naar top
Menu
Logo Print

ZELF EEN PASSER MAKEN

Meten is belangrijk bij het doe-het-zelven en daarvoor zijn er een aantal meetinstrumenten die handig van pas kunnen komen. Wie een cirkel wil tekenen, heeft uiteraard een passer nodig en die kan je perfect zelf maken. Hoe je dit doet, leggen we hieronder uit.

 

Stap 1: op maat zagen
Stap 2: lijmen
Stap 3: passerpunt slijpen
Stap 4: stifthouder boren
Stap 5: montage


Bekijk hier de volledige video.

 

Stap 1: op maat zagen

Zaag drie stroken resthout op maat. Je hebt telkens 3,5 op 40 centimeter nodig. Zaag uit de laatste strook twee blokjes van 8 centimeter.

Stap 2: lijmen

Lijm de twee blokjes van 8 centimeter tussen de twee stroken. Zorg dat de blokjes netjes gelijk met de buitenzijdes van je latten liggen. Klem goed vast en laat een aantal uren drogen.

Stap 3: passerpunt slijpen

Maak nu een passerpunt met een draadstang van 10 millimeter en de bijbehorende moeren en sluitringen. De draadstang zaag je op zo'n 10 centimeter bij met je metaalzaag. Maak vervolgens aan één zijde een punt met behulp van een slijpschijf en een metaalvijl. Let er wel op dat je de draad niet beschadigt, zodat er nog steeds een moer op kan.

Stap 4: stifthouder boren

Maak een houder voor je stift of potlood. Boor door het middelste blok een gat met diameter 7 waarin je je potlood kan plaatsen. Boor daarna ook dwars op je eerste boorgat, door de drie blokken en iets voor je eerste gat, een tweede boorgat met diameter 6. Zaag je middelste blokje nog doormidden tot aan het boorgat van 7. Voorzie het boorgat van 6 van een slotbout en vleugelmoer. De bout en moer dienen om je potlood of stift vast te klemmen.

Stap 5: montage

Bevestig als laatste nog je passerpunt in het midden van je houtstroken. Draai op elke zijde van de punt een moer met sluitring om je passerpunt vast te maken. Je kan die nog makkelijk verplaatsen afhankelijk van hoe groot je straal moet zijn.

volledige video: