naar top
Menu
Logo Print

ZELF EEN INBOUWKAST MAKEN IN 6 STAPPEN


1. SOKKEL
2. DEUR
3. LADES
4. LEGPLANKEN
5. WERKBLAD
6. AFWERKING


1. SOKKEL

De basis van elke inbouwkast is de sokkel. De sokkel zorgt ervoor dat je corpus ietsje van de grond wordt opgetild. Dit is niet alleen ergonomisch interessant, het heeft ook nog andere voordelen. Je kan dankzij de sokkel mogelijke oneffenheden van de vloer kan opvangen en je hebt iets om je corpus op vast te maken, zonder dat je in de grond moet boren. Hoe je zo'n sokkel maakt, toonden we in deze keuken en deze slaapkamer.

 


2. DEUR

Wil je een deur aan je inbouwkast? Geen probleem. Je zaagt een plank op maat, en je bevestigt die aan het corpus. Je gebruikt het best potscharnieren om de deur te bevestigen. Dit type scharnieren is het best geschikt om kastdeuren te maken. Bij deze kast op maat zie mooi uitgelegd hoe je zo'n scharnier gebruikt. Problemen met het juist afstellen van je scharnier? Bekijk dan deze uitleg. Kies je voor andere scharnieren, ook dan kan je deuren maken voor je kast.

 


3. LADES

Je kan er ook voor kiezen geen deuren te maken, maar lades te voorzien. Hiervoor maak je een ladebak op maat, en je plaatst deze met ladegeleiders in het corpus. Tenslotte voorzie je nog een front. Stap voor stap wordt alles duidelijk in dit filmpje. Wil je geen ladegeleiders kopen, dan kan je ook zelf een systeem van glijders maken, hoe dat kan zie je hier.

 
4. LEGPLANKEN

Het volgende onderdeel van een inbouwkast zijn legplanken. Je ziet het vaakst een systeem met bankdragers. Daarbij wordt over de gehele zijwand een reeks gaten geboord. Je kan de bankdragers (en de legplanken) dan plaatsen op de hoogte die je wil. Bekijk hoe je ervoor zorgt dat die gaten correct geboord worden. Een alternatief voor het systeem met de bankdragers, is het systeem van de stellijsten.

 
5. WERKBLAD

Zijn je inbouwkasten bedoeld voor een keuken of een bijkeuken? Dan komt er bovenop je de kast het best een werkblad. Bekijk deze aflevering om te zien hoe je zelf je werkblad kan plaatsen. Zo'n houten werkblad kan je zelfs helemaal zelf maken, mocht je daar ambitie voor hebben. Wil je nog een stap verdergaan? Hier zie je hoe je zelf een verbluffend betonnen werkblad kan maken.

 
6. AFWERKING

Kies je voor spaanplaten met laminaat, dan moet je ook de kanten afwerken. Dat vraagt wat kennis en techniek. Heb je gekozen voor kasten uit mdf , dan is het nodig om te schilderen.