naar top
Menu
Logo Print

VOORZETWAND BERGHOK


EEN WASHOK IN DE GARAGE

In de garage is er meestal nog wat plaats over als bergruimte, of om er enkele elektrische toestellen te installeren. Een washok, is ook een optie bijvoorbeeld. Dan moet je rekening houden met vochtige omstandigheden. Denk dan aan een betegelde wand: het zal geen vocht opzuigen en het is makkelijk schoon te maken. Voor je kan tegelen, is het beter om de wand nog te gaan isoleren. Een klus die je als dhz'er perfect zelf kan uitvoeren.

Bekijk de video hier.

1. LATTENWERK ALS DRAAGSTRUCTUUR

Maak een lattenwerk die je aan de muur bevestigt met pluggen. Bevestig de eerste en laatste lat. Controleer met de waterpas of ze netjes uitgelijnd zijn. Indien nodig, regel je bij met kaleerblokjes. En in het geval dat een lat te veel naar buiten komt omdat een steen hem naar buiten duwt, maak je een uitsparing in het hout. Zorg ervoor dat je de schroefkop niet in het hout laat verzinken, zodat de schroefkop bij het aanschroeven het hout nog tegen de wand kan trekken, dat is alvast steviger.

2. ISOLEREN

Snij het isolatiemateriaal op maat met behulp van een breekmes. Dankzij het tand- en groefsysteem bij de panelen, minimaliseer je koudebruggen. Bij het versnijden van stroken minerale wol, zorg je dat je geen openstaande naden creëert bij het induwen van de isolatie. Deze voorzetwand werk je af met cementgebonden platen. Hoewel deze goed bestand zijn tegen vocht, is het toch verstandig om er een voetje onder te zetten, om nog beter te vermijden dat de platen vochten kunnen opzuigen. Schroef de platen vast tegen het lattenwerk. Ook deze platen kan je makkelijk op maat versnijden met een breekmes. Doe dit langs een lange regel, draai de plaat om, en snij eveneens aan de andere kant. Breek de plaat langs de naad doormidden. Indien nodig kan je de naden tussen de cementgebonden platen ook nog eens afkitten.

3. TEGELEN

Voor je de tegels plaatst, breng je eerst nog een hechtingsverbeteraar aan op de panelen. Is de vloer niet effen en waterpas? Begin dan meteen met de tweede rij. Fixeer daarvoor eerst een rechte houten lat. Later verwijder je de lat, en werk je de allereerste rij tegels nog af. Verdeel de tegellijm met een lijmkam. Breng niet te veel lijm aan in één keer, zodat je telkens een welbepaalde oppervlakte kan afwerken vooraleer de lijm al te veel is uitgehard. Die tijdspanne is op de verpakking aangegeven als 'open tijd'. Om telkens dezelfde voegbreedte te hebben, plaats je voegkruisjes. Je kan ze volledig in de voeg plaatsen, en onzichtbaar afwerken door er over te voegen. De voegnaad zal dan wel minder opgevuld zijn op de plaats waar het voegkruisje zit verankerd, en dan loop je het risico dat de voeg daar kan barsten. Je kan de voegkruisjes ook tussen de voeg plaatsen, waarna je die later nog kan verwijderen.

Met een haakse slijper kan je de tegels op maat maken. Dat geeft wel veel stof en lawaai, en het eindresultaat is niet altijd even recht. Een handige tool is een tegelsnijder: je maakt er een kras mee op de tegel, waarna je de tegel netjes in twee stukken kan breken.


4. VOEGEN OPVULLEN

Na het tegelen, verwijder je de tegelkruisjes. Was dan ook al meteen alle lijmresten weg. Als voegmiddel kan je gebruik maken van een kant-en-klare pasta, of een specie die je zelf aanmaakt met poeder en water. Hou dan zeker rekening met de verwerkingstijd, die vind je terug op de verpakking. Een voegmiddel kan een minimale en maximale voegbreedte opvullen, controleer bij aanschaf dus wat je nodig hebt conform de breedte van de voeg die je zal uitzetten. Breng het voegmiddel diagonaal aan met een voegrubber; zo breng je het voegmiddel veel dieper in de voeg. Verwijder het overtollige voegmiddel. Van zodra de voeg droog is, kan je de tegels schoon maken met een spons. Met een licht vochtige spons maak je nadien ook nog de voegen glad. Stel dat je nadien nog wat cementsluier opmerkt, dan kan je die nog met een aangepaste cementsluierverwijderaar verwijderen.

Video voorzetwand berghok