naar top
Menu
Logo Print

GATEN VULLEN IN 5 STAPPEN

Oei, een gat in de muur. Dat kan al wel eens gebeuren. Maar geen nood. Je kan dat makkelijk zelf vullen. Dat is in principe geen groot werk, maar wel met een groot resultaat. In 5 stappen zal je muur er weer tip-top uitzien.

SCHOONMAKEN
OVERVULLEN
AFSTRIJKEN
DROGEN
SCHUREN

WELKE PLAMUUR?

plamuurElke plamuur heeft zijn eigen toepassing. Er zijn door de band twee factoren waar je rekening mee moet houden:

  • De eerste is de ondergrond. Een plamuur is slechts geschikt voor een specifieke ondergrond. Enkel het juiste plamuur blijft kleven.
  • De tweede factor is de diepte van de opening.

De ene plamuur is geschikt voor grote, diepe gaten, terwijl de andere perfect haarscheurtjes verbergt.

Op de verpakking staat meestal een indicatie van zowel de ondergrond als van de diepte van de scheur. Verder zijn er kant-en klare plamuurmiddelen die je meteen uit de verpakking kan gebruiken en plamuurmiddelen in poedervorm. Deze laatste moet je mengen met de juiste hoeveelheid water om verwerkbaar te maken.

HOE PRECIES?

SCHOONMAKEN

schoonmaken

Een goed gat is een schoon gat. Maak dus eerst de opening proper. Een beschadiging in je muur kan je zelf gemaakt hebben, bijvoorbeeld om een plug en schroef in de muur te bevestigen of om een kader op te hangen met een nagel.

Heb je een plug gebruikt, dan neem je die het best weg. Maak de ruimte er rond dan wat proper.

mes

Een holte die je niet zelf hebt gemaakt, komt vaak door plamuur die los komt. Er rond zit dus ook nog vaak plamuur die wat los zit. Die neem je weg met een plamuurmes. Kuis het gat dan even uit met een borstel. Zo zijn alle losliggende delen ook meteen weg.

Scheuren maak je het best wat groter, zodat ze een V-oppervlak krijgen. Zo heeft het nieuwe plamuur genoeg oppervlakte om contact te maken met de oude pleister.

plamuurmes

Bij gipskarton kan er soms rond het gat een wat oneffenheden zijn. Die verwijder je door eens met je plamuurmes erlangs te gaan. Met de achterkant van je plamuurmes kan je er voor zorgen dat de holte wat dieper ligt en er geen stukjes uitsteken. Zo kan je hem goed vullen.

Bij bepaalde plamuren kan het helpen om de holte of de scheur eerst wat vochtig te maken, zodat de muur niet meteen het vocht wegtrekt uit het plamuur.

OVERVULLEN

overvullen

Tijdens het vullen breng je het best wat te veel plamuur aan. Zo is het gat zeker voldoende gevuld. Duw het plamuur ook goed aan in de holte. Doe dat in verschillende richtingen. Je mag hierbij wat druk uitoefenen op je plamuurmes.

AFSTRIJKEN

afstrijken

Dan strijk je het teveel aan plamuur weg. Zorg er daarbij voor dat je plamuurmes breder is dan de holte die je vult. Strijk het teveel aan plamuur weg.

Het afstrijken doe je dwars op de richting van het aanbrengen van het plamuur. Oefen nu niet al te veel druk uit op het mes.

strijkenBij grote holtes kom je vaak tegen dat je bij het wegnemen te veel weg neemt. Dit dan vooral aan de kant waar je startte met afstrijken. Dat kan je vermijden door het plamuur in twee keer af te strijken.

Vertrek twee keer van het midden naar de twee zijkanten toe.

DROGEN

drogen

Laat het plamuur nu drogen. Hoe lang dit duurt, vind je vast ergens op de verpakking. Bij grotere gaten kan het zijn dat dit plamuur nog aantrekt. Dan ontstaat er een kleine nieuwe holte. Die vul je dan het best nog eens op voor je verder gaat.

Na het drogen, kan het zeker bij grote gaten zijn dat ze nog niet helemaal gevuld zijn. Sommige gaten krijg je gewoon niet in een keer gevuld.

SCHUREN

schuren

Is het gat voldoende gevuld, dan kan je het schuren. Vergeet dit niet. Er zitten sowieso nog kleine oneffenheden in en rond de holte die je net vulde. Die schuur je dan weg.

Breng erna wat primer en een aantal lagen verf aan en je ziet niets meer van de holte.