en duct-)tape en een schildersborstel, wat smeerolie en een vod, nog wat reststukjes schuurpapier, enkele kleine spanvijzen of lijmklemmen, en een beetje overschot van nagels, vijzen of pluggen. Dat komt allemaal wel eens van pas.