naar top
Menu
Logo Print

UITGIETBAK IN DE BIJKEUKEN IN 4 STAPPEN

afvoer en sifon in een handomdraai aangepast

Een uitgietbak in de berging komt maar al te vaak van pas. Je kunt er je emmers water vullen en restjes afvalwater wegkappen, zonder je loodzware emmer hoog te moeten heffen. Maar dan moet de voorziene afvoerleiding in de muur natuurlijk wel laag genoeg zitten om je uitgietbak - volledig met sifon - zo laag te kunnen monteren dat je nog net met een emmer onder de kraantjes kan.

1. HOOGTE AFVOER AANPASSEN

Een uitgietbak is pas handig als die laag genoeg gemonteerd zit zodat je een emmer net onder de kraantjes kunt houden. Zit de bestaande aansluiting voor je afvoerleiding in de muur echter te hoog om er je uitgietbak te kunnen op aansluiten, dan zit er niets anders op dan die ingemetselde buis terug bloot te leggen. Daarbij komt wel wat kap- en breekwerk kijken.

De ingebouwde afvoerleiding kun je dan net zo hoog afzagen als nodig is. Gebruik daarvoor een metaalzaagblad zonder zaagbeugel.

Op die afgezaagde leiding begin je dan opnieuw met een mofstuk met rubberdichtingen. Dat kun je er heel eenvoudig op schuiven.

Daarin schuif je op zijn beurt dan ook een nieuw bochtstuk, waarmee je 'nieuwe' afvoerleiding weer uit de muur komt piepen, maar dan een stuk lager als voordien.

2. SIFON PLAATSEN

Als je ook voor dit bochtstuk een model met een rubberdichting kiest, kun je trouwens ook de sifon voor je uitgietbak gemakkelijk monteren. Wacht nu wel nog even met de muur weer dicht te plamuren, want aangezien het gat voor de aansluiting van de afvoerleiding in deze uitgietbak behoorlijk dicht bij de muur zit, moet je de afvoerleiding met het bochtstuk indien mogelijk wat schuin 'inmetselen'. Zo kom je met het uiteinde van de sifon toch mooi onder de uitsparing van de uitgietbak terecht.

3. UITGIETBAK PASSEN

Om dat te weten te komen, moet je uiteraard eerst je uitgietbak eens op zijn plaats monteren. Teken daarvoor een waterpaslijn af waar je die door de bevestigingsgaten tegen de muur wil schroeven. Boor hiervoor de nodige gaten en breng er pluggen in aan. Schroef de uitgietbak dan op zijn plaats vast en corrigeer de sifon indien nodig tot die perfect onder de voorziene uitsparing in de bak uitkomt.

4. DEFINITIEVE PLAATSING

Nu je weet in welke positie de uitgietbak perfect boven de sifon uitkomt, neem je de bak opnieuw weg en kan je het gat in de muur weer dichtmaken. Snelgips is hiervoor een handig product, terwijl je voor een fijne afwerkingslaag ook een specifiek vulmiddel voor gepleisterde muren kan gebruiken. Eens je de bak weer gemon­teerd hebt, moet je enkel nog de afvoerplug op de sifon vast­ schroeven en je uitgietbak is klaar voor gebruik.