naar top
Menu
Logo Print

MOBIELE GARAGEKAST

kastDe ruimte in een garage is soms wat schaars, en een kast op wieltjes laat je toe zaken er in op te bergen en te verduwen naar een andere plaats als hij even in de weg staat. En waarom niet meteen er ook enkele vuilnisbakken bij maken om je afval in te sorteren? Een slimme manier om orde te scheppen in je garage dus! En als je er geen volledige kolomkast van wilt maken, maar iets op werkhoogte, kan je er bovenaan nog een werkblad op monteren zodat je er ook aan kunt werken. Lees vlug onze tips om er aan te beginnen.

Bekijk de video hier.

Download het bouwplan hier

NAAR DE ONTWERPTAFEL

planBegin niet zomaar in het wilde weg. Wat wil je precies in je kast plaatsen? Als het materialen zijn die je een vaste stek wilt geven in deze mobiele kast, dan kan het interessant zijn om deze zaken op te meten. Je kan de kast dan op maat maken van dit gerief. Bij een klusproject waarin je hout moet verwerken, is het ook altijd handig om er een een ontwerp van te maken, al is het maar een vluchtige schets, waar je dan alle nodige maten op noteert. Met die tekening kan je dan aan de slag met een zaagplan. Je weet dan hoeveel hout je precies nodig zal hebben, en je haalt er het meeste rendement uit. Voor de kast voldoet MDF als houtkeuze, voor de vuilnisbakken is betonplex een betere optie omdat dit beter bestand is tegen vochtige omstandigheden. Na het verzagen, breek je de scherpe randen nog met een vijl.

WERKEN MET MDF

WERKEN MET MDFEen vlugge manier om het werkstuk in elkaar te steken, is door het te schroeven en tegelijkertijd te combineren met een lijmverbinding. De schroeven zal je later niet meer zien als je de schroefkoppen verzinkt, de gemaakte schroefgaten plamuurt en nadien verft. Teken dus eerst alle plaatsen af waar de zijwanden, legplanken … met elkaar worden verbonden. Daarna kan je alle boorgaten gaan aftekenen. Maten overzetten aan beide zijden van een houtpaneel? Teken af op je werkstuk, en kopieer die maten op een houten lat. Draai je werkstuk om, leg er de houten lat bij die je dan als richtlijn kan gebruiken om de maten over te zetten.

WERKEN MET MDFMDF kan makkelijk barsten als je er in gaat schroeven. Gebruik MDF-schroeven, die hebben een speciaal boorkopje waardoor ze zichzelf makkelijker in het hout draaien. Desondanks blijft voorboren om splijten te voorkomen nog steeds de boodschap. Gebruik een boortje dat pakweg 1 à 2 millimeter kleiner is dan de diameter van je schroeven. En overloop alle boorgaten nog eens met een verzinkboor.


SCHILDERSTAPE

SCHILDERSTAPEJe zou alles meteen kunnen gaan monteren, en nadien verven. Maar het is dan niet zo eenvoudig schilderen als je in de kastruimtes overal rond wil gaan met de kwast en verfrol. Eerst alle onderdelen verven voor de montage dus! Pak een rol schilderstape bij de hand, en tape overal af waar je de boorgaten hebt gemaakt. Op die manier worden ze niet geverfd. Dit zijn immers de verbindingen die je straks gaat schroeven en verlijmen, en lijm hecht helemaal niet goed op een geschilderd oppervlak.

VERMIJD BARSTEN IN DE VERF!

VERMIJD BARSTEN IN DE VERF!Breng primer aan, en dit aan beide zijden van de houten paneel. Laat de primer voldoende drogen. Terwijl de primer nog nat is, verwijder je de tape. Doe je dit wanneer de verf al droog is, dan zal de verf makkelijker barsten. Trek de tape ook zo parallel mogelijk met de houten platen, en dus niet scheef, anders loop je het risico dat je nog méér verf los maakt dan nodig.

SLIMMER MONTEREN MET HULPSTUK

SLIMMER MONTEREN MET HULPSTUKDe montage kan beginnen. Breng houtlijm aan, best van het type D2, dat is beter bestand tegen vochtige omstandigheden. De eerste legplank aan je werkstuk monteren? Het kan wat onhandig zijn om haaks te boren terwijl je alles klemt. Een simpel hulpstuk brengt soelaas. Maak een haakse driehoek die je voorlopig vast schroeft aan het paneel. Op die manier heb je een staander gecreëerd waarmee je de legplank op zijn zijde kan laten rusten, zo heb je je handen vrij om te boren, en vooral, ben je er zeker van dat de plank haaks zal worden bevestigd.

SLIMMER MONTEREN MET HULPSTUKEen horizontale legplank zit ingesloten tussen twee zijwanden. Je moet de legplank tussen op de juiste plaats kunnen vast schroeven, zodat de zijwanden er nog naast kunnen worden ingeschoven om te monteren. Haal er een restblokje bij, die net zo breed is als zo'n zijwand. Daarmee kan je de legplank op zijn plaats verduwen. Schroef alles aan elkaar, en veeg nog gauw de lijm weg die uit de naden loopt.


KAST IN DE KAST?

KAST IN DE KAST?Je kan een vuilnis- of PMD-zak rechtstreeks in een daarvoor voorziene ruimte van je kast gaan plaatsen. Óf je maakt een kleinere kast op wieltjes die je in de kast kan verrijden. Voorzie dan wel een opening hiervoor in je garagekast. Het voordeel? De mobiele unit kan je verrijden; bijvoorbeeld tot aan de straat op de dag van de vuilnisophaling. Gemaakt van betonplex, is het geheel ook nog eens makkelijker schoon te maken. Bij het inrijden van de vuilnisbak in de kast, kan je de verf beschadigen als je tegen de kast stoot. Vermijd dit simpelweg door twee lijstjes aan de zijkanten te fixeren.

MOBIELE GARAGEKAST

MOBIELE GARAGEKASTHet werkstuk zit er bijna op, het is tijd voor de afwerking. De schroefgaten kan je nog plamuren, eenmaal gedroogd, schuur je alles nog op. Vóór je de finale verflaag aanbrengt, onstof je alle oppervlakken. Met enkele wielen onderaan verplaats je ook de garagekast in een mum van tijd. Kies voor wielen met een remfunctie, en afhankelijk van de ondergrond, kijk je best ook voor wielen die geen zwarte strepen op de vloer achter laten. Waar je ook op moet letten, is de maximale ballast die de wielen kunnen dragen, afhankelijk van wat je allemaal wil opbergen. Wanneer je de wielen onderaan de kast monteert, kan het geen kwaad om ze te monteren op een verstevigingsplaat.

SPIEGEL

SPIEGELZal je de garagekast zo plaatsen dat je er naar toe rijdt met je auto bij het binnen rijden van de garage? Dan is het misschien interessant om er een spiegel op te plaatsen zodat je beter de afstand van de kast tot de neus van je auto kan inschatten. Op de geverfde garagekast kan je de spiegel wel niet gaan verlijmen, de lijm zal er niet goed op hechten. Gebruik spiegelklemmen voor de montage. Teken op de garagekast af waar je de spiegel wil plaatsen. Schroef eerst de onderste klemmen vast. Opdat je schroeven sneller grip in het hout vinden, kan je nog even een gaatje prikken met een priem. Pak er opnieuw je potlood bij, en pas de spiegel al even in de klemmen, zodat je de bovenste rand van de spiegel kan aftekenen. Zo heb je een richtlijn om te weten tot waar je de bovenste spiegelklemmen moet fixeren. Haal de spiegel weg, schroef de klemmen vast, en schuif de spiegel daarna definitief op zijn plaats.

Mobiele garagekast:

Download het bouwplan hier