naar top
Menu
Logo Print

VLOER EGALISEREN

ZORG VOOR EEN PROPERE VLOER

Een garagevloer egaliseren is een makkelijke klus, het vergt alleen wat tijd omdat je rekening moet houden met de droogtijd tussen het aanbrengen van de hechtingsverbeteraar, primer en uiteindelijke verflaag. De eerste taak is het vrij maken van alle loszittende delen van de vloer, met een plamuurmes lukt dat aardig. Ruim nadien alle onderdelen netjes op met de stofzuiger.

Bekijk de video hier.

HECHTINGSLAAG

Vóóraleer je de egalisatie aanbrengt, ga je aan de slag met een hechtingsverbeteraar. Hoe ga je te werk? Maak de hechtingsverbeteraar aan, en respecteer daarbij de verhouding tussen het aantal delen product en water, zoals aangegeven op de verpakking.

Strijk het product eerst uit aan de zijkanten van de vloer met een platte borstel. Werk daarna, in grote stroken, de resterende ruimte af met een rol op een telescopische steel, dat is beter werken voor je rug. Zijn er nog scheuren of grote oneffenheden te bespeuren in de vloer? Vul ze eventueel op met snelcement, en herhaal nadien deze nog eens met wat hechtingsprimer. Respecteer de droogtijd van de primer, vooraleer je op de vloer loopt.

EGALISATIEMIDDEL

Product aanmaken

Doorgaans leg je het egalisatieproduct in de garage 8 millimeter dik. Wil je een dikkere egalisatielaag, van pakweg 15 millimeter? Breng dan ook randisolatie aan. Zo kunnen alle delen los van elkaar bewegen, en vermijd je barsten in de vloer. Als je dat nodig acht, kan je het egalisatieproduct ook verstevigen door er kwartzand aan toe te voegen.

Maak het egalisatiemiddel aan. Kijk op de verpakking hoeveel delen egalisatiepoeder je mag vermengen met proper water. Mix alles goed samen; installeer hiervoor een menger op je boormachine, terwijl je op een laag toerental werkt om luchtbellen te vermijden. Het product heeft geen al te lange verwerkingstijd. Als je een grote oppervlakte wil egaliseren, werk dan zeker met twee personen om de klus te klaren.

Uitstorten

Eens het egalisatiemiddel tot een homogene massa is gemengd, kan je het over de vloer uitstorten. Doe dit in stroken van een halve meter tot één meter. Het product begint zichzelf automatisch te nivelleren, maar het is toch nodig dat je alles mooi verdeelt met een spatel met tanden. Werk in stroken, die je altijd nat in nat over elkaar uitstrijkt. Anders creëer je een naad die zichtbaar zal zijn na uitdrogen. Om het oppervlak nóg gladder te krijgen, werk je elke strook nog eens af met een prikrol.

Op de verpakking vind je ook terug wat de ideale omgevingstemperatuur is om aan de slag te gaan met het egalisatieproduct. Tijdens het droogproces vermijd je toch en hoge temperaturen, zodat de egalisatielaag niet te snel uitdroogt. Zo vermijd je barsten.

VLOER VERVEN

Primer

De egalisatielaag laat je 48 uur drogen. Als je de grond nu nog eens gaat verven, zal je de egalisatie beter beschermen tegen slijtage. Breng daarvoor eerst primer aan, onverdund, het zal de verflaag beter doen hechten aan de ondergrond. Ongeveer een centimeter boven de vloer, tape je de muur af. Zo krijg je een mooi afgelijnde kleurschakering tussen vloer en muur. Ga met een platte borstel aan de slag in de hoeken, de grotere stukken werk je af met een rol, liefst met telescopische steel.


Verflaag

Van zodra de primer is gedroogd, is het tijd voor de uiteindelijke verflaag. Ga opnieuw te werk in stroken. Verdeel de verf eerst kruislings, en werk dan af in één richting. De verf zal doorgaans na één dag drogen al beloopbaar zijn. Wacht nog een zevental dagen om iets op de vloer te plaatsen, of om er op te rijden met de wagen. Pas dan is de verf volledig uitgehard en krasvast.

 

Vloer egaliseren