naar top
Menu
Logo Print

VINYL OF PVC

Er bestaan tal van alternatieven op laminaat en parket en hoewel deze verschillende vloerbedekkingen niet altijd de beste reputatie hebben, zijn ze ondertussen enorm geëvolueerd, zodat ze in veel verschillende vormen, kleuren en motieven verkrijgbaar zijn. De vloerbedekking die het dichtst in de buurt komt van laminaat of parket, is vinyl of pvc.

 

Soorten

Vinyl is een synthetische vloerbedekking gemaakt van polyvinylchloride, ook wel gekend als pvc. Vinyl of pvc zijn dus in essentie hetzelfde. Wel bestaan er twee soorten pvc. Beide zijn recycleerbaar, makkelijk in onderhoud en vochtbestendig.

 

Heterogeen pvc

Heterogeen pvc is opgebouwd uit verschillende lagen, waaronder een printlaag met een motief of tekening. Door de verschillende lagen heb je bij deze vorm van pvc meer variaties in opbouw, textuur en design. Heterogeen pvc bestaat in rollen, tegels of panelen. Bij de tegels of panelen heb je verschillende varianten en plaatsingswijzes:

 

  • Rollen:
400pxheterogeen pvc kan je krijgen op rol, waarbij een zachte onderlaag wordt toegevoegd. Deze vloerbedekking is geluiddempend en voelt zacht en warm aan. Doordat het een zachtere vloerbedekking is, is ze iets minder duurzaam dan de versie in panelen en er bestaan grote kwaliteitsverschillen afhankelijk van de de opbouw. De rollen bestaan in enorm veel verschillende patronen en dessins.

 

  • Tegels of panelen:
400pxnaast de variant op rol bestaan er ook tegels of stroken die op verschillende manieren zijn opgebouwd en die bestaan in zelfklevende en klikvarianten. Deze laatste staan ook bekend onder de noemer LVT of Luxury Vinyl Tiles Dit zijn tegels of stroken vinyl aangebracht op een dunne plaat. Ze zijn steviger dan de versie op rol en dus duurzamer. Ze zijn dunner dan laminaat, maar hebben een gelijkaardig uiterlijk en zijn dus een goed alternatief voor wie een beperkte opbouwhoogte heeft. Hoewel beperkter in variaties dan vinyl op rol, komt het qua look dichter in de buurt van een houten vloer.

 

Homogeen pvc

Homogeen pvc of vinyl bestaat uit één structuur en dus één homogene kleur. Hierdoor is dit soort pvc steviger en slijtvaster, maar beperkter in variaties dan heterogeen pvc. Ook deze pvc bestaat op rollen of als tegels of panelen.

 

  • Rollen:
Ook homogeen pvc is verkrijgbaar op rol en wordt meestal gelijmd. Deze is echter moeilijker te plaatsen dan de heterogene variant en vraagt meestal een professionele hand. Ook bij homogene pvc kan je kiezen uit verschillende kleuren.

 

  • Tegels of panelen:
400pxHomogeen pvc is verkrijgbaar in tegels of panelen die kunnen gebruikt worden als vloerbedekking. Deze panelen zijn steviger dan de LVT versie, maar in sommige gevallen iets gevoeliger voor verkleuring door zonlicht. De panelen worden gelijmd of vastgeschroefd, maar er bestaan ook varianten met een kliksysteem.

 

 

 

Plaatsing

Deze varianten van vloerbedekking kan je op zowat elke oude vloer plaatsen, op voorwaarde dat je telkens een geschikte ondervloer plaatst. De plaatsing zelf is uiteraard afhankelijk van het soort vloerbedekking en het montagesysteem. Toch is er ook hier één constante. Het is belangrijk dat je start van een goede ondergrond. In sommige gevallen kan een geschikte ondervloer kleine oneffenheden opvangen, maar in andere, bijvoorbeeld de varianten op rol, zal de kleinste oneffenheid zichtbaar zijn. Je oude vloer zal je dus eerst moeten proper maken en waar nodig herstellen om tot een glad oppervlak te komen.

Bekijk hier hoe Roger LVT plaatst

Bekijk hier hoe Roger click-PVC plaatst