naar top
Menu
Logo Print

Wat met de oude vloer?

Vooraleer je de nieuwe vloer kan plaatsen, moet je beslissen wat je met je oude vloer zal doen. In sommige gevallen kan deze gewoon blijven liggen, in andere zal je de vloer toch moeten verwijderen of herstellen. Wie zijn oude vloer wil behouden, moet nagaan of dit kan met de nieuwe vloer en of de vloer stabiel en effen genoeg is, zodat je nieuwe vloer ook perfect geplaatst kan worden.


Tegel, beton of gietvloer:

  • Zolang het niveauverschil kleiner is dan 3 millimeter, kan de vloer blijven liggen.
  • Grote niveauverschillen of ontbrekende delen kan je eventueel proberen op te vangen met een egalisatiemiddel.
  • Losse tegels lijm je het best opnieuw vast of verwijder en vervang je.


bekijk hier hoe Roger een vloer egaliseert


Houten vloer:

  • Indien de vloer in een goede staat is, kan je hierop voortwerken.
  • Bij rot of schimmel zal je de planken eerst moeten vervangen.
  • Losliggende planken bevestig je weer met een nagel aan de onderliggende structuur.
  • Houten vloeren, net als parket, kan je ook gaan renoveren. Het volstaat dan om de bovenste laag af te schuren en een nieuwe vernis, olie of boenwas op de vloer aan te brengen.

Parket, vinyl, laminaat e.a.:

  • Indien de vloer in een goede staat is, kan je hierop voortwerken.
  • Het kan voordelen hebben om deze vloer toch te verwijderen. Zo ben je zeker dat de ondergrond in goede staat is, en beperk je de opbouwhoogte. Controleer dan eerst of je vloer zwevend geplaatst is of gelijmd. In het tweede geval zal het wat meer kracht en techniek vragen om de vloer te verwijderen en kan het ook nodig zijn om de oude lijmresten te verwijderen.

bekijk hier hoe Roger oude vinyl en lijmresten verwijdert en de vloer egaliseert

 

400px! Is je vinyl (of vinyltegels) of balaton tussen 1960 en 1990 geplaatst, dan kan het zijn dat deze asbest bevat. Vooral bij vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer werd er tot rond 1985 met een asbesthoudende onderlaag gewerkt. Het gaat dan meestal om asbestpapier, dat kan je herkennen doordat het lijkt op karton en makkelijk breekt. Maar je bent eigenlijk pas zeker of het al dan niet asbest bevat, door een laboratorische analyse. Sommige onderlagen kan je vooraf al uitsluiten, zoals deze met een zwarte of wijnrode onderkant. Ben je niet 100% zeker? Dan behandel je dit het best als asbesthoudend. Verwijderen kan dan mits de juiste persoonlijke bescherming. Daarnaast benevel je het best constant de vloer om rondvliegende vezels te vermijden. Informeer je zeker voldoende vóór je hieraan begint, of contacteer een gespecialiseerde firma. Bij het verwijderen van een oude vloer is het sowieso aan te raden om jezelf voldoende te beschermen.


Tapijt:

Tapijt verwijder je het best voor je de nieuwe vloer legt. Indien de lijmresten voor grote oneffenheden zorgen, kan je ook hier het best eerst de lijmresten verwijderen voor je voortwerkt.