naar top
Menu
Logo Print

KASTEN OP MAAT

Je hebt nooit opbergruimte te veel. Met opbergkasten hou je alles netjes in orde. Als je zelf dergelijke kasten maakt, moet je eerst goed nadenken over hoe je de ruimte wil indelen. Meet alles secuur op. En het kan zeker geen kwaad om een schets te maken van de meubels. Zo kan je beter visualiseren wat mogelijk is.

Bekijk de video hier.

ZAAGWERK

Om meubels te maken, is MDF een goede keuze. Het is relatief goedkoop, en de plaat heeft reeds een glad geschuurde, fijne oppervlakte die je nadien makkelijk kan verven. Ga te werk met een zaaglijst, die bevat alle precieze maten van de onderdelen van de kasten. Verdeel die maten zo op je MDF-panelen, dat je het meeste rendement uit je panelen haalt. Bij het verzagen van MDF komt erg fijn stof vrij, gebruik dus een mondmasker. Of gebruik een cirkelzaag waar je een stofzuiger op kan aansluiten. Om de panelen te zagen klem je een rechte lat op je werkstuk waarlangs je je cirkelzaag laat geleiden. Nummer nadien alle planken zodat je tijdens de montage alle onderdelen nog uit elkaar weet te houden. Tip: je kan het MDF ook op maat laten zagen met de paneelzaag van de doe-het-zelfzaak.

OP VOORHAND BOREN

Boor al zoveel als mogelijk boorgaten uit zodat je tijdens de montage nog enkel hoeft te schroeven. Vermijd te dicht voorboren op de randen, het MDF kan dan vlug splijten. Gebruik ook geen te lange schroeven, eveneens om splijten te voorkomen, maar ook geen te korte schroeven want die zullen te weinig grip in het hout hebben. Het boorgat werk je verder af met een verzinkboor. De schroefkop kan je zo mooier in het hout doen verzinken. Je kan legplanken meteen vast schroeven, of je kan ook met bankdragers werken. Boor op verschillende hoogtes hiervoor gaten, zodat je de bankdragers later nog van plaats kan verwisselen.

SCHARNIEREN

Voor de deurpanelen kan je ook zelf de scharnieren inbouwen. Let goed op welke scharnieren je aanschaft. Een kastscharnier bestaat uit twee delen. Een montageplaatje dat je aan de binnenzijde van de kastwand moet monteren. En dan nog het scharnier dat verzonken in de deur wordt aangebracht. De potscharnieren zijn in drie soorten beschikbaar: voorliggend, half voorliggend of binnen liggend. Daarmee kan je de deurpanelen zo positioneren dat ze resp. de kastwand volledig of half bedekken, of als het ware in de kast komen te liggen. Kijk op de verpakking van de kastscharnieren na welke diameter van scharnierboor je nodig hebt. In de verpakking vind je ook een sjabloon terug, waarop je een tekening terug vindt van het montageplaatje en de potscharnier. Positioneer ze, en markeer met een priem waar de gaten van de schroeven moeten komen. Je kan ze dan uitboren, eventueel met een kolomboor, zodat je zeker bent dat je haaks boort.

SCHILDERWERKEN

Voor je gaat schilderen, leg je eerst een grondlaag. Breng dus een laag primer aan, en doe dit langs beide zijden. Het MDF zou anders durven opkrullen. Laat drogen, en schuur lichtjes op. Verwijder al het stof met een licht vochtige doek. De verf breng je daarna in twee lagen aan: eerst in een kruislingse beweging voor een goede dekking, de laatste laag in één richting zodat je een mooie afwerking krijgt.

MONTAGE

De panelen monteer je haaks, werk tijdens het vast schroeven dus met een winkelhaak. Een kolomkast die tot aan het plafond reikt? Die kan je niet op de grond monteren en dan rechtop zetten. Zet één wand rechtopstaand vast, en zet er onderaan een voetje onder. Zo zal het MDF-paneel minder kans hebben om in contact te komen met een vochtige ondergrond. Met kaleerblokjes regel je zo dat de onderste legplank gelijk komt te liggen met de onderkant van de wand, maak dat je waterpas uitkomt, net zoals alle andere onderdelen van de kasten uiteraard. De elementen moeten ook haaks gemonteerd zijn. Gebruik dus ook een winkelhaak tijdens het schroeven.

FINAL TOUCH

Wil je ook een werkblad op de kastelementen? Gemakkelijkheidshalve kan je die gewoon van bovenaf vast schroeven op je kasten, maar als je die schroeven niet wil zien zitten, kan je met verbindingsbeslag werken. Die monteer je bovenaan de zijwanden van de kasten, waarna je het tablet hierop kan laten rusten. Dan rest nog enkel de losse legplanken in de kasten te leggen: monteer hiervoor eerst de bankdragers in de reeds voorgeboorde gaten. En als laatste moet je nog de kastscharnieren bijregelen zodat ze mooi recht komen te hangen.

Kasten op maat

TERUG MIJN FAVORIET