naar top
Menu
Logo Print

PARKET EN LAMINAAT

Zowat de eenvoudigste en meest populaire manier om een oude vloer snel te vernieuwen is het plaatsen van een planken vloer zoals parket of laminaat.

 

Soorten

  • Parket:
400pxParket wordt gemaakt uit hout en is daardoor een duurdere vloerbedekking. Daar staan wel wat voordelen tegenover. Zo heeft het niet alleen een warme uitstraling, maar is het ook isolerend. Er is ook een ruime keuze in verschillende houtsoorten en afwerkingen. Parket is duurzaam, mits een goed onderhoud, en naarmate de jaren en de slijtage vorderen, krijgt het meer karakter. Parket is wel niet geschikt in vochtige ruimtes, tenzij je een houtsoort kiest die bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen. Deze vloerbedekking kan gelijmd of zwevend geplaatst worden met een kliksysteem. Het zwevend plaatsen is niet altijd mogelijk omdat in sommige gevallen het hout zal breken of kromtrekken.

bekijk hier hoe Roger parket plaatst

 

  • Laminaat:
400pxLaminaat is een vaak gekozen, goedkoper alternatief voor parket, maar is ondertussen een volwaardige vloerbedekking geworden. Laminaat is een composiet, die bestaat uit meerdere lagen. Die lagen variëren in opbouw en dikte, waardoor er verschillende soorten laminaat ontstaan. Meestal is er een beschermende kunsstoffen onder- en bovenlaag en een drager, over het algemeen in hdf (high-density fibreboard). Daarnaast is er een laag bedrukt papier onder de beschermende bovenlaag die een bepaalde look geeft aan je laminaat. Er bestaat ook verschil in de toplaag, waardoor de kwaliteit en bijgevolg de toepassing kan verschillen van licht gebruik tot zwaar intensief commercieel gebruik. Dit wordt aangeduid met een nummer, classificatie en symbool die je op de verpakking kan vinden. Laminaat bestaat in verschillende kleuren en looks. Sommige imiteren hout, maar ook tegels of beton en sommige varianten hebben zelfs een voelbare structuur. Laminaat is onderhoudsvriendelijker dan parket en zeer krasresistent. Het voelt wel harder en minder warm aan als hout en eens je krassen hebt, zijn deze moeilijk weg te werken. Ook laminaat kan je verlijmen, hoewel dit niet gebruikelijk is, of zwevend plaatsen.

bekijk hier hoe Roger laminaat plaatst

 

Plaatsing

400pxParket en laminaat zijn perfect geschikt om op een oude vloer te plaatsen en je woning zo een nieuwe look te geven. In deze toepassing heeft het zwevend plaatsen wel de voorkeur op het verlijmen. In beide gevallen is het opnieuw belangrijk dat je vertrekt van een stevige, effen ondergrond. Wie kiest voor een kliksysteem, en dus zwevend zal plaatsen, kan hierop dan meteen een ondervloer plaatsen en daarna het parket of laminaat. Let wel op, de geschikte ondervloer hangt mede af van de ondergrond waarop je de vloer plaatst. Wie kiest om te lijmen, zal de ondergrond eerst moeten opruwen, zodat de lijm voldoende hecht. Bij parket komt hier nog een ondervloer op. Daarna kan je starten met het verlijmen.